10 steg där Jesus är som kejsaren, men helt tvärtom!
Medan vi ännu lever i påsktiden vill jag visa på något häftigt jag stött på om Jesus lidandeberättelse! Jag har skrivit här förut om ”Jesus med kejsarens titlar” och ”När Jesus blev alltmer lik kejsaren”. Läs gärna det men idag tar vi det ett steg till!
I min läsning av boken ”Faithful witness, the early church´s theology of martyrdom” av Phil Baker skriver han att forskaren Thomas Schmidt jämfört markusevangeliets skildring av Jesus lidande med de rituella stegen i romerska triumftåg.
Jag får från början säga att jag inte har så mycket möjlighet att själv kolla att alla dessa fakta stämmer men jag tycker att det verkar finnas mycket att tänka på här!
Kejsarens gudomliga anspråk
Markus laddar för detta redan i början av sitt evangelium då han i mark 1:1 skriver ”här börjar evangeliet om Jesus Kristus, Guds son”. I romerska sammanhang var ett evangelium budskapet om någon stor romersk seger. Och Guds son var som jag skrivit i en av länkarna ovan en av titlarna på kejsaren själv!
Vergilius har till exempel skrivit om Augustus som Guds son som var utvald till att återskapa guldåldern. Som är frälsare och fredsfurste och vars födelse var starten på de goda nyheterna. Anspråket om Jesus är en slags attack mot allt detta!
Mot slutet av evangeliet återkommer temat med full kraft då Jesus ska bli korsfäst!
Ett romerskt triumftåg
Ett romerskt triumftåg var tillställningar där segrande romerska generaler paraderade genom Rom och visade upp sitt segerbyte. Med tiden blev detta något bara kejsare ägnade sig åt och triumftågen fick karaktären av hyllning till en allsmäktig och gudomlig ledare. Caligula och Nero ska ha använt detta som en ceremoni kring att bli förklarade gudomliga.
I 10 steg
Baker lutar sig mot Ray Vander Laans uppräkning av 10 steg i en sådan triumf och visar hur det motsvaras av händelserna i Jesus korsväg. Jesus korsväg blir en subversiv skildring av ett triumftåg.
- Soldaterna i pretoriergardet samlas vid Preatorium med kejsaren.
- Deras ledare tar av jupiterstatyn dess röda mantel och sätter den istället på Ceasars. De tar också statyns huvudsmyckning och sätter på honom.
- Soldaterna hyllar Ceasar som herre och gud. Sedan är det dags för processionen genom staden.
- Soldaterna och Ceasar vandrar genom Rom på ”Via Sacra”. Kejsaren går först och leder ett offerdjur. Bredvid går en soldat med ett avrättningsredskap för offerdjuret.
- De anländer till Capitoliumkullen. Namnet på kullen har med ”huvud” att göra på latin.
- Kejsaren erbjuds vin blandad med myrra som han avböjer och istället häller ut.
- Folket ser på när djuret offras som tack till Jupiter att hans son nu är konung.
- Ceasar går upp för Jupiters tempeltrappa med sina två favoritmedhjälpare på höger och vänster sida.
- De står på toppen vända mot folket och då hyllar folket kejsaren med ”Var hälsad Caeasar, kung och gud”.
- De församlade står och väntar på ett tecken från Gudarna. Vid ett tillfälle för Octavianus kom det just då en komet som var så ljus att den syntes på dagen. Detta togs som ett tecken på att kejsaren är gud.
Kanske har du redan nu tänkt på några paralleller till Jesus vandring. Från Markus evangelium kan vi se dessa likheter fast det nu är fråga om en ”via dolorosa”.
10 steg i Jesus vandring
- ”Soldaterna förde in honom på gården, alltså i residenset, och kallade samman hela vaktstyrkan.” (mark 15:16)
- ”De klädde honom i en purpurröd mantel och vred ihop en krans av törne och satte den på honom.” (mark 15:17)
- ”Sedan hälsade de honom: »Leve judarnas konung!« De slog honom i huvudet med en käpp, spottade på honom och föll på knä och hyllade honom. ” (mark 15:18-19) Kommentar: det här är ju en ironisk hyllning men den motsvarar ändå hyllningen av kejsaren.
- ”Och när de hade hånat honom tog de av honom den röda manteln och satte på honom hans egna kläder och förde ut honom för att korsfästa honom. En man som just kom förbi på väg in från landet, Simon från Kyrene, far till Alexandros och Rufus, tvingade de att bära hans kors.” (mark 15:20-21) Kommentar: Här är det i så fall Jesus som motsvarar både offret och kejsaren. Simon motsvarar personen som bär avrättningsredskapet.
- ”De förde Jesus till det ställe som kallas Golgota (det betyder Skallen).” (mark 15:22)
- ”Där gav de honom vin med myrra, men han tog inte emot det.” (mark 15:23)
- ”De korsfäste honom, och de delade hans kläder mellan sig genom att kasta lott om dem. Det var vid tredje timmen som de korsfäste honom. På anslaget med anklagelsen mot honom stod det: Judarnas konung.” (mark 15:24-26) Kommentar: offret sker och det kopplas samman med att Jesus nu är kung.
- ”Tillsammans med honom korsfäste de två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom.” (mark 15:27)
- ”De som gick förbi smädade honom och skakade på huvudet och sade: »Du som river ner templet och bygger upp det igen på tre dagar – hjälp dig själv nu och stig ner från korset.« Likaså gjorde översteprästerna och de skriftlärda narr av honom sinsemellan och sade: »Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa. Han som är Messias, Israels konung, nu får han stiga ner från korset, så att vi kan se det och tro på honom.« Också de som var korsfästa tillsammans med honom skymfade honom.” (mark 15:29-32) Kommentar: här är det förolämpningar eller ironiskt menade hyllningar istället för hyllningar till kejsaren.
- ”Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och varade till nionde timmen. Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: »Eloi, Eloi, lema sabachtani?« (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). Några som stod intill hörde det och sade: »Han ropar på Elia.« En av dem sprang bort och fyllde en svamp med surt vin, satte den på en käpp och gav honom att dricka och sade: »Låt oss se om Elia kommer och tar ner honom. ”Med ett högt rop slutade Jesus att andas. Och då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. När officeren som stod vänd mot honom såg honom ge upp andan på det sättet sade han: »Den mannen måste ha varit Guds son.” (mark 15:33-39)
Tankar om de 10 punkterna
Tionde punkten blev lång så först lite om den.
Notera först tecknet som INTE sker. Det sker inget tecken där Jesus blir räddad från korset och segrar ögonblickligen. Däremot sker det andra tecken, framförallt då Jesus dör! Dessa bekräftar att Jesus är gudomlig och det sker verkligen på ett subversivt sätt där Jesus inte segrar genom att slippa korset utan genom att dö där. För att verkligen förstärka kopplingen till kejsaren är det dessutom den romerska officeren som bekräftar att sättet Jesus dog på visar på hans gudomlighet.
Jag har själv tänkt på parallellen mellan Golgota och Capitolium (att deras namn har samma betydelse) så jag blev väldigt glad när någon annan uppmärksammat den.
Trovärdigt?
Som jag ser det är den här uppräkningen av paralleller ett trovärdigt case för att Jesus död skildrades som en slags triumf och i kontrast mot kejsarens sätt att visa sin gudomlighet. Med det sagt är det som alltid svårt att slå fast med bestämdhet vad evangelisten verkligen hade i tankarna när han skrev. Är det ett medvetet mönster eller har det bara blivit så här av någon annan anledning?
Rent historiskt är det förstås så här en korsfästelse MÅSTE gå till. Man måste gå ut till platsen och bli korsfäst där och hån och våld var självklara inslag. Vad det är fråga om här är vilka detaljer och ord evangelisten valt att lyfta fram och ha med som tolkning av vad som pågår.
Detta med Jesus som kontrast till kejsaren förekommer som sagt på många andra håll i nya testamentet så motivet finns ju där oavsett hur det skulle vara med just den här texten.
Om nu den som skrivit markusevangeliet var en som reste i romarriket tillsammans med Paulus (vilket traditionen hävdat) är det också rimligt att han skulle känna till de romerska triumftågen. Det är alltså inte orimligt att han skulle tänka på detta sätt.
Vad tänker du som läst detta? Väcker det några tankar eller frågor så skriv gärna en rad nedan!
Lämna ett svar