Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Quadratusfragmentet

Näst sista skriften i de apostoliska fäderna!

Quadratus, fast i en oval.

Quadratusfragmentet

Vi är framme vid näst sista delen av den ohyggligt efterfrågade bloggserien om de allra äldsta texter vi har om kristen tro utanför själva bibeln; ”de apostoliska fäderna”. Denna dag är det en väldigt liten text!

Quadratusfragmentet är en liten, liten bevarad del av en ”apologi”. En text till försvar för den kristna tron. Quadratus är alltså namnet på författaren och det är utan tvekan ett av de roligaste namn jag stött på. Han ska ha varit en lysande retoriker och med sin skrift lyckades han (enligt Hieronymus) ha gjort stort intryck på kejsaren så att det ledde till att förföljelser upphörde. Även denna gång är det Eusebius som har bevarat hans text.

Detta fantastiska citat återger faktiskt ca hälften av hela Quadratusskriften. Det för oss in i en tid då de som blivit botade av Jesus själv levde vidare som levande vittnen om vad Gud förmått göra:

Vår Frälsares gärningar var alltid åtkomliga, ty de var verkliga: de som helats, de som stått upp från de döda. Man såg dem inte endast när de blev botade eller uppväckta utan var gång de visade sig, och det var inte endast när Frälsaren levde här, utan också sedan han gått bort levde de länge så att några av dem fanns kvar ännu i vår tid.

Quadratus

Låt det kittla fantasin en stund. Människor som blivit botade av Jesus fortsatte sina liv och vara levande bevis för vad som hänt dem. Vad sägs om det?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.