-
Svenska palatset i Istanbul
I Istanbul i Turkiet inköptes Sveriges första statliga egendom i utlandet 1757 med insamlade medel via kollekter av kyrkan i Sverige och i Tyskland. Där uppfördes ett kapell till protestanterna i Istanbul samt till friköpande av protestantiska slavar i österlandet. Det svenska palatset var från början Sverige ambassad i det Ottomanska riket, men har senare…
-
Nyhetsbrev februari
Kära vänner,Symeons hälsning i Kyndelmässodagens bibeltext ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem,i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk,” Meningen – mina ögon har skådat frälsningen, ger så mycket hopp. Det är med sorg vi tagit emot ansvarsnämndens beslut om att Thomas…
-
Johannas januari
Januari började med en rivstart för Johanna. Hon delar med sig av sina uppdrag och resor på sitt Instagramkonto där man kan följa hennes intensiva tillvaro. Eftersom utlandskyrkans församlingar står inför stora förändringar är ett viktigt uppdrag att besöka församlingarna och möta, lyssna och prata med församlingsrepresentanter. Att vara tillgänglig och öppen är något som…
-
Välkommen ljus, välkommen 2022!
Att ta tillvara på att ljuset kommer och de stunder när solen tittar fram har blivit allt viktigare för mig med åren, att hämta kraften och fylla på med energi och värme. Just nu står vi inför en stor omställning av utlandskyrkan på grund ut av att våra ekonomiska förutsättningar kommer att förändras inom de…
-
Tovan brinner för Svenska kyrkan i utlandet
Tovan Thåst är en sprudlande person med ett stort engagemang och ett smittande skratt. Hon föddes in i ett politiskt medvetet hem, där samhällsengagemanget var ägnat politiken och kyrkan sågs som farlig. Trots detta hade Tovan redan från barnsben en stark tro på Gud och längtade in i kyrkans gemenskap, men det skulle dröja fram…
-
Från präst i Dubai till ordförande i stiftsråd för utlandskyrkan
Marcus Nylander är präst i Svenska kyrkan och sedan 2017 är han biskopens kaplan i Lunds stift. Innan dess arbetade han som präst I Dubai, med ansvar för merparten av den arabiska halvön. Sedan två år tillbaka är han även rådets ordförande för Svenska kyrkan i utlandet i Lunds stift. – Arbetet i utlandskyrkan är…
-
En julhälsning från Svenska kyrkan i utlandet
Samtidigt som jag vill önska er en riktigt god och vilsam jul och förhoppningsvis en bra start på ett gott nytt år, vill jag återigen tala om att ni alla har varit fantastiska i att hitta lösningar när det varit svårt att genomföra aktiviteter under pandemin. Dessutom har ni löst uppgifterna med glädje och framgång.…
-
Körerna blir en ingång till kyrkan
Sofia Falk har varit kantor i Victoriaförsamlingen i Berlin sedan hösten 2020. Hennes första år har präglats av pandemi och nedstängningar, vilket har påverkat verksamheten och gjort det svårare att träffa nya människor och ta del av Berlins rika kultur,-restaurang- och caféutbud. Men sedan en tid tillbaka har staden öppnat upp igen. När vi pratas…
-
Församlingen fanns där mitt i krisen
Emma Wiesensee, 45, lämnade Sverige för Rom när hon var i 20-års åldern. Hon blev kvar där i tio år och flyttade sedan till Berlin 2007. När hon först kom till staden var hon inte i särskilt bra skick, som hon själv uttrycker det. – Jag hade varit med om en skilsmässa och livet var…
-
Hotellgästen fick stöd vid självmordstankar
Ofta möter Svenska kyrkan i utlandet människor i svåra situationer. Så här berättar prästen Karolinn om en händelse på en semesterort. ”En man från en researrangör på platsen ringer och berättar att en svensktalande gäst på ett av deras hotell under dagen har uttalat att den inte vill leva längre. Bland annat har gästen försökt…