Att angöra en samhällsbrygga


Att projektleda en nationell konferens är väldigt svårt. Inte visste jag att det kunde finnas så många saker att glömma bort. Och aldrig tidigare har jag upplevt hur det är att hela min vakna tid låta mig uppfyllas av stora filosofiska resonemang, spaningar om nutidens och framtidens samhällsutmaningar och tusentals små praktiska detaljer.

Samhälle & Existens heter konferensen som går av stapeln 26-27 april på Slagthuset i Malmö. En konferens i korsvägarna mellan politik, kultur, media och teologi. Årets tema: Religion som utmaning och resurs, hot och möjlighet.

När arbetet påbörjades för snart ett år sedan var samhällsbehovet redan tydligt. Ändå har oron och osäkerheten varit närvarande hela tiden: Hur lyckas vi bäst med att låta allt detta ta form? Hur ska jag få ihop bra föreläsare? Det kändes ibland som att det satt en liten gnagare inne i hjärnan – den gnagde inte så mycket som den sprang runt runt runt i sitt hjul … Ville jag syssla med att oroa mig hade jag valt rätt uppdrag.

Att projektleda Samhälle & Existens är något av det roligaste jag gjort. Det är fantastiskt att få vara med om processer som startas och märka att de kontakter som etableras i och med denna konferens skapar en rörelse där samtalet om människosyn, välfärd och vikten av mångfald tas vidare och fördjupas. Och detta sker på arbetsplatser, i skolor, på teatrar, på tidningsredaktioner flera månader innan själva konferensen ägt rum.

Samhälle & Existens vill angöra hela samhällslivet och slå bryggor mellan olika sektorer. Medborgare behöver varandra. Media kan inte säga till kulturen: ”Jag behöver inte dig”. Kulturen kan inte skiljas från religionen, och om media anser att religion bara är en privat angelägenhet skapar media i detta teologi, en synnerligt oreflekterad sådan. Konferensen vill bredda och mångfaldiga bryggor mellan människor och människors professioner. Det är ett sätt att skapa sociala innovationer som utvecklar samhällets människosyn, främjar mångfald och demokrati och bidrar starkast till integration.

Konferensen erbjuder flera olika seminarier, till exempel Religion som integrationsverktyg, Tror vi på välfärdsstaten? Women reclaiming the holy texts, Barns rätt till andlig utveckling, Kärleken som samhällsutmaning, katedralens hemlighet – för innovationer och utveckling, Religion är en konstart.

Kultur- och demokratiministern kommer att föreläsa, liksom ärkebiskoparna Antje Jackelén och KG Hammar (emeritus). Även EU-parlamentariker Cecilia Wikström, kulturskribenten Per Svensson och professorn Bengt Kristensson Uggla är några av talarna.

I går möttes vi tre som ska programleda hela konferensen: Pernilla Glaser, Khaoula Channoufi och så jag (bilden). Vi har bara träffats en gång men vi har redan jätteroligt tillsammans. Bara det var en brygga att angöra. Nu kör vi snart, bara ett par månader kvar!

Boka biljett här: http://svenskakyrkanmalmo.se/om_oss/samhalle_och_existens/seminarier-samhalle-existens/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *