Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Mötet med Jesus och hoppet för framtiden

Min predikan från annandag påsk!


Det omtalade fönstret i Grönahögs kyrka.

Här är predikan jag höll i Grönahögs kyrka på annandag påsk. Det blev verkligen som en andra påskdagsgudstjänst för det var många hemvända ungdomar där och en festlig gudstjänst på det sättet. Hoppas det här kan vara till glädje för dig!

Annandag påsk 2022 Möte med den uppståndne

Idag är en annandag, och det är också en helt annan dag än gårdagen. Om man tänker sig in i livet den allra första annandagen, dagen efter uppståndelsens dag, så vaknade nu en del upp med känslan av att allt var förändrat, vad som helst kan hända.

Man kan ana att det är väldigt förtätad stämning i det vi hörde i evangeliet. Det liksom går i ultrarapid, vers efter vers går utan att lärjungarna förstår något över huvud taget. Man kan nästan känna hur kugghjulen snurrar förtvivlat i huvudena på dem för att förstå vad som sker. Jesus står där ibland dem och de kan bokstavligen inte tro sina ögon. Jesus är tålamodet själv och talar till dem så att de ska förstå att det är han, han förklarar att spöken ju inte har kött och blod. ”Känn på mig och se på mig” säger han. Och vi får höra att han visar dem sina händer och fötter, Lukas skriver inte om Tomas tvivel men det här verkar vara samma sak; de får se såren, det som hänt har hänt.

”Då de av idel glädje och förvåning inte kunde tro”, står det. Det är fint. Så är Jesus slutliga tecken till dem att han ber om mat och äter… fisk! Och vi kan föreställa oss ett rumt fullt med människor som stirrar på Jesus som äter fisk. Upphöjda underverk i all ära och sår i händer och fötter men det här är deras vän Jesus, en aning av vardagen de delat med varandra i åratal på vandring på vägarna. Det finns en del saker som är märkliga med Jesus som han beskrivs efter uppståndelsen, han verkar dyka upp och försvinna väldigt plötsligt, men det är ändå han. Till slut förstår de det.

Och Jesus undervisar dem, precis som han gjort med emmausvandrarna, går igenom profetiorna. En han kanske nämner är den vi hörde läsas nyss där Mose lovar att det en dag ska komma en profet som är en lika stor ledare som han, en som förmedlar Guds ord så man kan lära känna Guds vilja. I sitt sammanhang kan man förstå det som en introduktion till alla profeter som ska komma gamla testamentet igenom, att Gud ska fortsätta tala till sitt folk genom olika utvalda personer men det ligger också i att det ska komma en, en messias, Profeten med stor bokstav. Och som ska göra något som liknar det Moses gjort då han befriade folket ur slaveriet och eländet.

Det har varit diskussioner om Jesus identitet genom evangelierna och det är värt att påpeka att EN av sakerna som vi får lära oss genom uppståndelsen är att Jesus är den han sade sig vara. Alla hans stora anspråk måste stämma, Gud själv går i god för honom. Han är den som visar oss Fadern.

Här lever Jesus verkligen upp till beskrivningen för han förklarar så att de äntligen förstår, han öppnar också deras sinnen står det, så att de kan förstå.

Vi är ju inte lärjungarna då men nu på annandagen börjar det ändå vara så att man som kristen kan känna igen sin egen tro i det som beskrivs. Ingen av oss har varit vid den tomma graven, höll jag på att säga för det finns väl såna här som varit i Jerusalem kanske, men det är ju den stora men enkla sanningen om uppståndelsen att om Jesus uppstått och sedan inte dött så lever han nu och vi kan möta honom på olika sätt. Vi kan möta honom på skriftens blad, vi kan möta honom i bröd och vin, vi kan möta honom i benådade ögonblick då det känns som att han kommer också till oss och säger ”frid vare med dig”, om så bara en kort aning. Och Jesu närvaro är det som får saker att falla på plats så att våra sinnen öppnas och tillvaron blir begriplig.

Jag var här för en vecka sedan och talade om palmkvistarna som liknar öppna händer. Jag fick sedan höra från en präst i Borås att han alltid tyckte som barn det var en märklig berättelse om hur de viftade med palmkvistar för som barn hette han palmkvist, så det lät kanske hotfullt. I alla fall,  lagom tills jag predikat färdigt så såg jag på glasfönstret här framme. En ängel sitter där när Jesus kommer i gryningen, det är blommor och vackert ljus och allt, och den hopkurade soldaten kan kanske stå för att Guds rike är frid och glädje. Ängeln har en palmkvist! Kanske för att påminna oss om Jesus intåg som en kung i Jerusalem, som slutade med nederlag och död, men här kommer han igen och är sannerligen kung. Och vi kan ta emot honom på samma sätt, med öppna händer, med en bön om hjälp.

När min fantasi fått spinna vidare tänker jag att det kanske inte är en palmgren utan en olivkvist ängeln håller, lite som den en annan budbärare bar, duvan som kom tillbaka till Noa i arken som ett tecken på att det finns en framtid där ute som väntar. Hela bilden med soluppgången handlar ju om det. Vår kyrka här är vänd mot öster, den uppgående solens väderstreck för kyrkan är vänd mot framtiden Gud berett för oss. Solen är förresten i sig en av mina favoritbilder för hur Gud är, solen är ju på sitt sätt källan till allt liv på jorden genom fotosyntesen och allt.

Påsken har allt med framtiden att göra. Den stora segern över döden är en försmak på dagen då Gud ska torka alla tårar från våra ögon och göra slut på allt ont på jorden. Vårt kristna hopp om att världen trots hur allt kan se ut är i Guds händer och att Gud är starkare än ondska och död, det har vi ju från påsken. Med påsken i ryggen kan vi möta framtiden. Jesus här på fönstret kommer till oss med sin frid. Han säger, se jag gör allting nytt. Om det här var möjligt är allt möjligt.

I vår samtid tror jag frågan om framtiden är väldigt viktig. Vem vågar tro något om den egentligen? Knappt jag alla dagar. Jag ber och hoppas att vi får vara som lärjungarna i texten, vi är nog inte snabbare att fatta eller tro än de. Jag ber att Jesus får komma oss nära med sin heliga Ande och ge oss ett nytt sätt att se på världen, oss själva, Guds närvaro. Ge oss tro, ge oss hopp och ge oss en uthållig kärlek.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.