Till innehåll på sidan
samuelskanberg

Vad är svenskt för dig?

Vad skulle du säga när någon frågar ”kan du nämna något som är typiskt svenskt”? Skulle du kanske säga dalahäst, midsommarstång, sill och potatis, surströmming eller kanske Astrid Lindgren? Eller så kanske du skulle tala om det välfärdssamhälle vi byggt upp i världen: fri utbildning och vård till alla, sociala trygghetssystem även för de mest utsatta i samhället, medmänsklighet och låg korruption? Du kanske skulle prata dig varm om bistånd, att vi i Sverige är ett av de få länder som ger mer än de rekommenderade 0.7 % av BNI i bistånd. Du kanske skulle berätta om att Sverige är solidariskt med resten av världen, att vi är ett föredöme som säger ifrån när ett förtryck pågår.

Jag hoppas att du kunde tänka något av de nämnda. Jag hoppas att du kan vara glad över att bo i ett land som verkar för att människor ska få det bättre. Så därför frågar jag dig, när dina barn i framtiden får den frågan, skulle du då vilja att de skulle svara ”det som är typiskt svenskt för mig är vår vapentillverkning och vapenexport”?

Idag så exporterar Sverige mest vapen per capita i hela världen! Så har det inte alltid varit. Vi har de senaste tio åren ökat vår vapenexport med 300 procent! Och sedan 2011 säljer vi mer och mer till ickedemokratiska länder.


Det tyckte inte vi lät så himla skoj, det är ju inte riktigt en sån sak man vill ska kopplas ihop med en nationalitet. Så vi gick ut på Visby gator under Almedalsveckan, iklädda folkdräkt och till ackompanjemang av ”små grodorna” på munspel, så försökte vi sälja vapen med svenska flaggor på till de vi mötte. (Okej, det var plastvapen). Vi var bra på att marknadsföra och ge bra erbjudande, så det kunde låta ”Vapen! Vill någon köpa vapen? Ingen diskriminering, alla får köpa. Behöver du en vapenfabrik? Det fixar vi”.

All makt utgår från folket. Om vi inte vill att våra barn ska få växa upp med bilden av Sverige som vapenexportör som bidrar till världens konflikter, då är det vi som får säga ifrån.

/ Samuel Skånberg, Ageravolontär

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *