Till innehåll på sidan
Jesus blir avklädd före korsfästelsen
Tomas Jarvid

Agrapha -oskrivna ord av Jesus

Jesus sade mycket mer än det som skrevs ner i bibeln

I bibelläsningarna i söndags dök det upp en fascinerande sak som är värd att stanna upp lite inför. Det dök upp ett citat av Jesus som inte står i evangelierna!

Så här säger Paulus i apostlagärningarnas 20 kapitel:

Jag har aldrig velat få silver eller guld eller kläder av någon.
Ni vet själva att dessa händer har sörjt för mina egna och mina följeslagares behov.
I allt har jag visat er att ni, genom att arbeta på ett sådant sätt, skall ta er an de svaga med herren Jesu egna ord i minne: Det är saligare att ge än att få

Apg 20:33-35

Detta att Jesus skulle sagt ”det är saligare att ge än att få” (eller ”saligare att giva än att taga” kanske är mer välbekant då det blivit ett uttryck i vårt språk i forna tider) står alltså inte i något av evangelierna. Termen för detta är ”agrapha”. Det är nästan det enda exemplet i bibeln själv på Jesusord som bevarats på annat sätt än i själva evangelierna. Paulus citerar ju också Jesus ord vid sista måltiden så där är det andra exemplet jag känner till.

Man kan i och för sig notera att Jesus ord om att inte begära silver eller guld eller kläder kan påminna om sådant Jesus säger i bergspredikan. I övrigt brukar Paulus inte skriva mycket om Jesus undervisning utan mer fundera kring vad hans död och uppståndelse innebär för oss.

Utanför bibeln

Finns det då glömda Jesusord även utanför vår bibel? Det finns citeringar av Jesus bland de äldsta kyrkofäderna som i viss utsträckning varierar från formuleringarna i bibeln men som ändå ligger nära. Och så är det en lång debatt kring till exempel ”thomasevangeliet”. Kan några av de saker Jesus säger där gå tillbaka till den historiske Jesus? Det är jag inte påläst nog för att uttala mig om.

I princip skulle man förstås kunna råka gräva upp en skriftrulle när som helst med bevarade agrapha från Jesus och det är ju en spännande tanke. Vi får dock heller inte glömma att evangelierna som vi har dem bevarar en väldig mängd material om Jesus och ger en väldigt klar bild av vad han ville ha sagt så vi kan också vara nöjda att det finns så mycket!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.