I Skara stift har man sedan många år ett aktivt SKUT-råd och ett bra samarbete mellan församlingar, ombud, pastorat och den internationella sekreteraren anställd på stiftskansliet, Gudrun Norrfjärd.
Gudrun Norrfjärd, internationell sekreterare på stiftskansliet
– Min tjänst innebär ett särskilt ansvar för stiftets engagemang och arbete i olika internationella sammanhang, berättar Gudrun.
– Det innefattar arbetet med våra vänstift, med Act Svenska kyrkan och med Svenska kyrkan i utlandet. Jag försöker tänka att jag tillsammans med anställda, ideella och förtroendevalda kollegor (till exempel skut-rådet), agerar en slags kopplingscentral mellan nationell nivå och församlingar och pastorat – som ju är den absolut viktigaste instansen, där livet liksom händer och där engagemanget förkroppsligas.
Gudrun, som själv är relativt ny i sin roll, lyfter gärna rådets arbete.
– I Skara stift är SKUT-rådet motorn i arbetet med utlandskyrkan – här finns både stor erfarenhet och stort engagemang, säger hon.
SKUT-rådet i Skara stift består av 8 ledamöter och man bjuder varje år in till två heldagar för inspiration/fortbildning. För dessa dagar är olika församlingar/pastorat värdar och dagarna brukar samla runt 60 deltagare. Dessutom anordnar man en ombudsresa till någon utlandsförsamling en gång varje mandatperiod. Att inspirationsdagarna kan fungera som en inkörsport till vidare engagemang för utlandskyrkan kan Solveig Lindström intyga.
Solveig Lindström, SKUT-ombud
– Mitt intresse för SKUT började när tsunamikatastrofen i Thailand inträffade, berättar hon.
– Svenska kyrkan var en av de första aktörerna som var på plats för att hjälpa människor i kris. Jag kände en sådan stolthet över vad Svenska kyrkan gjorde, de var så professionella och omhändertagande. ”Det här är min kyrka det” tänkte jag och i och med detta fick jag insikt om vikten av Svenska kyrkans närvaro ute i världen. När stiftets SKUT-ombud var samlade till inspirations- och årsmöte i Habo valde jag att börja engagera mig för SKUT.
Idag är Solveig, som är bosatt utanför Habo, SKUT-ombud i församlingen sedan 3 mandatperioder samt med i den internationella gruppen. Hon är också vice ordförande i rådet.
– Att vara ledamot i SKUT-rådet innebär att man på olika sätt finns till för SKUT-ombuden i Skara stift, förklarar hon.
– Vi uppmanar och uppmuntrar församlingarna att sprida information om SKUT, särskilt under SKUT:s insamlingsperiod.
Utlandskyrkans helg
Under insamlingsperioden för Svenska kyrkan i utlandet på hösten har rådet i Skara stift sedan några år utlyst ”Utlandskyrkans helg”.
– Utlandskyrkans helg är en gammal SKUT-företeelse som vi återupplivar i Skara stift, berättar Göran Sagen, SKUT-rådets ordförande och tidigare präst i utlandskyrkan stationerad i såväl Narvik som Aten.
Göran Sagen, ordförande i Skaras SKUT-råd
Man har bland annat tagit fram en folder och en tipslapp med massor av idéer som går att inspireras av i det lokala arbetet.
– Syftet med helgen är trefaldig: Samla in pengar – sprida information – ge ombuden en gemensam arbetsuppgift, förklarar Göran.
– Vidare är syftet inte att skapa centrala, gemensamma arrangemang, utan att det som genomförs sker i församlingar och pastorat.
Det har tagit tid och krävts mycket kommunikation för att implementera Utlandskyrkans helg, men år för år engagerar sig allt fler församlingar och många använder sig av den så kallade ”tipslappen” för att just få tips om vad man kan göra. Här finns tips om temagudstjänst med sånger från olika delar av världen interfolierat med presentation av olika utlandsförsamlingar, Allhelgonacafé med servering och försäljning av ljus, tipspromenad i anslutning till församlingens gudstjänst – eller varför inte ett SKUT-rally med bil mellan församlingens kyrkor, med korv och kaffeservering samt lotteri.
I tipslappen finns också tankar om kommunikation med påminnelse om att skriva i ens församlingsblad.
– Det är viktigt att SKUT syns i alla stiftssammanhang t.ex. webben, Facebook, nyhetsbrev samt lokala kanaler som Kyrkoblad/Församlingsblad, säger Göran.
Skaras SKUT-råd har förhoppningen om att fler stift ska vilja arbeta på liknande sätt som de med en ”Utlandskyrkans helg” och delar frikostigt med sig av sina erfarenheter. Solveig avslutar med att lista ett antal bra tips för de stift, pastorat eller församlingar som vill dra igång ett liknande engagemang – något vi naturligtvis hoppas många blir sugna på att göra.
– Vill man införa Utlandskyrkans helg i stiftets alla församlingar behöver det planeras noga och implementeras i församlingarna under lång tid. Information måste gå ut tidigt och många gånger både i stiftets och församlingarnas olika informationskanaler.
– Se till att ha en ordentlig kommunikation med kyrkoherden om vad ni skulle vilja göra för att uppmärksamma SKUT:s arbete under insamlingsperioden. Om man har kyrkoherdens stöd i detta går det ofta lättare att få andra anställda att medverka t.ex. kommunikatören, prästen, musiker mm.
– Ta reda på när man gör planeringen av gudstjänsterna och andra samlingar för våren respektive hösten i församlingen.
– Prata om detta vid ombudsträffar. Jobba gärna i mindre grupper där ombuden kan spåna fritt om vad man skulle kunna göra i församlingen under insamlingsperioden.
– Om det finns en internationell grupp i församlingen, se till att ett ev. SKUT-arrangemang finns med i planeringen för oktober så att detta inte hamnar i kläm emellan fasteaktioner, Julinsamlingar mm.
– Ta hjälp av internationella gruppen med det praktiska.
– Kontakta församlingsrådets ordförande gällande planeringen av församlingskollekterna. Upplys om att oktober är insamlingsmånad för SKUT och att det är självklart att församlingskollekterna ska gå till SKUT då.
I år infaller Utlandskyrkans helg den 26–27 oktober. Läs mer på https://www.svenskakyrkan.se/skarastift/var-med-och-fira-utlandskyrkans-helg
Lämna ett svar