Till innehåll på sidan
Foto på Kyrkoherde Katja Lin på sitt kontor, omgiven av lådor med varor för julbasaren.
svenskakyrkaniutlandet

”Det är vinsten från julmarknad, butik och café som gör att vi kan betala alla löpande utgifter”

Årets största fundraiser stod för dörren och en dag var kyrkoherdens rum fullt av lådor. Vi gör ett nedslag i Melbourne, en vanlig dag i slutet av oktober. Kyrkoherde Katja Lin berättar:


Nu är det mycket på gång på kyrkan och det är roligt! En dag när jag kom in på kontoret för ett tag sedan fick jag en liten men trevlig överraskning: hela rummet var fullt av lådor som stod precis överallt!

Ni ser på bilden en del av dem. Det märkliga var att de stod så konstigt att jag knappt fick plats ens att sitta på min stol. Visserligen blev jag glad över att våra fina julsaker från Sverige redan kommit på plats i god tid innan kyrkans julmarknad börjar, men oj vad trångt det blev! 

Det är vinsten från julmarknad, butik och café som gör att vi kan betala alla löpande utgifter

Jag funderade lite på hur det kom sig att lådorna var utplacerade som de var och fick sedan en förklaring. Gunnar, vår pedagog, skrattade och berättade att killen som kom och levererade lådorna var samma person som förra året och han måste ha känt sig rätt så hemma hos oss, för plötsligt när Gunnar letade efter honom så hade killen redan tagit in allting på mitt kontor och satt lådorna där han fick plats.

Ett sätt att sakta men säkert flytta ut lådorna ur kontoret och få lite mer plats är därför att plocka upp alla fina saker för att prismärka dem. Det är ett roligt arbete som görs med hjälp av er, våra fantastiska frivilliga. Det är alltid lika kul att höra alla kommentarer om sakerna som vi plockar upp ur lådorna, särskilt de nya julsakerna som vi inte har sett förut. I år har vi många nya fina saker. 

Julmarknaden är årets absolut största fundraiser för vår församling. Det är vinsten från julmarknad, butik och café som gör att vi kan betala alla löpande utgifter som tex försäkringar, el och reparationer men också löner för församlingens lokalanställda personal eller en ny diskmaskin till köket, bara för att nämna några saker. Så julmarknaden är viktig för församlingen. Det är mycket förarbete som görs för att allt ska fungera och vi är så glada för alla som kommer och besöker julmarknaden. 

En tillgång som blir väldigt synlig under julmarknaden, och som vi också ser på många andra ställen i församlingslivet, är alla engagerade frivilliga som ställer upp och ger av sin tid. Det är fantastiskt. Utan er frivilliga är det inte möjligt att ha en fungerande församlingsverksamhet. 

Jag blir glad när jag ser att så många är engagerade i församlingen i Melbourne på olika sätt. Det tycker jag visar på hur mycket kyrkan betyder som mötesplats och att det vi gör som kyrka är viktigt

Det är roligt att så många tar ansvar och månar om att det ska fungera. Jag blir glad när jag ser att så många är engagerade i församlingen i Melbourne på olika sätt. Det tycker jag visar på hur mycket kyrkan betyder som mötesplats och att det vi gör som kyrka är viktigt.

Kyrkoherde Katja skriver också om behovet av frivilliga under julmarknadsveckorna – och om den gemenskap man som frivillig ingår i. Att vara frivillig under deras julmarknad kan handla om att hjälpa till att sätta upp hyllor, prismärka, sälja, stå i kassan och arbeta i köket. De behöver också hjälp med att berätta om julmarknaden och har tagit fram en flyer att dela, är du nyfiken hittar du den här. 

Katjas hälsning till församlingen skrevs i slutet av oktober, därför även en hälsning inför allhelgona:

När du läser det här nyhetsbrevet är det snart Allhelgonahelg. Nu på söndag är du välkommen att fira gudstjänst, stanna upp en stund, samla dina tankar till stilla musik och tända ett ljus för någon du saknar och tänker på. 

Kyrkogårdarna hemma i Sverige är fyllda den här helgen med människor som tänder ljus och lyktor och som stannar och tänker på de ”som har gått före” som vi ibland säger. Den som har gått före till Gud. En bild av kärlek och saknad. För minnena, tacksamheten och de intryck eller spår som den personen har gjort finns ju naturligtvis alltid kvar hos oss, vi förlorar de aldrig helt. 

Ljusen får påminna oss om hur gott livet kan vara, kärlek och värme, att det finns en gemenskap som aldrig tar slut och att vi alla är omslutna och trygga i Guds famn. Jesus säger:

Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.

(Joh 11:25-26). 

Med de orden önskar jag dig en fortsatt trevlig helg och fin vecka.

Katja Lin
Kyrkoherde, Svenska kyrkan i Melbourne

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *