Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept

Tänk att kunna erbjuda engagerade ungdomar ett fortsatt engagemang i kyrkan, även när de är lite äldre, tagit studenten och kanske vill ut i världen. Ungefär så tänkte man i Linköpings stift för ett antal år sedan och drog igång projektet ”Ung i SKUT”. 


– Vi såg att det fanns en stor längtan för fortsatt engagemang i kyrkan bland äldre unga, berättar Håkan Appel, ordförande i SKUT-rådet i Linköpings stift.

– Om vi från SKUT-rådet kunde stå för kontakt och viss ekonomi så skulle det kunna bli ett sätt för hemmakyrkan och stiftet att hjälpa utlandsförsamlingarna. 

Foto på Håkan Appel som är ordförande i SKUT-rådet i Linköpings stift
Håkan Appel, ordförande i SKUT-rådet i Linköpings stift.

Man tog kontakt med några av Svenska kyrkan i utlandets församlingar och påbörjade samtal med de som var intresserade. Fram till idag har man sänt ut uppåt 10 personer och hittills har samarbetet varit med församlingarna i Schweiz, Bryssel och Köpenhamn. Nu står fler utlandsförsamlingar på framtida samarbetslistan.

– Ung i SKUT har Ung i världsvida kyrkan som förebild. Det är ett tryggt sätt att komma iväg, säger Håkan. 

Det kan bli ensamt om man inte är aktiv och själv hittar på egna saker när man är ledig. Men man kan hitta sig själv på ett annat sätt i ett annat land

Roberts Zorgis från Skänninge utanför Mjölby instämmer. Hösten 2022 fick han möjlighet att åka till Svenska kyrkan i Köpenhamn som volontär genom Ung i SKUT. 

– Jag visste att det var en viss tid jag skulle vara i Köpenhamn, och jag skulle vara i en svensk församling, då kändes det inte lika farligt, säger Roberts.

Foto på Roberts Zorgis.
Roberts Zorgis.

Kyrkan har alltid varit en del av Roberts liv och från konfa-åldern blev han själv mer aktiv. Hemma i Skänninge arbetade han en period som ung kyrkvaktmästare. Det var i anslutning till studenten som prästen i församlingen frågade Roberts vad han hade för planer inför hösten. Hon tipsade honom att söka Ung i SKUT och trots att han tyckte det lät läskigt sökte han, blev intervjuad och tog chansen när han erbjöds den. 

– Jag hade aldrig varit i Köpenhamn och tänkte att det är en huvudstad så där är väl lika hektiskt som Stockholm. Jag, som lantis, blir alltid överstimulerad i en storstad och kommer aldrig att klara av att navigera mig. Själva jobbet tänkte jag inte alls på. 

Tiden i Köpenhamn lärde mig att inte döma saker utan istället våga testa nya saker

Roberts fick en lägenhet i Victoriastiftelsens hus precis intill kyrkan och under månaderna i staden gick han många promenader och lärde sig gilla Köpenhamn – en stad han inte alls upplevde så stressig som han befarat. 

I församlingen i Köpenhamn hjälpte han till med en mängd olika saker. Han skötte fiket och fikade med gäster, deltog i barnverksamheten som församlingens kantor ansvarar för, hjälpte till med vaktmästeriet, vid luncher, gudstjänster och guidade turister. 

Han lärde sig att våga ta för sig, ha tålamod och gå utanför sin trygghetsradie.  

– Barnverksamheten var en av de roligare grejerna. Jag hade möjlighet att fika och prata med föräldrar, lära känna dem, och prata om allt möjligt. Vid julen fick jag vara tomte inför 100 personer, det var verkligen att gå utanför min comfort-zone, säger Roberts.

– Tiden i Köpenhamn lärde mig att inte döma saker utan istället våga testa nya saker. 

Att församlingen i Köpenhamn är just en svensk församling, där gudstjänstordning är densamma som hemma och det mesta egentligen fungerar precis som i hans församling i Skänninge, gjorde att mycket kändes tryggt. Men det kan också vara utmanande för en ung person, framför allt om man är beroende av sitt nätverk. 

– Det kan bli ensamt om man inte är aktiv och själv hittar på egna saker när man är ledig. Men man kan hitta sig själv på ett annat sätt i ett annat land, säger Roberts.

Ett konkret sätt att engagera sig för Svenska kyrkan i utlandet

Roberts är bara en av alla de som SKUT-rådet i Linköpings stift gett möjlighet att åka iväg. Sedan hösten 2022 har man också utökat konceptet med Senior i SKUT. 

– Vi tycker att konceptet Ung i SKUT är ganska enkelt att jobba med, säger Håkan.

– Och då tänkte vi att tänk om man som ny pensionär med ett engagemang i kyrkan kan resa ut som volontär. 

När man annonserade om möjligheten fick man genast flera intresserade. Även personer från andra stift hörde av sig. 

– Förra hösten åkte Isabel ut, till Bryssel. Och det blev så lyckat! Det har gett både henne och församlingen jättemycket, berättar Håkan. 

Utlandskyrkan är viktig. Där svenskar finns, finns också kyrkan. Som svensk i ett annat land kan det ibland vara viktigt att få delta i en svensk gudstjänst, be på sitt eget språk, och att kyrkan finns där om det strular till sig, eller när det händer något hemma

För att finansiera Ung och senior i SKUT gör man insamlingar till Svenska kyrkan i utlandet. Under insamlingsperioden till utlandskyrkan uppmärksammar man också konceptet. Dessutom har man lyckats få en stiftskollekt varje år. SKUT-rådets sätt att skapa engagemang för utlandskyrkan blir väldigt konkret genom Ung och senior i SKUT, vilket ger arbetet med insamling på hemmaplan ett tydligare mål. 

– Utlandskyrkan är viktig. Där svenskar finns, finns också kyrkan. Som svensk i ett annat land kan det ibland vara viktigt att få delta i en svensk gudstjänst, be på sitt eget språk, och att kyrkan finns där om det strular till sig, eller när det händer något hemma – att det då finns stöd där man befinner sig. 

Engagemanget för Svenska kyrkan i utlandet tar sig också andra uttryck i Linköpings stift. Till exempel försöker man ha kontakt med flera av församlingarna ute i världen för att se om man kan bidra på andra sätt. 

– Det finns konkreta insamlingar där vi i hemmakyrkan kan hjälpa till. Exempelvis hörde vi att psalmböckerna i kyrkan i Rom hade möglat under sommaren. Då samlade vi in till nya. Och kyrkan i Torrevieja behövde en ny köksfläkt, det samlade vi ihop till.

Varje höst bjuder SKUT-rådet och ACT gemensamt in till en inspirationsdag. I höstas var Roberts där för att berätta om sin tid i Köpenhamn. 

– Jag hade inte haft samma liv idag om jag inte åkt till Köpenhamn, säger Roberts. 

– Jag lärde mig att bo ensam, laga mat och städa – och att våga ta för mig. Om du är ung i Linköpings stift, kör på – sök till Ung i SKUT. Det är en ovärderlig erfarenhet.

Du kan följa volontärerna från Ung och senior i SKUT på Instagram https://www.instagram.com/ungiskut/

Text: Åsa Höjer för Svenska kyrkan i utlandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *