Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

Svenska palatset i Istanbul

Utlandskyrkan är inte bara församlingar. Vi förvaltar även byggnader och kyrkogårdar på platser där det inte längre finns verksamhet för närvarande. Två exempel på det är ett kapell och en kyrkogård i Istanbul i Turkiet.


collage med flera bilder från kapellet i Istanbul

I Istanbul i Turkiet inköptes Sveriges första statliga egendom i utlandet 1757 med insamlade medel via kollekter av kyrkan i Sverige och i Tyskland. Där uppfördes ett kapell till protestanterna i Istanbul samt till friköpande av protestantiska slavar i österlandet. Det svenska palatset var från början Sverige ambassad i det Ottomanska riket, men har senare blivit ett generalkonsulat när ambassaden flyttade till Ankara. Kapellet låg i bottenvåningen på originalbyggnaden, men när den brann ner 1858 så uppfördes kapellet i stället i hörnet på tomten.

Läs mer om kapellet på Wikipedia

Det finns också en bok som heter ”Svenska palatset i Konstantinopel” av Bengt Johansson där det går att få reda på mer, och en ny bok är också på gång.

Feriköy protestantiska kyrkogård

Sverige är också med och förvaltar Feriköy protestantiska kyrkogård. Kyrkogården var en gåva 1857 från sultanen till Storbritannien, Preussen, USA, Sverige (och Norge, unionstiden), Danmark samt Hansans handelsstäder. Kyrkogården öppnade 1859. Då flyttades även tidigare gravar av protestanter till den nya kyrkogården. Sedan dess har ungefär 5000 människor begravts här och kyrkogården är fortfarande aktiv dock med begränsad kapacitet. På den svenska sektionen vilar bland andra hovfotografen Per Wilhelm Berggren, hans verk går bland annat att se på Moderna museet i Stockholm. Det finns också en utställning i grindhuset om kyrkogården där man kan läsa om historian i detalj. Svenska kyrkan ansvarar tillsammans med generalkonsulatet för den svenska delen och Sverige är tillsammans med Tyskland, Storbritannien, USA, Nederländerna, Ungern och Schweiz en del av administrationen av kyrkogården.

Vid kyrkogårdens utgång sitter en plakett:
”Some there are who have no Memorial: Who are perished as though they had never lived. Their bodies are buried here in peace, and their hope is in the mercy of God.”

Kyrkogården är inte öppen för allmänheten men det går att besöka den via en förfrågan till svenska generalkonsulatet. Läs mer på kyrkogårdens hemsida.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *