Ängamat och hållbara tankar


IMG_20140813_184344

Nu var det länge sedan det kom några tankar från mig – på bloggen alltså. För många tankar finns det och de snurrar fort just nu. Jag tänker många tankar just nu om hållbarhet. Hållbarhet när det gäller maten vi stoppar i oss och hållbarhet kring miljön. Jag har blivit invald i en fokusgrupp på jobbet om hållbarhet vilket är jag känner mig hedrad av och det är ett ämne jag verkligen brinner för. Men jag försöker också tänka på att mitt liv ska vara hållbart. Håller jag för att jobba så här hårt och håller min hjärna för att tänka så här MÅNGA tankar på en gång och att tänka så många tankar på så kort tid. När stannar jag upp? Jo, jag stannar upp ganska ofta, jag har stunder av vila men det är lätt hänt att tankarna snurrar även om kroppen vilar. En god bok har fått mina tankar att vila i helgen och att laga en god soppa helt av egna grönsaker i trädgården är också en lisa för själen. Då är mamma och pappas recept på Ängamat det bästa. Den njuter hela familjen av och barnen plockar ut sina favoritgrönsaker och Olle väljer gärna bort grönsakerna men slurpar själva soppan högt och ljudligt. Den gick även bra att göra till 60 personer på tisdagens sopplunch.

 

Ängasoppa 6p

½ blomkålshuvud

1 liten zucchini

3 färska lökar

1 näve sockerärtor

1 knippe grön sparris

2 nävar mangold

1 knippe små morötter

300 g färsk potatis

¾ liter vatten

1 tsk salt

2 msk vetemjöl

4 -5 dl mjölk

1 äggula

1 dl grädde

Hackad persilja

Salt

Skrapa och dela potatisen i mindre bitar. Koka för sig. Ansa och skölj resten av grönsakerna och dela i mindre bitar. Koka upp vattnet salta och lägg i grönsakerna. De späda kan läggas i mot slutet. Koka grönsakerna nätt och jämt mjuka, ta upp dem med en hålslev. Häll i mjölken i grönsaksspadet och koka upp under omrörning. Vispa ut mjölet i lite mjölk och häll i under omrörning. Koka 3-5 minuter. Lägg tillbaka grönsakerna och potatisen och red med äggulan utrörd i grädden och smaka av med salt. Soppan får inte koka efter ägget har kommit i. Strö över persilja vid servering.

 

IMG_20140813_200000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *