Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Drottningen av Saba

Vad vet vi om drottningen av Saba som besöker Salomo

Jag skrev nyligen ”Den vise Salomo som bild av Jesus” om drottningen av Sabas besök hos kung Salomo som en text som utgör bakgrund när stjärntydarna besöker Jesusbarnet med sina gåvor. När väl drottningen farit hem står det inget mer om henne i bibeln men det finns mycket intressant i tolkningshistorien här som är värt att ta upp!

Den judiske historikern Josefus skrev ett verk för att berätta för romarna som sitt folks historia ca år 94 och då nämner han drottningen.

Var är hon drottning?

Saba” ligger i själva verket på arabiska halvön så det är inte givet att hon var drottning över något vidare stort rike men Josefus menar i sin skrift att hon även var drottning över både Egypten och Etiopien! Hon får även namnet Nicaule. Här kan man misstänka att Josefus kanske tar i lite för att framhäva hur viktig Salomo var som blev hyllad av en så stor härskare!

Jag har lite svårt att tyda om Josefus också menade att drottningen och Salomo hade en kärleksrelation men som vi ska se har andra helt klart menat det!

Ingen hudfärg i bibeln

Bibeln nämner i regel inte hudfärg så mycket som vi kunde förvänta oss. Därmed inte sagt att rasism saknades i den tiden. Man hade ofta väldiga fördomar om andra folk som hade andra seder än man själv och det klarade man utmärkt utan att koppla det till hudfärgen.

Däremot gjorde den gamle kyrkofadern Origenes tolkningen att det är drottningen av Saba som är kvinnan i ”höga visan” i bibeln och i så fall beskrivs hon som ”svart och skön” där.

Så här såg nog inte drottningen ut väl?

Men sedan har också den etiopiska kungafamiljen hävdat att de har sina anor tillbaka till drottningens och Salomos barn.

Kebra Negast

Det finns en 1300-talsskrift, Kebra Negast, som bidrar med ytterligare legender.

I en moraliskt tveksam berättelse lurar Salomo sig till en sexuell relation till drottningen som för övrigt skildras som en vis och självständig regent. Hennes son Menelik I vill sedan resa och möta sin far Salomo och tar sedan med sig dennes religion hem. Och får på konstiga vägar med sig förbundsarken. Senare blir ju Etiopierna kristna men det finns alltså en väldig rikedom av berättelser här som senare även får påverkan på rastafaris och så vidare.

Också drottningen av Saba. Lite mer östligt skildrat.

Detta med att avbilda drottningen av Saba som svart har också haft stor betydelse för många och har så även idag. På en del bilder här ser hon verkligen väldigt vit ut men som ni ser har vi också fått med en svart drottning på bild!

Kommentarer

2 svar till ”Drottningen av Saba”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Några mil norr om min tyska födelsestad Kassel finns det borgen ”Sababurg” där enligt Bröderna Grimm (som växte upp i trakterna) Törnrosa låg i djupsömn, det är en något spretig association. Även den kända kyrkomålaren Albertus Pictor stammar från Immenhausen inte långt från Sababurg. 😉

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra anekdoter om den trakten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.