Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gud blev människa, där och då

Jesus och Maria i Bangalore, Indien

Jesus och Maria i Bangalore, Indien

Så här i pingsttid har vi fått höra i textläsningarna i kyrkan om hur Anden kan tala alla språk. Jag har tänkt en del på det märkliga i hur Gud blev människa och nu vill jag dela lite tankar med dig.

I kristen tro säger vi att Jesus är Gud ”inkarnerad”, Gud som blivit kött, blivit människa. Allt det där vet ni förstås allihop men man kan vrida lite på det och tänka på hur märkligt det är hur väldigt kulturspecifikt det var när Gud blev människa. Jesus var ingen världsmedborgare som stod över alla mänskliga kulturer. Han var tvärtom djupt nedbäddad i sin judiska kultur just i sin egen tid under det första århundradet. Där och då.

Gud talade till just de människor som levde där och då och mötte Jesus, på ett väldigt specialiserat sätt. Jesus talade till de människor han mötte i det sammanhang där de fanns. Sedan när den kristna tron började sprida sig så ställdes kyrkan inför en enorm översättningsutmaning. Man måste ju förklara allt det Jesus gjorde och sa i sitt sammanhang så att de fick förstå samma saker utifrån sin kultur. Kristen teologi har alltsedan dess varit ett slags kreativt översättningsarbete. Kristen tro är aldrig utan sammanhang.

Det är nog tur för oss att Gud talar till människor just utifrån där vi är i tid och rum. För annars skulle vi inte förstå mycket alls. Hur gärna vi än vill tro att vi har väldigt vidsträckta perspektiv så förstår vi egentligen var och en en väldigt liten del av världen.

Vi tar lite musik på det. Från 90-talet! ”One of us” med Joan Osborne är i sanning en inkarnationssång!

Eftersom vi har så snäva horisonter som vi har så märker vi inte ens att vi ofta tänker oss vår egen miljö runt Jesus i bibelberättelserna. Och det är nog något gott för då har vi i alla fall fattat poängen, att Gud blev en av oss, men ju djupare vi kan gå i översättningsarbetet desto bättre för vår förståelse.

Kommentarer

6 svar till ”Gud blev människa, där och då”

  1. Profilbild för Stefan N
    Stefan N

    Inkarnationen är verkligen fantastisk! Jag är med på att Guds inkarnation skedde i ett visst historiskt, religiöst, kulturellt och socialt sammanhang, men vill nog ha en precisering av påståendet ”Jesus sade inga tidlösa sanningar”. Jag vill nog hävda att Jesus visst sa saker som är tidlösa och som han dessutom avsåg skulle gälla för alla människor i alla tider. Att vi förstår Jesus bättre om vi förstår den historiska kontexten är vi helt överens om.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hoppsan, där gick jag kanske lite väl långt ja. Å andra sidan är det nog ofta vi är snabba att tänka att Jesus säger något annat än han säger så att vi ändå skulle tjäna på att beakta sammanhanget mer än vi gör. Känns som att jag borde ändra den formuleringen. Jag gör det.

  2. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Finns inte risken att när man uttrycker sin nuvarande uppfattning om vad teologin säger att man ”låser in” det som är den egentliga kärnan? FÖRST måste du tänka si och så, SEDAN kan du be och delta i gudstjänster osv…..
    Jag har själv en stor låda som det står ”vet inte” på – var jag tvungen att gå igenom allt i den först hade jag gett upp för länge sedan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      När jag läser din kommentar tänker jag på hur viktigt det är att på något sätt komma runt att man först ska ha förstått och skrivit under på allt innan man liksom har rätt att ta del i det och leva efter det. Det där är säkert nåt från upplysningstiden som vi får göra upp med.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Jag tror det har sin grund mycket längre tillbaka i tiden, någonstans i bakhuvudet finns något om Aristoteles sanningkriterium; ”sant är det som stämmer med verkligheten”, ungefär så.
        Men egentligen är vi nog mycket mer pragmatiska, i alla fall jag. Sant är det som fungerar, men jag kan ju ändra mig.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Mycket tänkvärt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.