Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

Rikskollekt – Kristi förklarings dag den 14 juli

På Kristi förklarings dag går kollekten till Svenska kyrkan i utlandet och det diakonala arbetet på plats utomlands. Här berättar kyrkoherde Maria Bråkenhielm om det arbetet och hur det ser ut i hennes församling i Paris.

Kristi förklarings dag firas till minne av lärjungarnas besök på Förklaringsberget och Kristi förklaring. På dagen, som i år infaller söndagen den 14 juli, går kollekten till diakoni i Svenska kyrkan i utlandet.

Ibland behöver vi extra stöd och känna att vi är en del av en gemenskap. Särskilt om vi är utomlands, långt ifrån familj och vänner. Maria Bråkenhielm är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Paris. Hon menar att diakoni genomsyrar hela deras verksamhet och vardag.

– En utlandsförsamling är på sätt och vis Sveriges förlängda arm, den trygga platsen, det kända skyddsnätet, i en svårtolkad omvärld.

Maria Bråkenhielm, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Paris.

”Vi finns till hands när livet byter skepnad och man inte förstår hur man ska gå till väga, varken i livet eller i det främmande landet.”

Ett igenkännande, en hemmamiljö och ett stort samhällsansvar. Så beskriver Maria Bråkenhielm församlingens syn på diakoni. Till Svenska kyrkan i Paris är du alltid välkommen som du är, här får du prata svenska, sätta dig och möta andra. De skapar en samvaro och ett socialt nät, menar hon.

– Vi finns till hands när livet byter skepnad och man inte förstår hur man ska gå till väga, varken i livet eller i det främmande landet. Och vi arbetar aktivt med att skapa relationer såväl i kyrkan som utanför. För det är just i relationen som förtroende och tillit skapas. När du har det vågar du berätta och ta hjälp. Vi skapar möjligheter för människor att träffas i kyrkorummet, i gudstjänstens form, i församlingssalen och i våra olika verksamheter, säger hon.

 ”I vår församling finns en genuin nyfikenhet på medmänniskan och det är välsignat!”

I Svenska kyrkan i Paris är diakonin allas ansvar, såväl personal som frivilliga. Från administratörer, musiker och vaktmästare till präster och volontärer.

– Vi uppmanar alltid både nya som gamla besökare i gudstjänsten att vid kyrkkaffet efteråt sätta sig bredvid någon de inte känner. Ansvaret har vi tillsammans. Så möts yngre och äldre, så möts det kända och det okända, så öppnas nya möjligheter. Evangelium räcks i ord och handling. I vår församling finns en genuin nyfikenhet på medmänniskan och det är välsignat!

Varför är diakoni viktigt i utlandsförsamlingarna?

–  I utlandet står vi utanför det trygga, invanda svenska samhället och dess skyddsnät, långt från familj och vänner. Diakonin sätter människor i ett sammanhang där de behövs som en viktig del av en större helhet. Till oss kommer människor för en pratstund kring en kopp kaffe, här möts vi och skrattar, här ger vi vidare det svenska språket, traditionerna och den svenska kulturen. Hit kommer människor när de behöver dela liv. Vi är familjen och vännen som tar ansvar och ger hopp!

Svenska kyrkan i utlandet finns för svenskar runt om i världen och mycket av arbetet görs med ideella krafter. Vi är tacksamma för allt stöd.

Varmt tack för din gåva!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *