Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Öppna i oss portarna till ditt rike

Min predikan från andra söndagen i advent 2022 på Åsundengudstjänst.


Guds rike är glädje i den heliga Anden 🙂 Jag minns tyvärr inte vem som gjort den här bilden.

Här är min predikan från igår på andra adventssöndagen. Det var roligt att predika för det var årets sista åsundengudstjänst med luciatåg från barngrupperna som inledning och mycket folk i kyrkan. Kändes bra att kanske få räta ut några missförstånd om den kristna tron. Hoppas det här är till glädje för dig.

Öppna i oss portarna till ditt rike

Dagens evangelium är väldigt kort som ni märkte. Efter Johannes döparens gripande börjar Jesus tala till folket. Samlar ihop en massa åhörare, och så säger han ”Tiden är inne, Guds rike är nära, omvänd er och tro på budskapet”.  

Som någon gammal präst ska ha sagt, det här låter ju enkelt och begripligt men vänta bara tills jag har förklarat det för er.  

Nej, men det finns mycket spännande här. Till att börja med så var det nog inte hela predikan Jesus höll. Det hade nog de där åhörarna tyckt var lite konstigt. Det är mer som att det är en sammanfattning av vad han sa HELA TIDEN på olika sätt.

Om någon skulle kräva en på ett blixtsnabbt svar på frågan ”vad talade Jesus om när han talade till folket?” (det är alldeles för sällan man får den frågan tycker jag, och ni kommer ju också veta svaret nu så då dröjer det väl ändå längre), då skulle svaret vara: ”Guds rike”. Det är det Jesus talar om, hans liknelser handlar om det, hans underverk ska också vara tecken på vad Guds rike är, och hans död och uppståndelse handlar faktiskt också om det.  

Men vad är det då? När det nu inte var längre tal av Jesus än tre grejer så kan vi tala om alltihop va? 

Tiden är inne

”Tiden är inne”. I bibeln finns det två sätt att uppfatta tid. Det är lite dramatiskt för det ena av dem har namn efter en jätte som åt upp sina egna barn, Kronos i den grekiska mytologin. Så kan man uppfatta tid, att den går och går och går och har sin obevekliga gång.

Men det finns ett annat sätt, kairos är ordet för det. Då är tid mer vad vi kan kalla ”det magiska ögonblicket” eller så. Då det blir som en bit av evigheten här på jorden. Det har vi alla varit med om, ögonblick som verkligen betyder något, då vi har en känsla av att stå på helig mark. Tiden inne i en kyrka som nu, kan till exempel bli en tid för ett möte med Gud, då himmel och jord möts då Gud kommer nära.  

När Jesus säger att tiden är inne betyder det dels att ”det är nu det händer”, vi hörde löftet i GT-texten om skottet från Davids stam som skulle komma med rätt i landet. Det betyder också att det är en tid för Jesus åhörare att ta chansen att vara uppmärksamma på vad Gud gör. 

Guds rike är nära

”Guds rike är nära”. Ibland i bibeln talas det om himmelriket, ibland om Guds rike. Det är samma sak, bara att en del var mer försiktiga med att använda ordet Gud utan gjorde en omskrivning med himlen istället. För många av oss hamnar vi fel i tankarna eftersom vi kanske vant oss att tänka att kristen tro handlar väldigt mycket om livet efter döden och att komma till himlen när man dör. Och det är ju en bra grej men det är sällan det det handlar om faktiskt!

Jesus talar mycket om livet nu. Det låter också lite fel att Guds rike är nära, som att vi får fortsätta vänta lite till, det ska mer läsas som att ”Guds rike HAR KOMMIT NÄRA så att det ÄR nära. Mitt ibland oss faktiskt. Just nu. Särskilt för de som stod där och hade Jesus mitt framför näsan. Där han finns, där finns Guds rike. 

Guds rike är helt enkelt riket där Gud råder. Det har inte gränser som länder har eller så. Det är sedan alltid så att världen är Herrens och allt den rymmer, jorden och alla som bor i den, för Gud har ju gjort alltihop. Men så finns ju det onda med i mycket också och vi själva har på något sätt gått vilse och kommit bort från vår väg med Gud. Men nu kallar Jesus till sig alla, ”omvänd er, och tro på mitt budskap” säger han.  

Omvänd er

Där har vi ännu ett ord som kan vara svårt. Omvänd er. Det kan ha väldigt olika klang beroende på hur man hört det i sitt liv. Kanske en del har hört det med hotfull klang av skärp dig eller ”för annars”.  Det har egentligen inget alls med duktighet att göra. Människorna flockades kring Jesus, de förstod att det här är goda nyheter. De syndigaste förstod det allra bäst. Här kommer en som säger att jag ska vända hem igen, att vår himmelske far längtar efter mig och har gått ut för att leta upp mig!

”Omvändelse” betyder först och främst att vända sig till Gud. Gå till Gud med sitt liv, sina bördor. 

Och Jesus fortsätter med att säga att Guds rike finns mitt ibland oss. Eller inom oss till och med. Gud är inte långt borta från någon och vi kan få ana det på tusen olika sätt. 

Medborgare i Guds rike

Med konfirmander så brukar jag ha med mig ett pass, min frus gamla pass tyvärr för det har jag hittat nånstans och kanske inte riktigt fått lov att visa upp egentligen. Med det så säger jag att vi får leva med dubbla medborgarskap. Svensk förvisso men medborgare i Guds rike. I en gemenskap över hela jorden, genom alla tider. Förenade av att vi sätter vår tro till Gud. Ibland kanske tro liten som ett senapskorn. Men det räcker ju har Jesus sagt. Även om man så bara önskar man hade en tro är det en slags tro.  

Tre fantastiska sånger om Guds rike

Den vackraste sången jag vet om Guds rike är en enkel bönesång från Taizé i Frankrike.  

“The kingdom of God is justice and peace and joy in the holy spirit.” Guds rike är rättvisa och fred och glädje i den heliga Anden.  

Eller som det står i en annan ”där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud, där är också Gud” 

I advent sjunger vi ju ofta ”bereden väg för Herran” och där har jag fastnat för en annan rad.  ”Hans lov av späda munnar blott nåd och frid förkunnar. Välsignad vare han som kom i Herrens namn”. 

Nu har ju barnen sjungit för oss här. Psalmen handlar om barn som lovsjunger Gud. Och det är enbart ett gott tecken, det förkunnar nåd och frid.  

Det där med barn är alltid rätt bildligt i kyrkan, vi är alla barn inför Gud, vi är rätt små inför livets grund. Det är kanske en konstig rad? Vad skulle det kunna finnas för lov från små munnar som så att säga inte bådar gott? 

Gott som är gott för alla

Jo det finns ju förstås. Det går ju utmärkt att hylla någon på ett sätt som är skrämmande för andra. När en diktator blir hyllad av folket är det ju illavarslande. Det här kanske är bra för några men dåligt för andra som kanske ses som fienden.  

I vår tid har vi förstås pratat mycket om hur religion kan vara något förtryckande, och att det finns något osympatiskt med att vilja få andra att omvända sig till den tro man själv har.  

Jag tror verkligen helhjärtat att det är goda nyheter för alla när Jesus blir hyllad. I alla fall så länge inte människor försöker använda sig av Guds namn för egna syften. Det finns ingen som förlorar på rättvisa och fred i världen. Ingen som förlorar på barmhärtighet och kärlek. Ingen som förlorar på att Gå till Gud med sina bördor. Enda problemet med kyrkan är som man sagt att den består av människor. Såna som behöver omvända sig hela tiden och komma ihåg att det är Gud som råder över Guds rike.  

Det som påstås vara Guds rike

Misstro för allt i världen sådant som påstås vara Guds rike men som mest smakar förtryck, eller som är hotfullt mot utsatta. Det går inte ens att börja räkna upp allt elände som skett i Guds namn förstås. Det har sagts att när Gud ska sprida sitt rike så skickar han inte in tanksen utan de ödmjuka. Håll ögonen öppna efter dem. Det är inte så mycket vad som verkar häftigast och mest tvärsäkert som är bäst. Det är hjärtat det kommer an på.  

Till sist så fick vi ju en fin bön i sången jag citerade. Kom Gud, och öppna i oss portarna till ditt rike.  

Kommentarer

4 svar till ”Öppna i oss portarna till ditt rike”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Håller helt med om slutklämmen ”Misstro för allt i världen sådant som påstås vara Guds rike men som mest smakar förtryck…” Bilden på den ”heliga” studsmattan är rolig. Dotter och svärson har fått ner vår studsmatta till Hisingen 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Då får du nöja dej med att studsa när du kommer dit 🙂

  2. Profilbild för Mikael Ramström

    Att Guds rike är nära betyder också att HERREN ÄR NÄRA, och det tycker jag är en sån tröst! Precis som du skriver: ”Där han finns, där finns Guds rike”.
    Herren kan förvandla. Jag tänker på Luk 21:25 ur 1:a årgångens evangelietext: ”Tecken skall visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån”.
    I Jesus Kristus och i tron på honom blir ångest i stället Frid med Gud, rådlöshet blir Underbar i råd och sista ordet i denna bibelvers vänds om till Nåd.

    Intressant tycker jag också att καιρός även betyder ”väder”. 😀

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hade jag ingen aning om, med kairos!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.