Jag vill leva …


På P4 Radio Kristianstad hör jag Olle Jönsson och Mikael Wiehe sjunga tillsammans. En del av låtens text sätter sig på min hjärna, den lyder: ”Jag tänker leva tills jag dör”. Ur ett perspektiv så är det ganska självklart att vi vill leva tills vi dör. Vem vill inte det? Men frågan som vi alla behöver ställa oss är vad är det att leva tills vi dör? Kan vi dessutom leva även efter att vi dör? Vad är det dessutom att dö? Kan man dessutom leva och ändå vara död i någon mån?

Ja, som du kanske förstår så är den enkla texten som Olle Jönsson och Mikael Wiehe sjunger inte så självklar och enkel som den vid en första genomlyssning ger sken av.

Det finns tre olika delar i livet som vi behöver för att kunna leva livet helt och fullt. Att vi behöver en kropp som lever och fungerar för att vi ska kunna leva är självklart för de flesta av oss. Utan en levande kropp inget liv. Människan dessutom har en själ. Själen kan man ju säga är vår personlighet, därför utan själ inget liv. Människan består ju dessutom av en ande. Människans ande är själva livsanden, därför utan ande inget liv.

Samtidigt vet vi att både kroppen, själen och anden behöver mat för att överleva. Om vi låter bli att ge någon av dessa delar i människan den mat den behöver så kan den delen dö. Om vi till exempel väljer att bara mata kroppen så kommer själen och anden att tyna bort och dö. Om vi inte matar kroppen så dör den men själen och anden lever vidare för att de fått mat. Därför kan således en del av människan vara död samtidigt som en annan är levade. Som kristen så är det viktigt att alla dessa tre delar i människan får mat så att hela människan kan vara levande för då kan vi leva tills vi dör och även efter att vi dör.

Det finns människor idag som är kroppsligen och själsligen levande men som ändå är andligt döda. Helt enkel därför att man inte sett till att ge sin ande mat. Att glömma bort att ge mat till vår ande är det samma som att strypa sin egen livsande. Jag är övertygad att det bästa sättet att låta vår ande leva är genom att leva på ett sådant sätt att vi låter Guds Helige Ande fylla på vår ande. Den Helige Ande är ju den del av Gudomen som finns mitt i bland oss varje dag. När vi låter Guds Ande uppfylla oss då får vår ande liv. När vår ande får liv genom den Helige Ande så får vi andligt liv.

Det är dessutom väldigt viktigt att ge vår själ rätt mat, eftersom det beror på vilken mat vi ger själen ur vi blir som människor. Det är avgörande för om vi blir kärleksfulla eller hatiska vad vi matar oss med. Matar vi oss med sådant som bryter ned vår naturliga personlighet och istället utsätter oss för mycket underhållningsvåld och ondska så kommer vi att mycket lättare få en våldsbejakande och hatisk personlighet.

Om vi däremot matar vår själ med kärlek och då främst tar emot den kärlek som Gud ger oss genom Jesus Kristus så leder det till att vi blir kärleksfulla och gör goda gärningar, då börjar vi se möjligheter i det som är omöjligt bara för att vi ser att Jesu kärlek kan förvandla det omöjliga till det möjliga.

Så för att vi som Olle Jönsson och Mikael Wiehe sjunger: ”Jag tänker leva tills jag dör”, så är det viktigt att inte glömma att ge mat till både kropp själ och ande. Det är nämligen enda sättet att leva tills vi dör. Men om vi har gett den mat som Gud ger till både kropp, själ och ande, då tar inte livet slut när kroppen dör. Utan då finns en fortsättning i evighet…

Guds välsignelse

Osbyherden Hans Eriksson

Kyrkoherde i Osby Pastorat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *