Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Två blinda tar emot Jesus först av alla

Ännu en liten detalj visar oss innebörden i Jesus intåg i Jerusalem


Gammal mosaik där Jesus möter de två blinda männen, här med kryckor och en av dem enbent. Han ska snart komma fram till Jerusalem och göra sitt intåg där men kanske börjar förklaringarna till intåget redan med detta?

Berättelsen om Jesus intåg i Jerusalem som vi läser i kyrkorna på första söndagen i advent är en ständigt återkommande text att predika om. Så jag blir förvånad när jag ändå hittar mer och mer saker i bibeln som fördjupar bilden av hur vi ska förstå det som sker i intåget. Nu har jag hittat en parallell som var ny för mig (tack podden predikoverkstan för det).

I texten precis före intåget står det:

När de lämnade Jeriko följde mycket folk med honom. Där satt två blinda vid vägkanten, och när de fick höra att Jesus gick förbi ropade de: ”Herre, Davids son, förbarma dig över oss!” Folket sade åt dem att hålla tyst, men de ropade ännu högre: ”Herre, Davids son, förbarma dig över oss!” Jesus stannade och kallade till sig dem och frågade: ”Vad vill ni att jag skall göra för er?” De svarade: ”Herre, gör så att våra ögon öppnas.” Jesus fylldes av medlidande med dem och rörde vid deras ögon. Genast kunde de se, och de följde honom.

Matt 20:29ff

Som du ser har jag markerat några ord med fetstil. Det är ställen där det märks ganska bra även på svenska att evangelisten använder samma ord som sedan återkommer i berättelsen om intåget i Jerusalem. Där är det ju två lärjungar som ska hämta åsna åt Jesus och folkmassan ropar Hosianna (hjälp), Davids son och folket gick med Jesus och ropade.

När det står sådant här i bibeln ska vi tänka att författaren gjorde så med flit för att göra så att vi läsare kopplar ihop händelserna med varandra. Riktigt vad det sedan innebär får väl både du och jag fundera vidare på.

  1. Är poängen att det är två fattiga tiggare som först förstår att hylla Jesus som Davids son/Messias? Det skulle i så fall vara lite som att det är herdarna i Betlehem som är först med att komma till Jesusbarnet.

2. Eller är poängen något med deras blindhet? Att Jesus kommer inridande och så gör han också så att de kan se igen. Det Jesus ska göra då han dör på korset i Jerusalem ska hjälpa oss att se på världen och Gud med nya ögon?

3. Jesus intåg kopplas samman med att han kommer för att hjälpa?

4. Är det viktigt att vi inte bara står bredvid utan också slår följe med Jesus och följer honom till att göra det han gör?

Eller är det alltihop och även helt andra saker? Vad tänker du själv när du ser på de här båda händelserna tillsammans? Det vore spännande om du vill skriva en rad om du har tankar om detta.

Kommentarer

2 svar till ”Två blinda tar emot Jesus först av alla”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Alla tolkningar 1 – 4 kan vara lika sanna, dubbelexponering är mera vana än undantag i bibeln!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      jo det är lite det som är tjusningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.