Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En blå länk i bibeln

På internet visar vi ju länkar med blå och understruken text. Det är ett oväntat bra sätt att förstå hur bibeln fungerar!


Texten på bilden skrev jag om häromdagen här på bloggen. Nu har jag trixat till en blå och understruken text i den så att den ska se ut som en hyperlänk. För att illustrerar något alla borde veta om bibeltexter generellt. De är fulla av länkar! På internet kan man ju klicka på länkar och komma vidare och bortsett från att man förstås inte kunde klicka vidare på de gamla papyrus och pergament bibeln skrevs ner på så fungerade det likadant på ett associativt plan. Med förutsättning förstås att textens läsare var väldigt välbekanta med resten av bibelns texter.

Min bild är ett typiskt exempel. Som jag skrev häromdagen är de understrukna orden en anspelning på Jesu ord då han väckte liv i en död flicka ”TALITA, stig upp”. Bara en bokstav skiljer. Den vane läsaren är tänkt att koppla det och förstå texten i ett sammanhang där man också har med Jesus och den döda dottern i tankarna. Sedan finns det i sin tur ytterligare lager och länkar i berättelsen om Jesus och flickan där han påminner oss om Elia som uppväckte en änkas dotter långt tidigare i gamla testamentet. Till slut hamnar vi vid att bibeln är en bok som talar intensivt mycket med sig själv genom mängder av anspelningar. En del av dem är direkt på ytan, av typen ”detta sade han för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas”, annat förstås av sammanhanget eller av finurliga ordlekar som den ovan. Detta med ordlekar är nog betydligt vanligare i det hebreiska gamla testamentet men nya testamentets människor var också djupt påverkade av den hebreiska världsbilden.

Någon kanske an tycka det här låter avskräckande och det betyder givetvis att ingen av oss någonsin blir klar med att förstå oss på bibeln, det finns så otroligt mycket att meditera över. Men det kanske just är det som är det roliga också? Att år efter år lägga bit vid bit och hela tiden upptäcka nya saker. Bibeln är inte tänkt till att man ska bli färdig med den.

Vad säger du om det här? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

4 svar till ”En blå länk i bibeln”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Dags för en bibel på nätet med sådana hyperlänkar! 🙂

  2. Profilbild för Lena P

    Jag håller med Torsten. Det är definitivt dags för en bibel på nätet med länkar!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Verkligen coolt! Sedan är det kanske svårt att genomföra på något sätt men det vore verkligen coolt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.