Har du gått på bluffen?


Ett av vårens hetaste ämnen i kultur- och samhällsdebatten är synen på lönearbetet och dess roll i samhällslivet. Det nya filosofiska tv-programmet Idévärlden, som hade premiär förra veckan, tog upp frågan om arbetslivet har spelat ut sin roll och nödvändigheten av att utveckla helt nya synsätt för att hantera både produktion, tjänster och för att samtidigt bättre kunna möta det mänskliga livets djupaste behov.

I samtalen kring arbete ligger alltid frågan kring livets mening – nåd, tjänst, kallelse, om att leva eller överleva, om att ge och få. På så sätt är arbetsfilosoferna också teologer i alla högsta grad.

Den antike filosofen Aristoteles ansåg att alla betalda arbeten absorberar och förslöar sinnet. Idag ska jobbet förverkliga oss på alla fronter. Men tänk om allt det många sysslar med på dagarna bara är en bluff? Se programmet här.  

I söndagens politiska veckomagasin Agenda i SVT togs frågan upp igen med särskilt fokus på Malmö.

Än en gång beskrivs Malmö som en stad som brottas med kriminalitet, stort bidragsberoende, trångboddhet och hög arbetslöshet.  Vi får i programmet möta 21-årige Dzino Burjanskistad från Rosengård som beskriver hur svårt han tycker att livet är. Utan gymnasieutbildning är det snudd på omöjligt att få ett arbete man kan klara sig på. Men han får nu stöd och hjälp av organisationen Boost som drivs av den lokala fotbollsklubben.

Bilden av Malmö som en utarmad stad stämmer delvis, med betoning på delvis. För staden är verkligen delad. Det menar journalisten Lars Åberg, som också medverkar i programmet. Malmös ekonomi är usel och staden är beroende av det kommunala utjämningssystemet.  Fem miljarder kronor pumpas in varje år, en fjärdedel av stadens ekonomi. Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad, nyanserar bilden och pekar på att mycket av den förlorade goda ekonomin beror på industriavvecklingen och på pendlingen. Tusentals har arbeten i Malmö men bor i kranskommunerna, vilket gör att Malmö inte får del av skattepengarna. Heidi Avellan menar att Malmö beskrivs på tok för ensidigt. I Malmö finns framtidshopp, en ung befolkning, livskvalitet.

Kommunalrådet Andreas Schönström intervjuas också och beskriver hur segregationen alltid är närvarande i Malmö. Det finns inga förorter, staden består av intilliggande stadsdelar med helt olika förutsättningar.

Själv minns jag min uppväxt i en ganska välbärgad stadsdel i Malmö. Hundra meter från vår favoritlekplats fanns en cykelviadukt som ledde till en annan stadsdel, icke så välbärgad. Jag åkte aldrig under denna viadukt under hela min uppväxt trots att vi ibland kunde höra glada skratt och musik från andra sidan. Våra föräldrar satte gränserna och vi lärde oss successivt att vara nöjda inom det egna territoriet. Vad har jag missat och vad har jag möjligtvis skyddats ifrån? Många av oss som växte upp i mina gamla kvarter har tack och lov fått göra livsavgörande och gränsöverskridande resor lite senare i livet.

För hälsa, gemenskap, utveckling, meningsskapande är arbetslivet helt centralt. Vad gör vi då när arbetet inte längre är vad det har varit? Hur är synen på arbetet också en djup teologisk fråga?

Välkomna till en nationell konferens som i år ska behandla arbetes roll i samhällslivet: Samhälle & Existens, Slagthuset i Malmö den 27-28 april. Boka nu! Platserna går snabbt åt… Bland de medverkande finns just Heidi Avellan och Andreas Schönström. Men ni kommer också att möta Marika Lagercrantz, Eva Hamilton, Balqis Lamis Khattab, Vlora Makolli, Douha Kermani, Claes Elfsberg, Marianne Rundström, KG Hammar, Roland Paulsen, Ebba Witt-Brattström, Susanna Alakoski, Kristian Lundberg, Kent Wisti med flera.

Se programmet i sin helhet. 

 

En kommentar

Jim Tullgren säger
27 januari 2017 – 12:07

Tack för dina synpunkter som jag upplever gång på gång är balanserade. Jag tror det idag är viktigt med balans i argumenteringen, att se värdet i andras argument, lyssnandet, eftertänksamhet,
Jim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *