Du har en stjärna att följa hela året.


Vad har Du för förväntningar på 2013?

Det är en fråga som man verkligen kan fundera mycket på! Är det fyllt av glädje eller är det en kravfylld fråga? Är det en kraftfull drivkraft som drar oss in i det nya eller är det något ångestladdat med alla nya krav som ställs på oss?

Det finns någon som räknar med oss och ger oss en uppgift. Det finns en positiv förväntan på oss inför det nya året! Det liv vi har och det som ligger framför oss under 2013 har betydelse för alla dom som vi umgås med på många olika sätt.

Det är viktigt att man inte jämför sig med andra och tycker att andras uppgifter är mer värda är dom som jag klarar av. Du är unik! Du är viktig!

Vi kan se Betlehemsstjärnan som en påminnelse om detta:

Du har en stjärna att följa!

Från världsrymden lyser Guds stjärna in i världens mörker: Skapelsens Gud är förutsättning för liv här och nu och som ger livskraft för det nya året.

Ljuset lyser från den himmelska oändligheten in i vårt lilla och begränsade sammanhang. Stjärnan i fönstret kan vara bild för detta ljus som lyser in i våra hem.

Ljuset lyser också ut från våra hem när stjärnan är tänd i fönstret! Det är ett ljussken som talar om att vi har en förväntan på oss att lysa upp en mörk värld. Jesus säger ”Jag är världens ljus” – i det ligger också en önskan att vi alla ska bära ut ljuset i världen. Ljuset som vi tänder när vi kan göra något en annan människa innebär att Kristusljuset blir mer synligt i världen. I en ljusbärare i kyrkan är Kristusljuset placerat i mitten och runt det tänder vi andra små ljus som för ut det stora ljuset lite längre. Det är det ljuset som vi bär på och som gör att vi kan tända ljus som kastar hoppet strålar ut i en värld som ibland är alltför prestationsinriktad och kravfylld.

Det är det vår stjärnan som varit tänd i fönstret talar om och som ger en vacker bild av hemmets atmosfär ut på gator och inför grannar och förbiresande. Även om vi nu plackar ner stärnorna och  julsakerna i kartonger till nästa jul finns det en stjärna att följa hela året.

 

Psalm 794
Text/musik: P. Simojoki 1990, övers. Per Harling

Vi är inte här förgäves,
vi kom inte utan skäl.
Den som söker finner vägen,
vägen för en vilsen själ.

Vi är inte här förgäves.
Ensamma har vi ej gått.
Före oss har många vandrat
samma väg i tro och hopp.

Vi är inte här förgäves.
Här tar inte vägen slut.
Gud bär den som ständigt faller,
den vars kraft har sinat ut.

Vi är inte här förgäves.
Trägen vinner levnadslust.
Jesus vandrar mitt ibland oss,
ger oss mod och ger oss tröst.

 

En kommentar

anonym - som visst räknas! säger
8 januari 2013 – 11:19

Tack för en fin blogg! Känns gott inombords läsa dina inlägg :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *