Hämnd


Den livshållning som bygger på principen ”öga för öga” är mycket utbredd ibland oss och präglar mycket av vårt samhälle idag. Ibland anses den som självklar och naturlig. Kyrkan får tydligt och rakryggat stå upp för vad motsatsen är.

Hämndbegär och vedergällning är aldrig en rätt väg att gå. Det betyder inte att man istället ska följa en undfallande passivitet, trots att det är en vanlig missuppfattning. En vanlig uppfattning är att man måste visa sin makt genom att visa att ge igen och hämnas. Man tror att man då fått någon form av rättvisa skipad. Motsatsen till hämnd är att visa på förlåtelse och människans möjlighet att få hjälp när det gått fel.

Jesus är vårt exempel.

Det är han som visar på hur rättvisa skipas. Bibeln talar om Guds rättfärdighet som visas genom Jesus exempel och hållning. Han var vapenlös och värnlös. Men ändå är det där som makten finns. Det är inte genom att sätta sig över en annan människa som man visar på Guds makt. Guds närvaro syns i mänskliga relationer genom att lyfta upp den som skadats.

Det är så vi kan känna närhet och delaktighet med de svaga, förvirrade och värnlösa.

Det är här den verkliga makten ligger – inte i hämnden eller vedergällningen. Det är att göra rätt eller som det står i Matteusevangeliet: ”Var fullkomliga som er Fader är fullkomlig”. Det betyder inte att vi ska vara perfekta människor utan att vi bär på Guds hjälp att klara av att inte ge igen när någon gjort oss något fel.

Diakonins dag

Nästa söndag – 13:e söndagen efter Trefaldighet – är medmänniskans söndag eller som det också kan kallas diakonins dag.

Diakoni handlar om att lyfta upp medmänniskan. Det kan vara den person som misslyckats, skadats eller gjort fel och behöver en medmänniska. Barmhärtighet och närhet behövs när det handlar om utsatthet och kanske framförallt då! Inte hämnd och ärelystnad över en misslyckad medmänniska.

”Jesus sade: ”Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom. Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig.
Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner. Ty han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga. Om ni älskar dem som älskar er, skall ni då ha lön för det? Gör inte tullindrivarna likadant? Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant? Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig.” (Matt 5:38-48)

 

En kommentar

Maria Johansson säger
21 augusti 2013 – 12:44

Det är något jag bär med mig och försöker leva efter. Inte alltid så lätt, senast i morse var det en maktkamp och halvt krig med min treåring! Ha det gott Ingemar, det var trevligt att ses ute i karleby!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *