Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

”Kyrkan blir en trygghetspunkt”

När Kerstin Garplid flyttade till London blev Svenska kyrkan efter ett tag en viktig plats för henne. För några år sedan utbildade hon sig till diakon och nu arbetar hon själv i församlingen. 
– I min roll får jag vara med och öppna upp för möten, både med Gud och med andra människor, säger hon. 


Kerstin Garplid berättar att hon efter att ha bott i London i några år, sökte sig till Svenska kyrkans församling och att den snabbt blev en trygghet för henne. 

– Jag tror att tryggheten handlar om att känna igen sig i gudstjänsterna, kunna psalmerna och få prata sitt eget språk. Så uppfattar jag att det är för många av våra besökare, kyrkan blir en trygghetspunkt, säger hon. 

Jag skulle vilja säga att nästan allt vi gör i församlingen är diakonalt på olika sätt.

Hon har bott i England sedan 2001, är socionom i grunden och jobbade inom socialtjänsten i London i flera år innan hon blev diakon.   

– Innan dess var jag bland annat kyrkvärd och hjälpte till med julmarknaden. Efter ett tag kände jag att gudstjänsterna blev allt viktigare för mig. 2018 började jag som diakoniassistent i församlingen samtidigt som jag funderade på om jag skulle utbilda mig till diakon, berättar hon.  

Året efter började hon två års studier på distans och gjorde även praktik i Svenska församlingar i olika omgångar innan hon vigdes till diakon i september 2021, och efter det började en diakontjänst i församlingen i London. 

– I början hade jag möjlighet att jobba nära Helen som då var diakon i församlingen och som var ett jättestöd för mig, berättar Kerstin Garplid.  

Få människor att hitta gemenskap med varandra 

Det sociala arbetet är en stor och viktig del som diakon och faller sig naturligt för Kerstin Garplid som jobbat med barn och familjer och även inom socialtjänsten i London i många år. Hon berättar att en stor del av arbetet i församlingen handlar om enskilda samtal, alltifrån sorgesamtal till hembesök hos någon som är sjuk eller äldre. En annan stor del är att skapa träffpunkter och få människor att hitta gemenskap med varandra.  

Svenska kyrkan i London ansvarar för verksamhet i hela Storbritannien och på Irland. I sin roll som diakon reser Kerstin kontinuerligt till ett tiotal orter, tillsammans med sina församlingskollegor, för att fira gudstjänst, ha samtal och arrangera mötesplatser. 

–  Många jag möter tycker att det är skönt att kunna samtala på sitt modersmål, särskilt om man går igenom något tungt. Ibland räcker det att finnas där som diakon eller som en medmänniska och ibland behövs något mer. Jag har också kontakt med ambassaden och den konsulära avdelningen. De hänvisar ibland folk till oss som behöver stöd på olika sätt som inte just de kan erbjuda. Dessutom ligger vi nära, så det är lätt att slinka in på en kopp kaffe och en kanelbulle. 

Få människor att hitta gemenskap med varandra 

Kerstin Garplid resonerar kring vad som är diakonal verksamhet i en församling och tar också upp den stora körverksamheten som ett exempel.  

– Jag skulle vilja säga att nästan allt vi gör i församlingen är diakonalt på olika sätt. Just körverksamheten kanske inte direkt har med diakonin att göra, men det blir en samlingspunkt för många unga vuxna, säger hon och fortsätter: 

– Ordet och evangeliet i gudstjänsten hänger ihop med det man gör i handling. Ofta kan jag också ha ett samtal med en människa och bjuda in till gudstjänst, självklart med fingertoppskänsla, hit kan man vända sig oavsett tro eller ej. Precis på samma sätt är det väldigt viktigt för mig att det diakonala även finns med i gudstjänsten.  

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *