Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Vad gör skillnad” av Håkan Andersson

”Vad gör skillnad, eftertankar från en själsdoktor” av Håkan Andersson


”Vad gör skillnad, eftertankar från en själsdoktor” av Håkan Andersson

För några veckor sedan föreläste psykiatern Håkan Andersson för oss anställda i Ulricehamns pastorat. Jag tyckte det var roligt att återse honom för jag har träffat honom en gång tidigare. Det var när jag skulle bli antagen att bli präst för Skara stift. Då får man tillbringa en helg med att tala om en massa saker kring sin syn på sin kallelse och bland annat får man tala med en psykolog. Denne psykolog var Håkan och han måste väl gett mig grönt ljus eftersom jag sedan blev antagen.

Håkan Andersson är svår att inte tycka om. När han talade varvade han stora insikter med stor humor hela föredraget igenom. Jag tycker han kan vara en god förebild även för predikanter. Det går att säga ganska jobbiga sanningar om man har ett tillräckligt stort hjärta.

Så jag såg förstås till att komma över Håkans bok. Där summerar han som pensionär de insikter han haft mest nytta av under sitt arbetsliv. Jag har redan använt flera uttryck eller bilder i tal och predikningar. Mycket känner man igen men då får man ju chansen att sätta nya ord till det och fördjupa förståelsen.

Som ordet ”skruttkompetens”. Alltså konsten att vara rätt bra på att leva med att vara bristfällig. Det är när han skriver om detta som boken drar mest åt det religiösa hållet och Håkan skriver om Luthers teologi som ett sätt att bli befriad från kravet att prestera för att kunna duga. Vi är vad vi är genom Guds nåd. Skruttkompetens är nog en väldigt avgörande kompetens för livet.

Han tar också upp det orättvisa i livet, hur vi hanterar döden och mycket annat. En sak som jag tycker var väldigt intressant var ”uttryckets formativa effekt”. Idén är att vi formas väldigt mycket av våra egna beteenden. Vi kanske tror att vi ska ändra inre inställning först för att sedan handla annorlunda men det fungerar mycket lättare tvärtom. Om vi ändrar på vårt uttryck, hur vi beter oss, så följer insidan så att säga med. Jag brukar förklara det här med ”kognitiv dissonans”. Vi vill vara konsekventa, så om vi handlar gott mot någon ”tänker” vi att det måste bero på att vi tycker om den personen och så följer känslorna efter.

Jag tycker att det här var en fin bok som man gärna kan läsa för att fundera på livet. Lättläst och kortfattat skriven.

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”Vad gör skillnad” av Håkan Andersson”

  1. Profilbild för Malin
    Malin

    Nu har jag fått svar att mitt hembibliotek skall köpa in boken! Ser fram emot Håkans funderingar och klokheter. När jag var AT-läkare i Skaraborg kallade våra chefer in Håkan då de upplevde att vi som nya läkare behövde lite erfarenhet från en äldre kollega. Så skönt att en eftermiddag få lyssna på någon som sa ”en patient i taget” och gav oss hopp om att prestationsångesten skulle lätta framöver.
    Några år senare var vi några kollegor som bjöd in Håkan som föreläsare på ett kvällsseminarium. Han kom medvetet några minuter sent då han tyckte det var kul att se om vi skulle bli stressade. Han var ju inte sen till själva föredraget. Vi var naturligtvis jättestressade och började fundera om vi hade uppgett fel dag eller plats. Håkan bara fnissade.
    Om boken är bra ser jag till att kliniken köper in ett antal exemplar som jag kan dela ut till behövande kollegor. Jag sätter upp det på friskvårdskontot.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att höra Malin! Jag tror det finns väldigt mycket bra för er i boken på ett lättillgängligt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.