Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

Bland barnsång, gudstjänst och våffelfrukost

– häng med till Svenska kyrkan i San Francisco

I backen på en av San Franciscos branta gator ligger Svenska kyrkan. Församlingen, som huserar i Norska Sjömanskyrkans lokaler, har funnits för svenskar i Bay Area sedan 1950-talet och här händer det mycket. Läs om hur en vecka kan se ut i församlingen – från våffelfrukost i Berkeley till gudstjänst i Los Altos.


Måndag: Konfirmationsundervisning på Zoom 

Under pandemin behövde vi, precis som andra, ställa om. I Kalifornien var skolor, restauranger och affärer – och ja nästan allting – stängt. Under den här tiden började vi spela in andakter och använda Zoom för att kunna träffas. Vi startade även konfirmationsundervisning på Zoom, något vi fortsatt med i kombination med träffar i kyrkan. Många har väldigt långa avstånd här (på grund av tung trafik kan en resa som ska ta 30 min ofta ta över en timme) och med digitala träffar kan vi möta ungdomar från hela västkusten. Vi har en liten grupp, men undervisningen blir intim och fördjupad.  

En fördel med utlandskyrkan som märktes under pandemin är att vi är flexibla och snabbt kan ställa om. När man arbetar i små team är alla vana att göra allt och att hjälpas åt. Man kan fatta snabba beslut. Och kyrkan blev verkligen en viktig knytpunkt för svenskar under pandemin. Vi var den som höll i tråden och samverkade med andra organisationer och gjorde ”outreach” till alla svenskar vi kunde nå. Kyrkans betydelse blev mer påtaglig för människor.  

Här, i den Norska Sjömanskyrkans lokaler, har den svenska församlingen firat gudstjänst sedan 1950-talet.

 Tisdag: Samtal från konsulatet angående ett diakonalt ärende  

En av personalen från konsulatet ringer. De behöver hjälp i ett ärende där en person som länge levt i utsatthet i San Francisco ska få hjälp av sina släktingar i Sverige att ta sig hem. Vi följer med till flygplatsen, ser till att personen kommer igenom säkerhetskontrollen och har kontakt med familjen i Sverige. 

Andra diakonala fall kan handla om att ha kontakt med svenska medborgare som lever i hemlöshet här, men som inte vill resa tillbaka till Sverige. Prästen gör i samarbete med konsulatet även besök hos svenskar i fängelse.  

De flesta svenskar som flyttar till San Francisco gör det under ordnade former. Många kommer hit för att arbeta eller forska – och vi har inte samma utsatthet som i exempelvis Los Angeles. Men för många är ändå höga kostnader, stress, inkomstklyftor och missbruk något som påverkar deras vardag. En vanlig situation är att vi kan få samtal från personer, ofta kvinnor, som är i en dålig relation som de känner att de inte kan lämna. De upplever att de blir illa behandlade – psykiskt eller fysiskt, men att de inte har råd att leva själva och inte kan lämna barnen. Det finns många möjligheter här i Kalifornien, men det är också stor press och höga insatser. Och det sociala skyddsnätet är väldigt ihåligt.  

Vårt diakonala uppdrag handlar också om att stötta äldre personer i församlingen. Så som att göra hem- och sjukhusbesök eller finnas som stöd under processen i att flytta till någon form av äldreboende. Vi besöker även personer som utvecklat demens och som behöver få tala svenska med någon. 

Många efterfrågar enskilda samtal – om relationer, ensamhet, hemlängtan och prestationskrav med mera. Detta är en stor del av vårt diakonala uppdrag.

Onsdag: Våffelfrukost i Berkeley 

Vi åker tillsammans med Norska sjömanskyrkan ut till universitetet i Berkeley för att möta studenter och bjuda på våfflor och kaffe. Ett uppsökande arbete för att möta studenterna och ungdomarna där de är. Det kommer cirka 70 personer och vi gör detta en till två gånger per termin.  

Tillsammans med Norska sjömanskyrkan bjuder vi även in till ”Ung i SF-middagar”, en gång i månaden. Vi bjuder då på hemlagad mat och är en mötesplats för unga studenter och au pairer som befinner sig i Bay Area på egen hand. Det kommer ofta omkring 40-50 personer till träffarna för äta, umgås och quiza. Ofta håller också en prästerna i en kortare andakt eller bön. Middagarna är ett sätt för dem att få mötas och träffa oss och få veta att det finns ett ställe de kan vända sig till om de befinner sig i kris eller ensamhet och behöver någon att prata med. Många efterfrågar enskilda samtal – om relationer, ensamhet, hemlängtan och prestationskrav med mera. Detta är en stor del av vårt diakonala uppdrag.

En gång i månaden bjuder församlingen in till ”Ung i San Francisco-middagar”. Här får unga studenter och aupairer som befinner sig i Bay Area på egen hand mötas och veta att det finns en plats de kan vända sig till om de behöver prata med någon.

Torsdag: Samverkansmöte med norska staben  

Vår utlandsförsamling är liten. Förutom en utsänd präst finns en lokalt anställd person på deltid samt de frivilliga i kyrkoråd och volontärer. Vi hyr in oss hos Norska sjömanskyrkan och personalen där blir en del av vårt arbetslag. En gång i månaden har vi träffar för att diskutera hur vi kan samarbeta. Vi kan fira gudstjänst tillsammans vid större högtider, bjuda in till varandras aktiviteter och försöka stärka banden mellan de båda församlingarna. Detta är den största delen av vårt ekumeniska arbete och samarbetet är en viktig del för att kunna bygga en hållbar kyrka för framtiden.

Samarbetet med Norska sjömanskyrkan är en viktig del i att kunna bygga en hållbar kyrka för framtiden

Fredag: Barnsång och fundraising-fest  

Varannan fredag har vi barnsång för föräldrar och barn där vi sjunger svenska barnvisor, leker, fikar och umgås. Vi avslutar alltid med ljuständning och bön. Föräldrar kan träffa andra svenska familjer och utbyta erfarenheter. Många som kommer som medföljande till sin partner kan känna sig isolerade. Förutom detta har vi andra barn- och familjeverksamheter så som familjegudstjänster, påsk- och julspel och luciafirande med mera.  

Under en fredagskväll hade vi fundraising-fest. Det är en del av vårt arbete består i att samla in pengar till församlingen. Den största delen av vår inkomst (förutom stöd från SKUT) består av donationer från organisationer och individer. Vi söker stöd från fonder och får in medlemsavgifter, kollekter med mera. Och minst två gånger per år har vi ett fundraising-event. Senast var festen en musikalisk ABBA-fest med band, sushi och mingel hemma hos några församlingsmedlemmar. Vi har många givmilda församlingsbor som ger på ”amerikanskt” sätt. Fundraising-tillfällena kan även vara ett sätt att skapa gemenskap, tillhörighet och glädje i församlingen.   

Varannan fredag är det sångstund för föräldrar och barn.
Minst två gånger per år har församlingen ett fundraising-event.

Lördag: Gudstjänst i Los Altos 

På lördagen har vi gudstjänst nere i Silicon Valley, Los Altos, cirka en timmes bilfärd från San Francisco. Här firar vi gudstjänst en gång i månaden med omkring 30–40 besökare, i en lokal i en luthersk kyrka. Avstånden kan vara ett hinder för många att komma, så det är viktigt att vi åker dit gudstjänstbesökarna finns, och det bor många svenskar i Silicon Valley. Det är en väldigt uppskattad gudstjänstverksamhet. På många sätt är vi en landsbygdsförsamling (när det gäller resurser, personal och avstånd) som verkar i en storstadsmiljö.  

Förutom detta firar vi högmässa i San Francisco en gång i månaden, en enklare vardagsmässa i månanden samt gudstjänster runt de större kristna högtiderna och “tema-gudstjänster”.  

Det är en väldigt uppskattad gudstjänstverksamhet. På många sätt är vi en landsbygdsförsamling som verkar i en storstadsmiljö

Söndag: Nätverksmöte med andra svenska organisationer  

Samarbetet med andra svenska organisationer var något som ökade under pandemin. Vi samarbetar med konsulatet, SWEA, Handelskammaren och diverse klubbar med mera. Det kan exempelvis handla om att vi håller i ett evenemang eller en föreläsning tillsammans och att vi samarbetar kring marknadsföring och ”outreach”. Kyrkan är ofta sammankallande och står för lokal. Tillsammans är vi starkare – och med hjälp av samarbeten får fler se värdet i vad kyrkan gör. För oss är det viktigt att alltid få vara kyrka – att vara de som lyfter andliga och existentiella frågor och de som håller gudstjänster i samband med evenemang.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *