• Vandra Vägen
  • En präst läser om att vi bara är 10% människor (och resten bakterier)
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser om att vi bara är 10% människor (och resten bakterier)

Jag har läst ännu en fascinerande bok om vårt samspel med mikroorganismerna!


Din kropp är en värdkropp. En världkropp också. Ett helt ekosystem för mängder av mikroorganismer. Det här är något av det mest fascinerande jag vet och det har skrivits mycket om det de senaste åren men det här var verkligen en bra bok!

Författaren börjar med att berätta om en tid då hon fick antibiotika mot en sjukdom hon hade men att hon då märkte att flera andra helt skilda kroppsfunktioner började fungera sämre i takt med att kroppen tog i med storsläggan mot mikroorganismerna. Penicilinet visste ju inte skillnad på mikrob och mikrob utan gav sig på dem på bred front och det blev genast väldigt tydligt hur viktiga våra mikroorganismer är för oss.

När man kartlade det mänskliga genomet i HUGO-projektet för ett antal år sedan gjorde man den förbluffande upptäckten att vi har väldigt mycket FÄRRE gener är någon kunnat tro. Om jag minns rätt så har vi inte så hemskt många fler gener än en daggmask, och färre än en veteplanta har. Hur var det möjligt för en så komplex varelse som vi? Det har sedan visat sig att det beror på att vi lånar in förmågor från en stor mängd mikroorganismer, så många faktiskt att av 100 celler i kroppen är bara 10 mänskliga. De lever på slemhinnor, hud och i tarmkanalen (vars yta faktiskt är dubbelt så stor som huden!) och utan dem står vi oss slätt.

Boken återger en väldig mängd fascinerande fakta om hur vi som art utvecklats i ett samspel med våra bakterier som går långt tillbaka bortom tiden vi ens liknat de människor vi är nu. Vi lever i symbios helt enkelt. I boken får man lära om immunförsvaret (Agnes Wolds forskning nämns plötsligt), antibiotika (som vi verkligen ska vara väldigt glada för men använda med förstånd), matspjälkning och energiupptag, fekalietransplantationer, psykets kopplingar till magens bakterier, överföring av bakteriekultur från mor till barn vid födelsen och en massa annat.

Jag rekommenderar boken varmt. Jag tycker det är så otroligt fascinerande och det visar så tydligt hur vi trots vad dumt vi människor kan få för oss på alla sätt är en del av den här skapelseväven där allt hänger samman. Vi är inte ens människor på egen hand.

Har du några funderingar kring mikroberna och vi? Och vad det skulle ha med den kristna tron att göra? Skriv gärna en rad!

Kommentarer

4 svar till ”En präst läser om att vi bara är 10% människor (och resten bakterier)”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Människan har således vissa likheter med det symbiotiska systemet skog!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ett världdjur.

  2. Profilbild för Per Jonstoij
    Per Jonstoij

    ”Av jord är du tagen jord ska du åter bli.”

    Intressant att vi är del av något så mycket större utanför oss själva, både fysisk materiellt runt o omkring oss och andligt osynligt som verkar i det materiella som är vår kropp. Existensiellt viktig kunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.