Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser om ”Alter Ego-effekten”

Om ”the Alter Ego effect” av Todd Herman


Jag har lyssnat på den här i mina ögon lite udda boken. Huvudtanken är att man kan komma runt en hel del av sina självbildsrelaterade problem genom att i hemlighet skaffa sig ett alter ego. Som den skicklige men blide fotbollsspelaren i boken som när han ska spela match i sitt inre gör det som batman eller en mördare från en skräckfilm. Fokuset i boken är väldigt mycket på karriärsframgångar och ofta inom idrottens värld och det intresserar inte mig så mycket men det finns ändå en del att tänka på.

Enligt vad som sägs ska det vara effektivt. Jag kan inte säga att jag testat så mycket men jag tror det ligger mycket i det. Det är lättare att veta hur man ska göra för att ”göra som stålmannen hade gjort nu” än att försöka beskriva för sig själv hur man borde agera annorlunda. Så kan man ”veta” hur man ska göra sådant man egentligen inte lärt sig ännu.

Det hela påminner också ganska mycket om dumbos magiska fjäder. Egentligen gör man ju själv hela jobbet ändå men man har hittat ett sätt att lura sig själv så att det inte låser sig när man försöker.

Jag har vänt och vridit på det en del i huvudet och funderat på vad Brené Brown skulle säga. Är det här en bra krycka att hålla sig i när man vågar sig ut på nya marker eller är det ett sätt att slippa känna sig sårbar och ta på sig en mask? Kanske lite av båda. Det är nog i vilket fall en oundviklig del av livet att vi använder oss av förebilder, ”role models” för att navigera i okända situationer.

Allt detta har också fått mig att tänka på något den gamla religionspsykologen Hjalmar Sundén skrev. Att bibliska berättelser har en stor förtjänst i att de ger oss tillgång till olika roller att spela gentemot Gud eller i olika existentiella situationer. Kanske man till exempel kan se att när jag tvivlar är jag som lärjungen Tomas och hitta tröst i att det ju gick bra för honom.

En annan sak man tänker på är ”what would Jesus do”, wwjd. Det mottot är ju klart på ett sätt men brister för mig i att det är väldigt svårt att leva sig in i hur Jesus skulle göra i någon viss situation. Evangelierna är ju fulla av berättelser om hur Jesus agerar briljant och med helt oväntade lösningar i svåra situationer. Det ligger nog bortom min fantasi att leva mig in i att vara honom, hur bra förebild han än är.

Kommentarer

6 svar till ”En präst läser om ”Alter Ego-effekten””

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Pseudonym som författare passar in här. När Elena Ferrantes verkliga identitet avslöjades slutade hon skriva.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vet ju att JK Rowling skrev några böcker under annat namn efter Harry Potter för att se om det gick trots att man inte visste det var hon.

  2. Profilbild för Lena P

    Kanske går det inte att sluta s a s spela en roll när man väl börjat. Det är väl faran jag kan se i det hela.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det tror jag du har rätt i!

  3. Profilbild för Alma-Lena

    I språkundervisning fungerar detta trick väldigt bra. Eleverna får skaffa sig en persona som är född målspråkstalare. Det skapar en helt annan frimodighet än när de ska agera sig själva. Fast det heter helt enkelt rollspel i språkundervisningen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Väldigt roligt att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.