Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

10 blandade tankar på söndagen

Ny söndag, nya blandade tankar!


Johannes döparen enligt Caravaggio. Som vanligt fantastiskt målat men jag tycker inte han ser tillräckligt vild ut?!
  1. Glad söndag kära läsare!
  2. Idag är det söndagen efter midsommar och Johannes döparens dag. Jag ska inte predika idag eftersom jag gjorde det igår men jag ska faktiskt blogga snart om något nytt jag lärt mig om Johannes döparen.
  3. Man firar Johannes nu för att han ska ha fötts lite före Jesus. Jag är lite oklar över om man kan ha något skäl att peka ut exakt 6 månader som tiden mellan deras födslar. Nån som vet?
  4. Igår ledde jag för första gången en gudstjänst i Tvärreds kyrkoruin där jag aldrig varit förut. Det var fint där och roligt att lära känna bygden och folket där lite mer. Vi fortsatte även Tvärredsdagen med att hänga på Gärdsbo kvarn och vänta på att våffelserveringen skulle öppna.
  5. Dagens andra gudstjänst blev inte helt som jag tänkt eftersom jag tog fel på tiden. Plötsligt ringde de från Grönahög och undrade var jag var. Som tur är är de väldigt rådiga där så medan jag körde dit inledde de gudstjänsten på egen hand. Jag kom fram lagom till att predika. Predikan kommer för övrigt på bloggen imorgon. Skapelsen är temat.
  6. Det har varit riktigt varma dagar här (som överallt?). Blir nog dagliga bad med barnen ett tag framöver.
  7. Nästa vecka är sjudagarsvecka med final i konfirmationsgudstjänster på lördagen och gudstjänst och dop på söndagen. Sedan nalkas semestern. Det är alltid vemodigt att avsluta en konfirmandtid. Det är ju just då man tycker man börjar känna ungdomarna. Sista dagarna får vi ägna åt att förbereda själva konfirmationsgudstjänsterna.
  8. Det verkar som att vi kan lyckas odla fram en hel del grönt även i år. Tonvikt på kål. Mitt barnjag fnyser lite åt mig att vi börjat att även odla (lite) potatis vilket känns roligt.
  9. Förra året var målet 10 tältnätter med familjen och vi var nog åtminstone nära att nå det. Förslag på en rolig vandring med fyra barn i skiftande storlek?
  10. Hur har du det idag? Skriv gärna en rad och berätta!

Kommentarer

6 svar till ”10 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Mikael Ramström

    Vad det gäller nr 3, så är dagarnas längd det som jag spontant kommer på. Johannes skulle förminskas och Jesus bli större. Efter midsommar och Johannes döparens dag blir dagarna kortare, men efter Jesu födelse vid jul blir dagarna längre och längre.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var en vacker tolkning Mikael!

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Håller med Mikael om 3)
    10) Efter Midsommar med svärmor och svägerska i dag utflykt med ”vår” Ukrainare till Verket i Avesta, en givande dag (och en varm sådan).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Avesta där har jag varit!

  3. Profilbild för Axel Nydén
    Axel Nydén

    3) Svaret finns i texten om Bebådelsen.
    Maria sade till ängeln: Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man. Men ängeln svarade henne: Helig Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall Barnet kallas Heligt och Guds Son. Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud.
    ‭‭Lk‬ ‭1:34-37‬ ‭

    Sen har man kopplat ihop det med Döparens utsaga att Jesus ska bli större (som solen blir vid vintersolståndet) och Johannes själv bli mindre (nu blir dagarna mörkare).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja just så är det förstås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.