Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att ta med ett helt träd till skolavslutningen

Här är mitt tal på skolavslutningarna i fredags. Jag tog med ett helt träd och talade om det!


Jag och mitt träd efter sista skolavslutningen. Notera de kraftiga rötterna och den mäktiga kronan. Men ett helt träd är det!

Ett helt träd

Hej jag heter Tomas Jarvid och det är första gången jag är på skolavslutning här så det känns lite pirrigt.

Det är ju bra när man ska hålla tal att ha med sig något att visa upp, och idag har jag faktiskt med mig ETT HELT TRÄD! Otroligt! (tar fram ett väldigt smalt lite träd)

Vet ni något riktigt stort och tjockt träd ni brukar passera? Då kan man tänka att det där trädet stod här när min pappa var liten också, eller för hundra år sedan, kanske flera hundra år sedan! De tar det rätt lugnt träden för de går i alla fall ingenstans, men jag tycker de är väldigt spännande eftersom de blir så stora och gamla om de får vara ifred.

Kan ni många sorters träd? och så den svåraste och enklaste frågan av alla, vad är ett träd gjort av?

Vad är träd gjorda av?

Trä såklart. Men vad är trä gjort av? Man kunde ju tro att trädet har så mäktiga rötter och äter liksom i sig en massa ämnen från jorden men så är det faktiskt inte. Det kommer en massa vatten därifrån och så sugs det upp genom hela trädstammen som ett stort sugrör och ut i varje litet blad och då kan de med hjälp av energin från solen binda kol från koldioxiden i luften. Och göra trä AV LUFTEN! Så det där stora trädet är gjort av luften som är runt det! Det är väl otroligt, det mest tjocka och starka är gjort av det allra tunnaste. Så trädet har liksom dubbla rötter på ett sätt, rötter i jorden och så grenar det ut sig mot himlen och suger i sig annat i den änden. Det sträcker sig både långt ner i jorden och högt mot himlen. En vacker bild av livet.

Mest berättar jag det här för att jag tycker det är så häftigt. Det är ju samma också med en potatis eller så, den har också blivit till genom att bladet sugit i sig kol och solsken.

Allt det där går ju av sig självt för trädet. Bara det får vatten och sol och vara ifred så växer det.

Människor är som träd

Och vi människor liknar också träd. Är det här ett helt träd förresten? Klart att det är, det är ju ett litet träd men ett helt träd. Och ett barn är en hel människa från början och är så värdefull och det är samma med oss. Bara vi får det vi behöver, mat och syre och kärlek och vänner och springa runt och så,  så växer vi och blir starka alldeles automatiskt. Trädet har alltihop i sig från början, redan som litet frö, och vi med.

I sommar hoppas jag ni får sitta under ett träd och känna att: det där trädet har inte bråttom, och inte jag heller. En av där sakerna ett litet busfrö behöver för att växa till ett stort träd är ju att få vila och leka och känna sig fri.

Och så får jag önska er alla ett så fint sommarlov det bara kan bli från församlingen här. Jag vill också hälsa särskilt till den som kanske är orolig för sommaren på ett eller annat sätt och inte tror att det kommer bli en bra sommar. Då önskar jag särskilt att din sommar ska bli så bra det bara går.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.