Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

”Jag värnar den öppenhet och medmänsklighet som finns här”

I en serie intervjuer möter vi några av medlemmarna i Svenska kyrkan i Paris och hör vad kyrkan och församlingen betyder för dem. Den här gången Mikael Cleverstam, ny ordförande i Svenska kyrkan i Paris. Är du också medlem i en utlandsförsamling och vill dela med dig av din berättelse? Kontakta oss gärna.


För 17 år sedan blev Mikael rekryterad till en nystartad position på företaget Millipore. Rollen, som affärsutvecklingsdirektör med inriktning klinisk kemi, och fortsatta roller genom åren, kom att innebära resor till många av världens länder. 150–200 resdagar per år, så har verkligheten sett ut för den Paris-boende Mikael och hans fru Ann-Sofie samt yngsta dotter Madeleine. Idag, sedan ett par månader, är Mikael pensionär, och med ett tidigare mycket aktivt liv var det naturligt för honom att vilja fortsätta lägga tid och engagemang på det som betyder något för honom – och där han känner att han kan göra skillnad. 

Församlingens kyrkoherde Maria hade träffat Mikael och Ann-Sofie i olika sammanhang under åren, och alltid pratat mycket när de sågs. Nu fick Mikael höra att Maria sökte någon med företagskunskap till rollen som kyrkorådsordförande. Mikael har 30 års erfarenhet av styrelsearbete, han har varit ordförande och VD i många olika sammanhang, och blev intresserad. På kyrkostämman i november -22 valdes Mikael in i styrelsen – församlingens kyrkoråd – och sedan den 1 januari 2023 är han dess ordförande. 
– Jag har god kännedom om kyrkan och dess verksamhet sedan tidigare, berättar Mikael. 

Här finns människor som värnar om varandra

Han och Ann-Sofie har under alla år i Paris varit aktiva i såväl Svenska klubben som kyrkans julbasar och har ett stort nätverk inom ”svensk-Paris”. Ann-Sofie har suttit med i församlingens kyrkoråd tidigare, varit ordförande i SWEA Paris och är idag engagerad i Svenska Konstföreningen. När nu Mikael har tid att göra vad han vill var steget att engagera sig ideellt inte långt. 
– Det jag värnar i församlingens verksamhet är den öppenhet och medmänsklighet som finns här, människor värnar om varandra, säger Mikael. 

Som nybliven pensionär har Mikael tid att finnas på plats i församlingen och hjälpa till med allt från möten med jurister under dagtid till att träffa andra som deltar i församlingens olika aktiviteter. 
– Jag håller på att boka in möten med alla olika verksamhetsgrupper; körerna, barnverksamheten, seniorluncherna etcetera, berättar han. 
Mikael vill träffa de som är med i kyrkans verksamheter och prata medlemskap med alla. 
– Det är väldigt viktigt för Svenska kyrkan i Paris att visa på ett högt, stigande, medlemstal, säger han. 

Viktig samlingsplats för svensktalande

Han ser församlingen som en viktig samlingsplats för personer som pratar svenska. 
– Här kan man låna böcker, gå på en seniorlunch eller bara träffas för att prata med andra.

Mikael säger att han uppskattar kyrkoherde Marias driv och aktiva engagemang i hela församlingen. 
– Maria har en öppenhet och ett fantastiskt engagemang som gör kyrkan till en tillåtande plats, menar Mikael. 

Under pandemiåren gick församlingens ekonomi ned, främst på grund av att man inte kunde genomföra julbasarer och luciakonserter som tidigare år. Kyrkorådet beslutade om höjd medlemsavgift, vilket tyvärr fick motsatt effekt och man förlorade en del betalande medlemmar. Nu har kyrkorådet åter justerat de rekommenderade medlemsavgifterna, denna gång genom att sänka dem, och man hoppas att flera av de tidigare medlemmarna ska återvända, samt att fler ska förstå vikten av att betala sin medlemsavgift varje år. Utan medlemmar ingen framtid. 
– Till dig som funderar på att bli medlem säger jag ”passa på att bli medlem nu”. Medlemmar är väldigt viktiga för Svenska kyrkan i Paris. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *