Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på tredjedagen

Ny tredjedag, nya blandade tankar!


En liten stund sken solen in på granen.
  1. Glad tredjedag jul kära läsare!
  2. Det har varit en lite annan jul än jag trodde eftersom jag blev förkyld dagarna före helgen. Efter snabbtest och senare ett ”riktigt” provsvar vet jag att det inte var covid men det blev hursomhelst inte en enda gudstjänst i julhelgen, varken i bänken eller, som det var tänkt, som präst på julnatten.
  3. Men kanske ännu värre var att jag var så täppt att jag varken kunde sjunga julsånger eller läsa högt något för barnen. Det hade ju varit en tröst annars förstås att åtminstone få sjunga psalmerna. I någon desperation spelade jag ”var hälsad sköna morgonstund” på fiolen vid julottetid ungefär…
  4. Nu låter det ju som att jag klagar men jag tycker det har varit en fin jul. Vi har nog blivit bra på att lägga ribban lagom (=väldigt) lågt för saker som måste ske här hemma. Är glad att få fira med mina föräldrar och syster med make.
  5. Såhär några dagar in i helgen börjar tankarna komma in i julbudskapet till slut. Jag märker här från bloggen att det brukar vara så, det kan bli några bloggposter om julen när normalt folk redan hunnit vara klara med den sedan länge.
  6. Tredjedag jul var verkligen en grej åtminstone fram tills 1727 då Gustaf III avskaffade den som helgdag tillsammans med en massa andra röda dagar (arbetslinjen!). Som jag förstått det hade inte tredjedagen något så väldigt tydligt jultema utan var en apostladag då man lyfte fram aposteln Johannes särskilt.
  7. I morgon däremot är det ”värnlösa/menlösa barns dag” (jag skrev om dagen 2012 tydligen)! Och då ska jag döpa barn!
  8. En annan tråkig sak med att vara sjuk är att sitta inne så mycket. Jag saknar mina springturer så det ska bli skönt att börja nu igen. 30 december förra året var datumet jag började med dagliga (ofta korta) turer och då får vore det ju tråkigt att inte få springa på den märkesdagen.
  9. Hur har din jul varit? Tidningen Dagen menade i en undersökning att de flesta mår sämre på julen men att kristna är undantaget, kan det vara rimligt? Berätta gärna!

Kommentarer

4 svar till ”9 blandade tankar på tredjedagen”

  1. Profilbild för Mikael Ramström

    Här jobbade jag i dagarna tre, men jag hade ju också förmånen att få vara frisk.
    På julafton Samling vid krubban i Tranemo. Juldagen var det både julotta i Sjötofta och förmiddagshögmässa i Tranemo, och på annandag jul mässa i Ambjörnarp.
    God fortsättning med tillfriskning från förkylning!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det låter som fina gudstjänster Mikael!

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Mådde bra i Julen, med min frus födelsedagsfirande på julaftonens fm, stort julfirande med släkten i Salbohed som varje jul bortsett från fjolårets coronajul senare, sladdat med min son på Storljusen is med hans BMW på juldagen, hälsat på släkting på hemmet i Uppsala annandagen och nu lite diverse på Långforsens is, t ex spark.
    A propå tredjedagen Jul infaller kommande Pingstmåndag på Nationaldagen 6/6, det borde Kyrkan uppmärksamma!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Rejält med is däruppe hos er då, Jisses! Bra tips med nationaldagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.