Stanna upp en stund!


Jesus sade: ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”

(Matt 11:28-30)

Det är viktigt att hitta en rastplats när man blir trött! När jag kör på vägen tänker jag att jag ska stanna snart vid nästa trevliga rastplats, när jag börjar bli trött. Så upptäcker jag för sent att jag passerat en sådan fin plats och så tänker jag: – jag tar nästa istället. Plötsligt har man kommit så långt att man är så trött att det är lika bra att köra till målet för resan utan att stanna.

Det är lätt att förstå att man då är en fara för både sig själv och andra. Det är viktigt att rasta regelbundet på resan på samma sätt som det är viktigt att få den lugn och ro som ger ny kraft.

Kyrkan och gudstjänsten kan få vara en viktig rastplats på vår livsväg. Här kan vi hitta vilan för själen. En stunds lugn och ro för att ta emot nya krafter i livet.

Jesus säger: Kom till mig …. Det är som en famn som tar emot oss med kärlek och ger oss den värme vi behöver.

Ta på er mitt ok. Då blir det lättare att bära livets svårigheter och bördor. Vi orkar mer därför att det är någon som ger oss avlastning. Det är ju det som oket är till för.

Det som vi sedan får lägga ifrån oss på rastplatsen i gudstjänstens sammanhang är alla livets misslyckanden och problem. Jesus upprättar oss och ger oss den kraft som innebär att vi orkar en bit till på vägen.

Men, kom ihåg: stanna till på rastplatsen och tro inte att Du kan klara av hela vägen utan paus. Då är Du en fara för Dig själv och andra!

En kommentar

Maria Johansson säger
21 augusti 2013 – 12:54

Så sant! Vi behöver verkligen våra rastplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *