Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad åt den förlorade sonen?

Vad åt den förlorade sonen i Jesus liknelse? Kanske såna här?


Tomma ärtskidor utan ärtor i. Inte så rolig mat.

Bibelns sämsta skidåkare

Det finns en klassisk bibelvits:

”Vem var bibelns sämste skidåkare?”

”Den förlorade sonen, han vallade svinen och åt skidorna”

Okänt komiskt geni

Jag har hört och läst Jesus liknelse om den förlorade sonen en massa gånger genom åren. Men nyligen var det ärt-skördartid och då fick en detalj liv för mig.

Det står om den förlorade sonen att då han gjort slut på alla sina pengar i främmande land fick han arbeta med att vakta svin. Svin är orena djur enligt judendomen så det var inte något fint jobb direkt. Han ville äta sig mätt på fröskidorna som djuren åt men det fick han inte. Någon måste ha sett honom och stoppat honom.

På bilden är det ärtskidor. Det som blir kvar då de goda ärtorna är bortspritade. Det finns förstås en massa olika växter som växer i såna skidor och en del är väl mer ätliga än andra. Men ändå, någon har rensat bort de fina näringsrika bönorna eller ärtorna och så återstår dessa rätt tråkiga skidor som kan duga åt grisarna att äta Så värst mättande är de knappast.

Duger till grisar

Det är en detalj som kan väcka liv i fantasin kring berättelsen. Man är nog rätt hungrig om man försöker ta grisarnas mat och hamnar man i den situationen har man inte en god herre som bryr sig om ens välgång.

Jag har inte mer att säga om det här egentligen men tänkte jag kunde dela det med dig så kanske det blir till glädje och ger mer inlevelse nästa gång du stöter på liknelsen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.