Till innehåll på sidan

Vart jag mig i världen vänder

Berättelser om Svenska kyrkan i utlandet

På en karta ligger tre hjärtan i trä.
  • svenskakyrkaniutlandet

    En måltid till Jesu minne

    Agape omtalas bland annat i Apostelgärningarnas andra kapitel. Agapemåltiden som firades i Nederländerna tog avstamp i den sista påskmåltiden som Jesus åt med sina närmaste, och hur denna kan ha sett ut. På bordet fanns bl.a. vin, en symbol för glädjen, brödet, som påminner om mannat i öknen. Grönsaker doppat i salt vatten, en påminnelse…


  • Är du nästa kyrkoherde i London?
    svenskakyrkaniutlandet

    Är du nästa kyrkoherde i London?

    Ulrika Eleonora kyrka är centralt belägen i London. Hit kommer såväl bofasta svenskar som studenter, ungdomar och turister i livets alla situationer. Församlingen vill erbjuda en mötesplats för gemenskap, glädje, delande och mognad. Möten sker på många olika arenor – i gudstjänster, på Öppet hus, i söndagsskola, med konfirmander, i körer, på torsdagsträffar och seniorluncher.…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Mötet med Martin i Melbourne

    Efter två rika Londonår och två år som kyrkoherde i Sverige fick jag erbjudande om att bli svensk präst i Australien. Visst tvekade vi i familjen innan vi bestämde oss för att acceptera erbjudandet, men till slut tog flyget oss med många mellanlandningar till landet down under. I Melbourne upplevde jag att Svenska kyrkan i…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Kyrkan fanns där för Ulysses

    Under två högintressanta år fick jag vara sjömanspräst i London från år 1978. Vid den tiden fanns tre sjömanskyrkor i England, förutom i London Liverpool och Middlesbrough. Den svenska kyrkan på Harcourt Street var de bofasta svenskarnas kyrka. Jag var tacksam för att få vara just sjömanspräst med dagliga besök på båtar med svensk besättning.…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Nya tider för Svenska kyrkan i utlandet

    Hur förändringarna i verksamheten går till På uppdrag av kyrkostyrelsens råd för Svenska kyrkan i utlandet har flera oberoende, professionella utredare arbetat , och arbetar, med att utreda förutsättningarna för utlandsförsamlingarna. Jämte detta pågår som alltid omvärldsbevakning av exempelvis svenskars resvanor och förändringar av lagar och regelverk. Omvärldsbevakningen, utredningarna samt även den juridiska genomgången av…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Svenska palatset i Istanbul

    I Istanbul i Turkiet inköptes Sveriges första statliga egendom i utlandet 1757 med insamlade medel via kollekter av kyrkan i Sverige och i Tyskland. Där uppfördes ett kapell till protestanterna i Istanbul samt till friköpande av protestantiska slavar i österlandet. Det svenska palatset var från början Sverige ambassad i det Ottomanska riket, men har senare…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Nyhetsbrev februari

    Kära vänner,Symeons hälsning i Kyndelmässodagens bibeltext ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem,i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk,” Meningen – mina ögon har skådat frälsningen, ger så mycket hopp. Det är med sorg vi tagit emot ansvarsnämndens beslut om att Thomas…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Johannas januari

    Januari började med en rivstart för Johanna. Hon delar med sig av sina uppdrag och resor på sitt Instagramkonto där man kan följa hennes intensiva tillvaro. Eftersom utlandskyrkans församlingar står inför stora förändringar är ett viktigt uppdrag att besöka församlingarna och möta, lyssna och prata med församlingsrepresentanter. Att vara tillgänglig och öppen är något som…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Välkommen ljus, välkommen 2022!

    Att ta tillvara på att ljuset kommer och de stunder när solen tittar fram har blivit allt viktigare för mig med åren, att hämta kraften och fylla på med energi och värme. Just nu står vi inför en stor omställning av utlandskyrkan på grund ut av att våra ekonomiska förutsättningar kommer att förändras inom de…


  • svenskakyrkaniutlandet

    Tovan brinner för Svenska kyrkan i utlandet

    Tovan Thåst är en sprudlande person med ett stort engagemang och ett smittande skratt. Hon föddes in i ett politiskt medvetet hem, där samhällsengagemanget var ägnat politiken och kyrkan sågs som farlig. Trots detta hade Tovan redan från barnsben en stark tro på Gud och längtade in i kyrkans gemenskap, men det skulle dröja fram…