• Vandra Vägen
  • Pilgrimen Bilbo (eller ”en präst läser Hobbiten”)
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrimen Bilbo (eller ”en präst läser Hobbiten”)

Jag har läst om boken om Bilbo, och så ÄNTLIGEN en pilgrimsbloggpost på Vandra Vägen!


Jag har nyligen läst om JRR Tolkiens bok Bilbo. Fast numera heter den ”Hobbiten” eftersom det är i den nya översättningen. Jag har läst den högt för barnen så det har tagit ett tag men den passade verkligen att läsa på det sättet. Man märker också hur händelserik handlingen är på det ganska begränsade antalet sidor.

Det är tydligt att det finns en hel del skillnader mellan Hobbitens värld och det midgård vi känner från Härskarringen, Tolkien hade ju inte hunnit tänka så länge än då han skrev denna första skrift. Jag är annars lika förtjust som då jag läste Bilbo förra gången strax före tonåren.

För att nu göra det lite mer teologiskt har jag också lyssnat på ljudboken ”Bilbos Journey” av Joseph Pearce med en gedigen kristen kommentar till många saker i handlingen. Jag har tänkte återkomma till några saker i kommande bloggposter.

Det som är värt att notera särskilt för denna bloggs läsare (Vandra Vägen är ju en pilgrimsblogg även om det blivit i väldigt väldigt bred bemärkelse på senare år) är att Bilbos resa framstår som en pilgrimsresa.

En definition jag fått lära mig om en pilgrim är att det är en person ”som blir en främling inför sitt liv för att förändras” eller något i den stilen. Bilbo gör ju just det. Han bryter, mycket ovilligt, upp från sitt ombonade liv i Fylke och får utstå massor av strapatser på sin väg med dvärgarna till ensamma berget. När han i slutet av boken kommer hem igen så är han inte alls densamme som när han bröt upp. Det han mött på vägen har förändrat honom. Och vi förstår också att just det var vad den märklige gestalten Gandalf hade i åtanke då han kallade ut honom på detta.

(Jag har skrivit på annat håll om Gandalf som en slags version av Jesus Kristus, läs gärna det, det blir ju starkare att tänka att det så att säga är Kristus själv som kallar ut oss på vägarna som pilgrimer).

Pearce skriver också att man med fördel kan se hela berättelsen om Bilbos resa som en kommentar till Jesu ord i bergspredikan (matt 6:21):

Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.

Jesus

Till en början hålls Bilbo tillbaka av sina ”skatter” där hemma av bekvämlighet och anseende men han kommer med tiden att se andra saker som mer värdefulla. Han får också se många varnande exempel på draken Smaug eller dvärgarnas girighet.

Jag återkommer som sagt till Bilbo i ytterligare två bloggposter men hur ser din relation till hobbitar ut? Och vad tycker du det finns för tänkvärda saker att lyfta fram från Bilbo på en pilgrimsblogg?

Kommentarer

2 svar till ”Pilgrimen Bilbo (eller ”en präst läser Hobbiten”)”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Fascinerande hur Tolkien har en hel värld i sitt huvud och håller rätt på alla inblandade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.