Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den arge Josef

Josef blev både arg och besviken då han fick höra att Maria var gravid.


Jesus med en bra manlig förebild. Och en liten hund.

I regel får vi inte veta så mycket om känslorna hos bibelns människor och ibland har det blivit dolt i våra översättningar och våra föreställningar. Jesus jordiske fosterfar Josef brukar ofta gestaltas som en man som tar allt som händer honom med tålamod och jämnmod. Men kanske har Josef betydligt mycket mer temperament än så?

I matteusevangeliet beskrivs det hur Josef får höra om att Maria väntar barn som inte är hans. Han ”tänkte då skilja sig från henne i tysthet.” och det kan ju låta som att han inte tar det så hårt men i grundtexten (allt detta enligt Kenneth Bailey i ”Jesus Through Middle Eastern Eyes”) står ordet enthymeomai som också har betydelsen att han blev arg. Han blev så arg och besviken som man kan förvänta sig i den situationen. Samma grekiska ord återger för övrigt kung Herodes reaktion när han förstår att de tre stjärntydarna lurat honom.

En översättning skulle alltså kunna vara ”han blev rasande men tänkte skilja sig från henne i tysthet”. Sedan får ju Josef bud av en ängel att stanna med Maria men vi förstår att han verkligen blir arg men samtidigt har en djupt barmhärtigt hjärta som inte vill göra något ont mot Maria fast han är sårad. Det säger oss mycket om Josefs karaktär helt enkelt.

Gud själv beskrivs ju ofta i bibeln som en som är sen till vrede, det vill säga som hindrar sig från att vreden får destruktiva utlopp på grund av sin stora barmhärtighet.

Jesus återkommer senare till ilska i sin undervisning. Som hos mannen som bjuder till fest men gästerna vill inte komma. Då blir denne rasande men följden av vreden blir att han sträcker ut sin barmhärtighet till alla de halta och lytta ute på vägarna. I en annan liknelse är en vingårdsägare vred på arrendatorerna som slagit hans utskickade bud men han väljer ändå att sända sin son för att ställa allt till rätta (och denne slår de sedan ihjäl). Jesus hade kanske lärt sig både från sin jordiske och himmelsk far om att vara vred men ändå handla kärleksfullt?

Jag tänker också på när Jesus går in i den samtida debatten kring skilsmässor och hävdar att Mose tillät skilsmässobrev för människornas hårda hjärtans skull men att det inte var så den fullkomliga kärleken tog sig uttryck. Jesus hade ju själv en far som skulle kunnat ha skäl att lämna in sitt skilsmässobrev då Maria blev gravid. Men som valde att stanna med henne och det ledde till mycket gott. Med detta vill jag egentligen inte nu säga något om när det är befogat med skilsmässa eller inte men peka på att Jesus hade en god förebild i Josef.

Jag tycker det här var väldigt fina insikter om Josef, vad säger du? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

3 svar till ”Den arge Josef”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Josef är verkligen så långt från ett Mähä som man kan komma. Och, i motsats till den katolska synen på det hela, utgår jag ifrån att han kunde fullfölja äktenskapet med Maria som gav Jesus flera syskon.

  2. Profilbild för Per Jonstoij
    Per Jonstoij

    Storyn upprepar sig hela tiden i historien. Att det finns fler män med i bilden i en kvinnas liv och tvärtom också.
    Mycket smärta både för kvinnor och män som älskar varandra, men många finner vägar igenom det som är svårt.

    Josefs mänskliga reaktioner visar på strävan att allt ska gå rätt till. Det är en sann kärlek till det goda. Vrede är inte ondska i sig, även om det kan verka hotfullt, bara en reaktion mot det onda som kan förstöra så mycket gott. När verkligheten är annorlunda än Josef önskat finns vreden där, men barmhärtigheten är starkare. Kärleken till Maria är viktigast trots allt.
    Josef gjorde en resa, av bearbetning kring det som hade hänt. Och landade i – jag stannar kvar hos Maria. Kärleken övervinner allt. Det är stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.