Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bibeln som meditationstext

Om ett sätt att se på bibeln som berikat min syn på den.


Judith med Holofernes avhuggna huvud. En apokryf bibelbok som i sig själv verkar vara en meditation över det judiska folkets situation?

Jag har skrivit ganska mycket här om att läsa och förstå sig på bibeln. Senast om att bibeln är full med länkar. Idag vill jag lägga till att bibeln är en text att meditera över.

Det kan verka orimligt utifrån att bibeln innehåller många svårbegripliga texter. Ofta har man fullt upp med att förstå vad man läser över huvud taget. Men häng med!

Jag lyssnar mycket på ljudböcker nu och när man lyssnar på det sättet på en bok i något ganska välbekant ämne så kan man hinna fundera mycket samtidigt på det man läser. Då får jag ofta en känsla av att det viktigaste just nu egentligen inte är jag tar del av en massa ny information (det kanske jag inte gör), utan mer att jag får ett tillfälle i några timmar att fundera på ämnet. För en stund får jag rikta uppmärksamheten mot mossornas värld eller retoriska finesser eller vad boken nu handlar om. Det blir som en meditation över de ämnena.

Samma sak händer också när man läser om en bok (det gör jag inte så ofta) och liksom redan vet hur det går. Det är inte för att få veta hur det går man läser utan för att leva in sig i handlingen i boken. Tänker här på inbitna Harry Potter-fans och andra som kan böcker utan och innan men som fortsätter att läsa om och läsa om för att få leva i den världen och fundera på sina egna liv utifrån det de läser.

Precis så tänker jag att bibeln fungerar för den som blivit välbekant med den. Vi ”vet hur det går” och bibeln är över huvud taget inte någon faktabok som man läser för att lära sig nya fakta. Däremot får vi leva med berättelserna och fundera om och om igen på hur de passar ihop med varandra och vad de vill säga oss. Bibelns berättelser har sällan en tydlig sensmoral heller utan betydelsen får just ge sig med tiden.

Att bibeln är ”meditationslitteratur” har jag fått från ”the bible project” som jag som vanligt rekommenderar varmt. Vi får tänka oss att bibeln tillkommit i en kultur som levt med texterna i århundraden och berättat dem om och om igen. Det jag skrev om länkar i bibeln är exempel på hur de som tecknat ner texterna såg att de relaterade till varandra.

Så bibeln är en bok vi läser för att få tillfälle att se på världen ur ett annat perspektiv, att ”jorden är Herrens och allt det rymmer”. Och sedan se oss omkring och se på världen omkring oss med samma blick.

Vad säger du om detta? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

6 svar till ”Bibeln som meditationstext”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tror verkligen på det där med att läsa, läsa om och fundera över texter i största allmänhet men också naturligtvis när det gäller Bibeln.

    Jag är en inbiten Jane Austen fan och har läst om alla hennes romaner ett antal gånger, och för varje omläsning hittar jag något nytt. Jag tränger djupare in i texten och ser perspektiv och sammanhang som jag tidigare missat.

    Och även om Bibeln är Bibeln så är det en samling texten som på många sätt fungerar som andra texter.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra parallell med Austen!

  2. Profilbild för Charlotte Frycklund

    The Bible Project (podden) är jättebra. Jag undrar om det var pga att du tipsat om den som jag lyssnar? Minns inte var jag fick det ifrån.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Stolt om jag lyckats tipsa om den. Filmklipp är inte riktigt min grej, det blir mest podden.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Att Bibeln kan läsas och studeras på så många olika sätt är en ynnest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.