Till innehåll på sidan
ellenskanberg

Tummen upp för Eskil!

Så kom den stora dagen då alla tumavtryck som insamlats under Ageravolontärernas manifestation på Världshungerdagen skulle överräckas till landsbygdsministern personligen. Delegationen bestående av mig i egenskap av Ageravolontär, Gunnel Axelsson Nycander som är handläggare för hållbar utveckling, Ulrica Hansson som är handläggare för opinionsbildning och engagemang samt Svenska kyrkans internationella chef Erik Lysén samlades hos vakten på Fredsgatan 8 i väntan på att bli uppsläppta till ministern.

Varför vill Svenska kyrkan möta landsbygdsminister Eskil Erlandsson? Vad har egentligen jordbrukspolitik med kristen tro att göra? Hade det inte varit mer logiskt att iallafall be om ett möte med den person som leder bistånds- och utvecklingspolitiken i Sverige? För att finna den påtagliga kopplingen behöver vi zooma ut och titta på globala strukturer.

David Jonstad skriver i sin senaste bok ”Kollaps- livet vid civilisationens slut” att det globaliserade samhället där en enda lunch innehåller ingredienser från alla kontinenter numera är något så självklart för oss att vi inte längre höjer på ögonbrynen. Ändå, skriver Jonstad, ”kan få förneka att det ligger något djupt omoraliskt i en världsordning där 20 procent av jordens befolkning använder nära 80 procent av jordens resurser. Där en miljard människor svälter medan maten i ett land som Sverige är så billig och finns i ett sådant överflöd att varje person i snitt slänger ett kilo mat i soporna varje vecka.”

Orsakerna till att en miljard (alltså tusen miljoner!) människor hungrar varje dag beror inte på matbrist, uppenbarligen finns det mat eftersom vi kan slänga den i soporna, utan på en orättvis fördelning. Den billiga maten i Sverige är sammankopplad med bristen på mat i andra delar av världen bland annat genom EU:s jordbrukspolitik och de subventioner och exportstöd som betalas ut. När EU:s bönder får subventioner för att producera mat och exportstöd för att sälja den blir deras produkter billigare på marknaden än liknande produkter producerade i exempelvis Tanzania. Det leder till att bönderna där får svårt att sälja sin varor och svårt att få inkomster till sina familjer.

För att fördelningen av resurser ska kunna bli mer rättvis och människors rätt till mat ska kunna tillgodoses är en förändring av den politiska strukturen nödvändig. Även i år heter Svenska kyrkans fastekampanj ”ALLT för att utrota hungern”. Insamling av pengar är en mycket viktig del i det arbetet men det behöver kompletteras med insamling av kunskap och politisk påverkan. Därför uppvaktade Svenska kyrkan Eskil Erlandsson för att påtala det internationella ansvar som Sverige och EU har för världens bönder och uppmuntra honom i arbetet för dessa genom att överlämna banderollen från Världshungerdagen, som visade sig bli en födelsedagspresent!

Presenten till mig är möjligheten att få leva min tro både på torget och på ministerns kontor genom att vara en del i kampen för allas rätt till mat- en kamp som måste föras på alla nivåer!

 

/Ellen Skånberg

Ageravolontär i Västerleds församling i Stockholm

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *