Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Jesus surdeg

Om Jesus och goda och onda surdegar


Osyrat bröd i full färd att bli konsekrerat till nattvardsbröd!

Jag återvänder ofta till detta med surdeg. Jag bloggade redan i bloggens barndom om ”surdegar i Bibeln och i livet” och tror väl jag gjort det någon gång sedan dess också. Sedan dess har jag emellertid lärt mig mycket mer om, kanske inte främst om bibeln, men om själva surdegsbakandet. Numera är det min fru som sköter surdegen här hemma och hon har tagit det till mycket högre höjder än jag någonsin gjort.

Redan 2012 skrev jag som sagt om att detta med surdeg verkar vara en spretig symbol som både kan stå för det goda (Guds rike som genomsyrar allt i världen med tiden) och det onda (Jesus säger ”akta er för fariséernas surdeg”).

Med fariséernas surdeg menar nog Jesus att de visserligen följer lagen noggrant men att det ändå finns något osynligt inom dem som fördärvat dem. Det går utmärkt bra att leva ett fint liv utåt sett och ändå vara full av avund och girighet och alla såna saker.

En surdeg måste matas med jämna mellanrum för surdegen består ju av levande organismer som äter upp kolhydraterna (”sockret”) i mjölet och av det bildar alkohol (som dunstar bort) och koldioxid som gör degen bubblig (hoppas jag fick det där rätt nu?). Poängen är i alla fall att surdegen sprider sig väldigt snabbt så att den ”äter upp” allt det ”söta” i hela degen. Efter ett tag har det gått för långt för att man ska kunna baka med den, du är det så att säga bara det sura kvar och man måste mata på nytt för att starta en ny jäsprocess.

Jesus menade att synden verkade likadant. Den sprider sig om man låter den vara och till slut förtär den allt gott.

Så här i påsktid är det här extra aktuellt för de judiska påskfirarna ska då röja undan allt syrat bröd ur sitt hem, just för att det symboliserar ”gamla surdegar”, sådant där det onda fått sprida sig.

Vår vän Ignatios skrev också om surdegar i sitt brev till magneterna. Vi kan se att det där med deg fortsatte att utläggas i den tidiga kyrkan för han skriver:

Kasta därför bort den dåliga surdegen som har blivit gammal och härsken. Bli förvandlade till en ny surdeg som är Jesus Kristus. Bli saltade i honom så att ingen av er blir fördärvad. Det är efter lukten som ni kommer att bli bedömda.

Ignatios av Antiochia

Man byter tydligen till en ny deg som är Jesus Kristus och genomsyrar på ett gott sätt som i hans liknelse om Guds rike.

Man kan tänka sig att den kristna teologin om surdeg utvecklades ur detta att Jesus till att börja med är det osyrade brödet, som han säger i nattvarden, som också påminner om uttåget ur Egypten. Men inget bröd förblir ju osyrat för evigt! Då blir det väl med tiden en ny surdeg av detta nya bröd? Med andra ord Guds rike.

Vad säger du om detta med surdegen? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”Jesus surdeg”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Den här betraktelsen var ingen gammal surdeg 😉
    Jag tycker om att Bibeln i sina liknelser är ofta vardagsnära och ibland motsägelsefulla, som livet självt!

  2. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    Tack! Viktigt att ta till sig detta nu i denna tiden vi nu befinner oss i.. omvända sig och tro att Gud vill en väl. Men ibland är det svårt när man redan som barn fick erfara att vuxna kan man inte lita på och inte fått den tryggheten man behöver för att känna tillit till omgivningen. Jag hoppas och tror och ber att Gud kan hjälpa mig och alla andra som brottas med detta!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Glad att du tyckte om inlägget Anna, men ledsen att du har så mycket att kämpa med. Ber för dig om helande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.