Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En stor himmelsk här

Herdarna i Betlehem får se en stor himmelsk här, hur vanligt är det egentligen i Bibeln?


En biblisk kerub utifrån hur den beskrivs i bibeln, inte så lik en knubbig bebis.

Det är ofta bra att fundera på vilket intryck en bibeltext kan ha gjort på sina första läsare (eller åhörare snarare för Bibeln var ju en ”ljudbok”, något man läste högt). Idag kan vi fundera på änglahären som sjunger för herdarna i natten!

Änglar är vanliga i bibeln, de förekommer i nästan varenda bibelbok. Och ofta ter de sig väldigt annorlunda mot hur de ser ut nu för tiden i populära bilder (Jag skrev här om ”Änglar har inga vingar” till exempel). Änglar i bibeln är alltså inte knubbiga små barn som på den här bilden:

Änglar är snarare de mäktigaste skapade varelserna i kosmos och utgör Guds ”hov” eller så. Jag har kollat runt lite och det är ändå väldigt ovanligt med många änglar tillsammans i grupp, bara en enda ängel verkar vara ett väldigt omtumlande möte för bibelns människor.

Det ligger nära till hands att när det nu dyker upp en ”stor himmelsk här” vid Jesu födelse så är det första gången något sådant sker, det visar verkligen på det stora i det som händer. Vad finns det för andra änglaarméer i bibeln?

Det finns stora strider mellan änglar och det onda i Uppenbarelseboken i bibelns slut men dessa är alltså senare som berättelser än de vi hör om vid Jesu födelse. Det finns också exempel som när profeten Mika får se en skymt av de stora änglaskarorna kring Guds tron men det är ju då i form av en himlavision, inget som syns här på jorden.

Jag vet egentligen bara ett riktigt exempel i gamla testamentet och det är från andra kungaboken 6. Profeten Elisha är förföljd och omringad av en massa fiender och detta upptäcker hans tjänare plötsligt en morgon då de vaknar. Det står så här:

På morgonen, då gudsmannens tjänare kom ut, fick han se att staden var omringad av en truppstyrka med hästar och vagnar. »Ack, herre, vad skall vi ta oss till?« ropade han. 

Elisha svarade: »Var inte rädd. Det är fler på vår sida än på deras.« 

Och han bad: »Herre, öppna hans ögon, så att han ser!« Då öppnade Herren tjänarens ögon, och han såg att berget var fullt av hästar och vagnar av eld kring Elisha.

Så får de sen skymt av den osynliga verkligheten för en stund. Fienden slås sedan med blindhet så att de inte kan slåss.

Jag tycker det är en intressant parallell för det stämmer med något som nog är en poäng med änglarnas besök i Betlehem!

Det så kallade julevangeliet börjar ju med att vi får höra om Kejsaren i Rom som styr och ställer med hela världen och skattskriver den. Det lilla barnet som föds är hela tiden i kontrast till denna imperiemakt (läs gärna om ”Jesus med kejsarens titlar”). Kejsarens makt framstår helt klart inte som lika överlägsen och övertygande när Gud gläntar lite på förhänget till den himmelska verkligheten och vi får se Guds makt. Det är också en parallell hos både Lukas och i berättelsen om Elisha att Gud kanske visserligen är överlägset stark men använder inte den makten till att bruka våld. En sista parallell här är Jesus ord i samband med korsfästelsen ”Tror ni inte att om jag bad honom skulle Fadern skicka tolv legioner änglar till min hjälp” (ungefär så säger han).

Har jag missat någon änglaarmé? Säg gärna till! Och kommentera om du har några tankar kring detta!

Kommentarer

2 svar till ”En stor himmelsk här”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tror det finns en poäng i att Gud använder kraftgärningarnas och änglahärens storslägga sparsamt så att inte tron förväxlas med magi.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det stämmer nog bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.