Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bibliska barnmorskor i Sverige

En kommentar om barnmorskor i Bibeln och i Sveriges historia!


Jag fick en intressant kommentar på en gammal bloggpost från historikern Lisa Öberg. Hon har forskat på barnmorskehistoria och undrade över ikonen jag hade som bild till min bloggpost om ”Barnmorskor i bibeln. ” Läs gärna den bloggposten, det är intressant om hur Gud liknas vid en barnmorska och hur barnafödande skildras i bibeln. Jag kunde tyvärr inte vara behjälplig med mer information om ikonen men jag fick istället lära mig nya saker själv!

I bloggposten nämns nämligen vad jag nu fått lära mig är historiens första med namn omnämnda barnmorskor, Shifra och Pua. Ikonen föreställde dem. De fick i uppdrag av Farao i Egypten att döda israeliternas nyfödda barn men med lurade istället Farao och räddade barnen. De får sedan stå som förebilder i att skydda livet och ägna sig åt hemligt motstånd mot onda ordningar.

Det Lisa Öberg berättade var att Shifra och Pua fick ge sitt namn åt den andra läroboken på svenska om barnafödande, skriven av Johan von Hoorn 1715. Här ser ni titelbladet som bild. Det är en väldigt lång titel! Det står:

The twenne gudfruchtige, i sitt kall trogne, och therföre af Gudi wäl belönte jordegummor Siphra och Pua. Hwilka, vthi enfaldiga frågor och swar en lärgirig barnmorska troligen vnderwisa: hur hon en, af Gudi, medh lifsfrucht wälsignadt : qwinna, vthi naturlig förlosning, rätt bijstå; the swåra händelser med förstånd i tijd förekomma; och när sådant är försummat, henne sedan med konstige handgrep utur nöden och lifsfahran hielpa skal och kan. Swea rikets almoge til goda, : wälment vthi möjeligaste korthet författat, och åth them dedicerat af Johan von Hoorn … Stockholm, tryckt hos Jul. Georg. Matthiæ, kongl. antiq. archiv. boktr. åhr 1715.

Eller om man skriver det med normal stavning och lite moderniserat i meningarna (reservation för att det kunde skrivits bättre):

”De två gudfruktiga, i sitt kall trogna och därför av Gud väl belönade jordegummor (barnmorskor) Shifra och Pua. Som i enkla frågor och svar undervisar en lärgirig barnmorska på ett troget sätt om hur hon rätt ska bistå en av Gud med livsfrukt välsignad kvinna i naturlig förlossning. Förekomma i tid svåra händelser med förstånd och när sådant blivit försummat, hjälpa henne ur nöden och livsfaran med skickliga (konstige) handgrepp, till gagna för Svea rikes folk. Välment kortfattat skrivet och dedikerat till dem (barnmorskorna? Shifra och Pua?) av Johan von Hoorn. Tryckt 1715

Så denne Johanvon Hoorn dedikerade som jag förstår det sin bok till de modiga barnmorskorna i Egypten tusentals år tidigare. En liten länk mellan jordemödrar i Sverige på 1700-talet och andra kvinnor i en helt annan tid och miljö. Ett fint exempel på hur bibeln gjort avtryck genom tiderna och hur människor tolkat sin verksamhet och hittat förebilder där.

Själva innehållet i boken kan ju knappast ha så mycket med Shifra och Pua att göra för vi vet ju just inget om med vilka ”konstige handgrepp” de kände till och hur de förutsåg komplikationer. Det vi vet var att de var rådiga personer med stort mod och integritet och där liknar de många barnmorskor efter dem i samma uppgift.

Tack Lisa Öberg för detta inpass!

Kommentarer

3 svar till ”Bibliska barnmorskor i Sverige”

  1. Profilbild för Charlotte
    Charlotte

    Åh vad roligt! Jag har också funderat över det, över själva barnmorskeyrket och hur de hanterade det. De hanterade ju sin civila olydnad med bravur.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Mycket intressant! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.