Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Om änglar, gudar och hjältar”

Jag har läst ”Om änglar, Gudar och hjältar” av Janny van der Molen. Berättelser ur de stora världsreligionerna för barn.


”Om änglar, gudar och hjältar” -av Janny van der Molen

Berättelser ur de stora världsreligionerna för barn

För ett litet tag sedan så läste jag den här boken högt för några av mina barn. Det är en lite speciell bok. Den innehåller berättelser från buddhismen, hinduismen, judendomen, kristendomen och islam berättat på ett sätt som ska vara lätt att ta till sig för barn.

Jag tycker på samma gång att det är en bra idé och en lite konstig idé. Enligt bokens baksida har den blivit en stor succé i Nederländerna och beskrivits som en ”multireligiös barnbibel”. Det är förstås väldigt bra om så många som möjligt har lite grundläggande koll på de stora religionerna i världen. Det vinner vi alla på, även vi kristna som själva vill bli bemötta med respekt för vår tro. Jag tycker uppenbarligen det är en bra idé att mina egna barn ska ha lite koll eftersom jag nu läst berättelserna för dem och jag har försökt göra det så respektfullt som möjligt samtidigt som vi kunnat samtala om var synsätten skiljer sig från det kristna perspektivet. Det blir särskilt så med islam där det ibland är samma berättelser som finns i vår bibel som berättas men på ett annat sätt.

Det jag kan ha emot talet om en ”multireligiös barnbibel” är att det lätt leder tankarna till att alla kan plocka och välja mellan inslag från olika religioner. Från mitt perspektiv inifrån en religion är det viktigt att vara trogen mot den tradition man står i. Men som sagt, ser man det som välkommen allmänbildning snarare än som religiös skrift så må det ju vara hänt.

Gick kanske dumt till väga

Jag kanske inte gick helt klokt till väga vid läsningen för jag hoppade i stort sett över att läsa om judendomen och kristendomen. Barnen har redan hört bibelns berättelser många gånger och den här gången var det de andra religionerna vi var intresserade av. Det som hade varit bra med att läsa även om det egna är förstås att man kunde gjort sig en bättre bild av hur bra bibeln återger ens egna religions tankegångar så att man kan gissa att det är ungefär så bra även de andras tro återges.

Jag märkte också att jag själv nog hade rätt dåliga kunskaper om Krishna och Ganesha, om Buddhaberättelserna och inte minst om Muhammed och hans familjs förhistoria. Det kanske du också har? Den här boken är ändå ett enkelt sätt att få lite grepp om de stora dragen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.