Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Guds valmanifest

Vad är det för program Jesus ställer sig bakom?


”Gud låter sin sol skina över goda och onda” säger Jesus. Det kanske är vad detta vackra fönster i Finnekumla kyrka föreställer?

Här är min predikan från igår i Tvärreds och i Grönahögs kyrka. Jag försöker reda ut lite av detta med kristen tro och politik. Hoppas det är till glädje.

Guds partiprogram

Idag är det valdag i Sveriges land. För Svenska kyrkan är det alltid en känslig punkt det där med tro och politik men idag så kommer vi på ett sätt inte undan för evangelietexten idag kommer från det man skulle kunna kalla ”Guds partiprogram”. Mer känt som ”bergspredikan”.

I början av matteusevangeliet berättar evangelisten medvetet om Jesus på ett sådant sätt att vi ska associera det till Israels folks historia. Jesus är som Moses. Som nyfödd måste Jesus fly till Egypten och leva i exil där, men den här gången är det Herodes som beter sig som farao och vill döda gossebarn som han ser som ett hot. Jesus är också i öknen precis som israels folk varit.

Nu har vi kommit några kapitel in och Jesus är på ett berg och kommer med bud. Det känner vi också igen! Moses var ju på Sinai berg och fick ta emot budorden från Gud som förkunnades där för hela folket och som sedan präglade deras liv som Guds folk. När budorden lästs upp för folket svarade de tillsammans ”Allt vad Herren har sagt vill vi göra!”

Jesus förklarar Toran för oss

Som ni märkte så finns det mycket som är likt. Vår gammaltestamentliga text idag handlar mycket om samma saker när det gäller hur man ska vara mot sin medmänniska som är i nöd. Jesus ger sedan sin specifika tolkning av torans innebörd, vem kan vara bättre lämpad än han att förklara hur det ser ut att leva ut Guds vilja på jorden? För Jesus gäller något som kanske bara gäller för honom, han lever som han lär. I berättelse efter berättelse i evangelierna ger han prov på det där sättet att leva han talar om. Av det vi hört så blir han till exempel både slagen och blir fråntagen alla sina kläder.

Jag kallade bergspredikan för Jesus partiprogram eller valmanifest och det stämmer på ett sätt för här ger Jesus oss visionen av hur livet i Guds rike ska se ut. Det är väl det vi ska ha politiska partier till, att ha visioner om vilket samhälle vi vill leva i och vad vi ska sträva efter. På ett sätt har alla de klassiska politiska ideologierna någon slags grund i kristendomen, som det mesta i vårt samhälle. Liberalismen som ville slå vakt om att människan är fri att leva sitt eget liv, konservatismen som vill slå vakt om goda rådande ordningar, socialismen som ville ordna systemet så att alla hjälps åt att ta hand om varandra. Senare har visionen om ett liv som inte förstör planeten tillkommit. Det finns gott i alla de visionerna, så jag kunde önska att de märktes tydligare i dagens debatt där det blir väldigt kortsiktigt och utifrån dagsläget många gånger.

Guds vision för världen

Guds vision för världen finns bibeln igenom. En god och lagad relation mellan människa och Gud, och som följd av det ett liv med fred mellan människa och människa, mellan människan och allt annat i skapelsen och till och med fred med oss själva. Det hebreiska ordet man brukar använda för fred än i denna dag är ”shalom” och i bibelns värld betecknar fred mycket mer än bara detta att man inte använder våld mot varandra. Shalom innebär också frid och harmoni, goda och trygga relationer. Så tänkte Gud när han skapade världen och det är det Gud arbetar för även just i detta nu. Och Toran Mose kom med, liksom Jesus bergspredikan är beskrivningar på vägen dit. Älska era fiender, för inte det onda vidare utan få stopp på det så gott ni kan. Paulus skrev i episteln att alla de andra buden vi har finns där för att förklara vad detta att ”älska sin nästa som sig själv” faktiskt innebär. Det är inte fråga om att bara känna varma känslor för alla utan att göra gott mot andra. Som Gud gör som låter solen lysa och regnet falla över alla människor i sin stora godhet mot oss. Jag brukar alltid tala i vigseltal om att kärlek är vad vi gör. Att försöka vilja varandra väl och handla efter det.

Inte ett partiprogram

Så bergspredikan blir ett slags manifest från Guds sida. Det stämmer förstås inte riktigt att det är som i våra val för vi är ju inte jämställda med Gud. Gud är vår skapare, tillvarons grund. Det här är snarare grundlagar Gud lagt för hur människolivet blir bra. Vill vi inte följa dem så bidrar vi till det onda. Det är liksom bara så det blir. Men när vi fått höra om Guds godhet mot oss så kanske vi VILL följa Guds vilja, leva efter den här visionen om hur det goda livet på jorden kan levas.

Det är mycket om utsatta människor i dagens bibeltexter, om att varje människa är en medmänniska. Så låter det verkligen inte alltid i den politiska debatten. Det står otroligt mycket om att värna invandraren och de föräldralösa och änkorna och andra utsatta i bibelvers efter bibelvers, kapitel efter kapitel, bibelbok efter bibelbok. Inte minst profetböckerna, moselagen och Jesus egna ord är fulla av det. Ofta har man lyckats tona ner de här sociala aspekterna av evangeliet och förandligat det för det blir väl lättare då för rådande ordningar att leva vidare.

Räkna med din medmänniska

Det är val idag som sagt och jag är glad att jag inte får säga något om hur folk ska rösta men som kristen kommer vi i alla fall aldrig ifrån det Jesus säger oss. Vi kan inte bara se till det som gynnar oss själva men drabbar svagare grupper. Vår nästa måste finnas med i det hela. Och vem är vår nästa? Inte bara de vi tycker om. Ingen kristen kommer ifrån detta med Guds vilja för livet på jorden. Fred med Gud, fred med jorden vi lever av, fred med varandra.

Det går inte an att hålla en predikan som bara är förmaningar. De gamla lutherteologerna talade om ”lagens andra bruk”- det talade vi om i ungdomgruppen i Marbäck när jag var tonåring, precis vad man vill göra en fredagskväll- det vill säga att när vi får olika bud i bibeln så får det oss att inse att vi har vår egen synd och egen del i det onda och därför vill vi sedan omvända oss till Gud och söka förlåtelse. Då blir det viktigt för oss på nytt att vår tro inte bygger på hur goda vi är utan att vi tillhör frälsaren som tar hand om oss. Han har gjort att allt är väl mellan oss och Gud och det är bara att tacka och ta emot.

”Skruttkompetens”

Vi anställda i pastoratet hade en föreläsare, Håkan Andersson, han talade om att som människa ha ”skruttkompetens”, det vill säga att vara bra på att kunna leva med att vara dålig. Det är väldigt svårt idag att leva med att inte vara perfekt för det verkar krävas av oss hela tiden. Vi är inga ofelbara människor men det behöver inte vara något hotfullt för oss om vi får låta på att vi är älskade ändå, för Jesus Kristus skull.

Jesus gjorde det han säger att vi ska göra, han älskade sina fiender. Han älskar sina fiender nu också. Han älskar våra fiender också för den delen, de vi inte tycker om. Och han älskar oss även när vi uppför oss som fiender till Guds goda verk i världen.

Gud är god mot oss. Varje dag får vi livet i gåva. Han låter regnet falla och solen skina över oss. Han sände sin son till oss. Han vill slå följe med oss och vara vår Gud varje dag på nytt. Vi är såna som lever av Guds godhet och nåd.

Att få uppföra sig som Faderns döttrar och söner

Det är lagens andra bruk och skruttkompetensen. Sedan finns lagens tredje bruk också och det är att när man hört budorden och förstått att man inte lever upp till dem så bra och därför vänt sig till Gud för att leva av Guds nåd. Då finns ju ändå de där buden kvar. ”älska dina fiender” står kvar där. Så även om vi inte kan klara det så får vi fortsätta försöka. Be om Guds hjälp att älska som han älskar och göra vårt bästa. Inte för att förtjäna vårt människovärde eller så utan helt enkelt för att vi vill försöka lyda Gud som är så god mot oss.

När jag tänker på det så låter det väldigt fint att få lov att vara med. Jag vill att det ska få vara med mig som Jesus säger ”älska era fiender, gör gott i världen, då uppför ni er verkligen som er Faders döttrar och söner”. Gud son, det är ju Jesus det. Vi får vara med i hans uppdrag här i världen, vilken otrolig heder. Det går lätt före alla politiska partibildningar för mig. Jag vill lyssna mer på Jesus röst om hur livet tillsammans ska levas än på någon annans.

Det är inte så sällan som man känner sig naiv och dum då, det här är ju en hård värld där det gäller att vara tuff men det dyrbaraste av allt är ändå att få vara sin himmelske Faders barn, det kan vara värt att verka lite naiv för. Det är sådant som ger hopp i livet både för en själv och för andra.

Jag får tillhöra en god Gud

Det står inte med där i slutet av bergspredikan men jag tror att det ligger lite i luften att vi ska komma med vårt gensvar. ”Allt vad Herren har sagt vill vi göra” som Israeliterna sa. Jesus ord är mer omöjliga att leva upp till än Torans, ingen kan älska så utom Gud. Vi vill kanske leva så men vi kan inte. Så vi får lägga in som en pendlingsrörelse i detta. Ibland blir svaret ”Allt vad Herren sagt vill vi göra”, och ibland får vi backa tillbaka och säga ”En god Gud för jag tillhöra”.

Kommentarer

2 svar till ”Guds valmanifest”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Tragiskt med dubbelmordet i Ulricehamn.
    Valresultatet gör mig mindre, men rikspolitiken kommer inte att vara händelsefattig iaf… 😉

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har inte hunnit läsa ikapp riktigt om mordet men man blir ju omskakad varje gång man påminns om den parallella kriminella världens existens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.