Unga flickors skönhetsideal


Idag vill jag faktiskt göra reklam för en produkt. Närmare bestämt en ny docka som kommit ut på marknaden. Den heter Lammily!

barbie

Det är Lammily till höger, bredvid en vanlig Barbie. Vad är så speciellt med den här dockan då? Jo, den är proportionerlig. Den ser ut som en vanlig människa!

I mitt jobb möter jag många tjejer i åldern 10-15 år. Väldigt många är bekymrade över sina kroppar och sin vikt, fast de ser ut som helt vanliga barn/tonåringar. Gå in i vilken sjätteklass som helst och fråga hur många av tjejerna som är nöjda med sina kroppar. Du får ett skrämmande resultat. Hur ska de kunna älska sig själva när de dagligen matas med bilder på ”perfekta” kroppar? Modeindustrin anställer de ”vackraste” modellerna, för att sedan fixa till dem i datorn. Många gånger har de säkert hört sin mamma sucka framför spegeln och sett henne gå på olika dieter. Vad är det för budskap vi vuxna vill ge våra barn?

Tänk om de kunde förstå att de duger som de är. Tänk om de kunde få vara den Gud skapat dem att vara, utan att bekymra sig om att uppnå ett orealistiskt utseende. Tänk om vi alla kunde förstå att vårt människovärde inte sitter i hur smala och snygga vi är.

Jag har två döttrar, och jag har ofta funderat på vad deras dockor som de leker med gör med deras kroppsuppfattning. De kan, eller kunde, sitta i timmar och klä av och på dessa fantasifigurer. För ser man på dockornas kroppar så är de helt orealistiska. Sådär ser ingen människa ut!

Därför tycker jag att den här dockan är ett fantastiskt initiativ. Är du intresserad kan du läsa mer här: http://lammily.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *