Lingon och döden

Den rike dåren. Han glömde det man måste minnas mitt i rikedomen.

Den rike dåren. Han glömde det man måste minnas mitt i rikedomen.

Tidigare i somras var jag i blåbärsskogen och kom hem med många blåbär och en dikt om girighet. Jag hade tänkt mycket på hur svårt det är att lämna alla dessa bär kvar i skogen och skrev om det. Sen fick jag en kommentar här som jag tänkt mycket på. Det handlade om ifall det verkligen är så bra att hålla på att göra såna kopplingar till den kristna tron hela tiden utifrån sådant man möter i livet. Det kan väl verka ganska depressivt att hela tiden gå och fundera över människans syndfulla tillstånd får man verkligen säga.

Och jag håller med förstås. Det är nog betydligt viktigare att glädja sig över skapelsens skönhet och rikedom än att nagelfara sin egen dålighet.

Nu har jag i alla fall varit i skogen igen och återvänt med lingon som ligger i mina lador… i min frys menar jag förstås. Men mina tankar när jag frös in dem och kände mig rik gick ändå till Jesu liknelse i Lukasevangeliets 12e kapitel. Om mannen som bygger sig större lador och känner att han har koll på livet när han i själva verket inte kan veta om han lever i morgon. Och så muttrade jag något till mig själv om ”din dåre, allt detta kan så snabbt tas ifrån dig, minns det när du fryser in dina bär.

Och man kan tycka att det är deprimerande att tänka så men ändå inte. Jag tänker ändå att det är var just så Jesus tänkte sig att vi skulle göra. Med sin lilla berättelse om mannen med ladorna tror jag att han ville göra en koppling mellan känslan av rikedom och att livet är något omtåligt vi inte kan ta för givet. Så att varje gång vi tänker glädjer oss över det goda ska vi också påminnas om vår sårbarhet.

Lite som det sägs om forna romerska krigsherrar som rullade genom rom på segerparad men som samtidigt hade en slav som stod bredvid och viskade i deras öra ”kom ihåg att du är dödlig”.

Med oss människor är det en gång för alla så att vi är både stora och små på samma gång och det är när vi lyckas komma ihåg det som det goda också kan vändas i tacksamhet och lovsång till Gud.

Så tänker jag. Hur tänker du?

 

 

9 blandade tankar på söndagen

Det gäller att rädda liv. Medmänniskan i fokus.

Det gäller att rädda liv. Medmänniskan i fokus.

 

1. Glad söndag! Idag är det söndagen den trettonde. Efter trefaldighet alltså.

2. Jag brukar ofta hitta på såna lite väl sökta skämt och skriva in i början på predikningar och annat. Sen när jag väl står där brukar jag hoppa över dem för att det brukar kännas konstigt att dra dem.

 3. Idag ska jag fira gudstjänst i min närmsta kyrka, den här i Ulricehamn där vi bor. Det ska bli fint.
4. Temat för läsningarna är ”medmänniskan” och den firas därför också som diakonins söndag. Medmänsklighet är viktigt och inte alltid lätt. Som alltid är Jesus mästaren, han som vandrar med oss ständigt och ställt sig i våra skor.

5. Nästa vecka ska jag arbeta i församlingen igen efter en lång semester. Är rädd att jag har lite väl mycket arbete som väntar på mig men jag vet också en hel del roligt som ska hända.

 6. Och så kanske det blir ordning på bloggen igen. Det har nog varit välgörande att lägga ribban lågt ett tag här dock.

7. Jag är förresten väldigt glad att du läser det här. Det är stort att ni vill läsa det jag skriver.

8. Jag har varit i min bärskog igen. Tydligen finns det också lingon där så nu får jag åka två gånger per sommar framöver. Väldigt fint är det.

9. Vad gör du idag? Skriv gärna en kommentar!

2 böner vid helgens början

En labyrint. Ur någon tradition. Ett sätt att öva sig i att gå in i något annat.

En labyrint. Ur någon tradition. Ett sätt att öva sig i att gå in i något annat.

Det är fredag och därför som vanligt fredagsbön på Vandra Vägen, även om det i övrigt är långt mellan bloggposterna just i dessa dagar. Nu har jag hittat en avdelning i min bönbok med böner vid övergången från vardag till helg. Ska man vara kyrkligt korrekt ska en sådan bön förstås ligga på lördagen som är helgsmålsdagen men i vårt samhälle är det ju snarare  fredagen som är helgens början. Här är två enkla böner som du gärna får be med mig idag. Noga räknat så har jag inte jobbat utanför hemmet i veckan eftersom jag fortfarande har semester några dagar till men med lite fantasi kan man ändå be med. Låt oss be,

Gud, jag har dåligt taktsinne. Hjälp mig att bättre följa den heliga rytmen. Amen

 

Dig, barmhärtige Fader, tackar jag för arbetet som nu går till ända, för prövningarna med vilka du fostrat mig, för lyckan som du låtit mig njuta, för ditt skydd som följt mig även när jag icke märkte det. Förlåt mig allt som jag försummat och brutit, och hjälp mig att förlåta och glömma. Låt mitt hjärta vila hos dig i barnslig trygghet. Amen

 

(bönboken tradition och liv nr 1000 och 1007)

9 blandade tankar på söndagen

Zebra i trafik. Väldigt blandad bild.

Zebra i trafik. Väldigt blandad bild.

 

1. Det vore ju illa om jag inte bloggade på en söndag när det bara är att skriva fritt. Så nu gör jag det även om det inte blivit helt regelbundet på sistone.

2. Gå gärna på musikgudstjänst i Hulared idag om du kan. Väldigt duktiga musiker från den lokala myllan ska spela. Jag ska åka upp till Skaraborg till gamla trakter istället. En pilgrimsfärd till det förgångna om man så vill.

3. Jag har tänkt att det är väldigt genialt det där med att ha semester sent på sommaren, och det tycker jag nog ännu men så finns det ju en uppenbar risk att sommaren tar slut innan semestern gör det.

4. Det är ett härligt tema för texterna denna söndag. ”Friheten i Kristus”- bara man hör de orden känns allt ändå lite bättre med mycket.

5. Jag hittade en intressant sak häromdagen tack vare tidningen Dagen. Det handlade om att många numera skriver dödsrunor och inreder minnesrum på internet för avlidna. Till exempel på minnesrummet.se. Ta en titt om du som jag behöver veta lite om vad som rör sig på nätet om sorg och begravning.

6. Att tälta är att påminna sig om Kristus. I johannesevangeliet står det om Jesus att ”han tältade ibland oss” på grekiska när han ”tog sin boning bland oss” i en svensk översättning. Jag gillar att tälta.

7. Jag har fått tag i fler delar i mangaserien om Naruto. Och så kom jag på att jag redan skrivit här om ”Mangaevangeliet enligt Naruto”, läs gärna det med eller utan mangaintresse.

8. Det nya projektet i samma stil är en kommande bloggpost om evangeliet utifrån en animerad film. Gissa vilken?

9. Vad gör du idag? Skriv gärna en rad!

Dannike kyrka i bild

DSC_0320

Jag har ju som vana att fotografera kyrkor för bloggens räkning. För några veckor sedan fick jag fira gudstjänst med de heliga (församlingen alltså, så skrev Paulus så då kan väl jag med) i Dannike. Jag vet förresten att jag har minst en bloggläsare i Dannike så om du läser detta sänder jag dig min hälsning! Dannike är en liten ort en bit utanför Borås med en gammal och fin kyrka. Här ser du först utsidan.

 

DSC_0311

Ljusförhållandena just den här dagen gjorde att jag kunde ta kort med denna vackra reflex över dopfunten. Som en liten eldslåga av den Heliga Andens närvaro i dopet och de kristnas liv. de här tittar jag gärna på många gånger framöver.

 

DSC_0309

Så här ser det ut i koret. Mycket vackert. Vi går lite närmare.

 

DSC_0314

På altaruppsatsen möter vi Maria vid korsets fot. Man kan tycka att hon ser ganska grotesk ut, hon lär väl vara gjord av någon lokal snidare som gjorde sitt bästa. Men tittar jag lite längre så tänker jag annorlunda och är glad att hon ser ut som hon gör. Klart att Maria ska ha sådär gigantiska händer så att hon kan påminna oss om att trohet om Kristus i det mesta består i hur vi handlar. Där är hon den främste av oss alla. Ansiktet kanske inte är just vackert men det kan vara en god påminnelse till oss alla om att Gud ser till hjärtat, och det borde vi också öva oss i.

 

DSC_0315

I centrum har vi Kristus. Han hänger på korset men jag tycker att det det ser ut som att han bär upp världen på sina händer.

 

DSC_0316

Lärjungen Johannes står på Jesu andra sida. Han har också en lite fåraktig min och jättelånga armar med stora händer. Passar bra för den evangelist som skrivit så mycket om vikten av kärleken. Jag är rädd att jag skulle se ut tvärtom. Ett jättehuvud med små armar. Herre, lär mig bli som Johannes.

 

DSC_0312

I koret finns två vackra glasfönster. Här tror jag att vi ser Skaparen (med klara Jesusdrag) tillsammans med himmel och jord, djur och människor.

 

DSC_0313

Det andra fönstret är jag lite osäker på. Det är ju i alla fall helt klart den heliga Anden i duvans gestalt som kommer ner. Jag tror att det ska föreställa nyskapelsen och det nya livet i Kyrkan sedan Kristus uppstått och pingstdagen varit. Rätta mig gärna om du vet bättre.

 

DSC_0317

På en vägg hänger denna stora tavla som jag misstänker har samma konstnär som många andra liknande i trakten. Det är fint att se att mannen som söker tröst hos Jesus ser ut att vara en pilgrim med hatt och stav. Som du och jag på Vägen alltså.

 

DSC_0319

Sist har jag som vanligt en märklig bild. Den här figuren sitter på predikstolen så jag antar att det faktiskt inte är ett troll det ska föreställa utan snarare Jesus igen. Möjligen någon evangelist men det är svårt att veta för de vanliga attributen saknas.

Har du varit i Dannike kyrka? Skriv gärna en kommentar!

Läget i Svenska Kyrkan

Den allra, allra första församlingen med bara Adam och Eva. Gud: "Tänk att ni inte ens kan hålla sams ni två?!"

Den allra, allra första församlingen med bara Adam och Eva. Gud: ”Tänk att ni inte ens kan hålla sams ni två?!”

Det rasar i media igen kring min kyrka, Svenska Kyrkan. Det påstås allt möjligt om min kyrka, dess präster (som jag då alltså) och om att det är ont om ”riktiga kristna” där. Vandra Vägen är en fridens plats där jag inte brukar skriva om kyrkliga bråk och det tänker jag inte göra nu heller (typ, nu har jag ju nästan gjort det men jag kommer inte gå långt på det spåret). Sanningen att säga brukar jag faktiskt så långt det är möjligt låta bli att läsa om såna här debatter om jag kan låta bli. Jag tror jag fick rådet från en bok av Owe Wikström. Läs inte om inomkyrkligt käbbel, fördjupa dig i tron istället. Gott råd för fler att följa.

Så jag vill bara påminna om att i vardagsslitet så traskar Svenska Kyrkan på som vanligt. Vi firar gudstjänster, undervisar konfirmander, döper barn, begraver avlidna och tröstar sörjande, studerar bibeln, ber och sjunger lovsång till Kristus. Inget som har något nyhetsvärde för så är det alltid i Kyrkan. Det finns förstås mycket som kunde vara bättre i Svenska Kyrkan men i en syndafallen värld får vi nog räkna med det. Och det finns ju goda sidor med det, hade Svenska Kyrkan varit perfekt hade de väl haft goda skäl att inte låta mig vara medlem där. Då vore den ju inte perfekt längre.

Det viktiga livet i Kyrkan är alltid det som sker i det vanliga församlingslivet. I vardagen och i ditt och mitt hjärta. Det ska man alltid påminna sig när det hettar till.

8 blandade tankar på söndagen

Blandad bild.

Blandad bild.

1. Nu har semestern pågått så länge att jag inte har någon koll på söndagarna utan att kolla. 11 efter trefaldighet är det idag tydligen. ”Tro och liv”. Som vanligt en utmanande liknelse av Jesus i evangelietexten.

2. Här i Ulricehamn har det varit festival i några dagar och på annat håll i världen är OS invigt. Jag hänger med rätt dåligt i såna grejer men brukar märka av dem för att folk skriver om dem på twitter. Modern medieperson och så vet ni.

3. Däremot har jag varit mycket i skogen på dessa lediga dagar. Jag har till och med fått paddla kanot. Inom min församling, söderut från Dalstorp, kan man paddla en lång sammanhängande sträcka på Jälmån. Funkar väldigt smidigt med kanothyrning för den som inte har med sig egen. Det rekommenderar jag varmt. Bra för kropp och själ. Och tålamod tills man lärt sig styra någorlunda.

4. Jag såg bilder från ett bröllop på nätet häromdagen. Du vet att du är lite prästskadad när du blir sur över att ingen skriver rakt ut vilken kyrka det är, vilken präst det var som vigde eller vilka psalmer som sjöngs. Men ändå spekulerar i det en bra stund.

5. Jag har fått fin respons på förra bloggposten för några dagar sedan. Det var roligt. Särskilt som jag tyckte det var en rätt enkel tanke. Ibland gör jag nog bäst i att vara enklare.

6. Bilden ovan kan vara en illustration till detta med tro och liv. För mig är det helt klart lockande att mer se kristen tro som något man läser om och tänker kring än hur jag lever i stort och smått. Det gäller att inte bli för ensidigt sådan.

7. Såhär i dagarna då jag inte bloggar så mycket så är känslan faktiskt också att det inte blir lika mycket tankar tänkta heller. Så det är nog bra att blogga.

8. Nu har jag tomt på tankar. Vad gör du idag? Skriv en rad så det blir något klokt här!

 

Pilgrimens åttonde nyckelord

Gammal karta av Island. Forna tiders människor rörde sig på många sätt i en magisk värld som sedan blivit "avförtrollad", hur gör vi för att ändå ha ögon för undret i naturen?

Gammal karta av Island. Forna tiders människor rörde sig på många sätt i en magisk värld som sedan blivit ”avförtrollad”, hur gör vi för att ändå ha ögon för undret i naturen?

Ingen som varit i kontakt med pilgrimsrörelsen i Sverige har kunnat missa att höra om ”pilgrimens sju nyckelord” (Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande) (och här på bloggen har jag därför även slagit några slag för ”pilgrimens sju norska nyckelord” och ”pilgrimens sju ledord” också för att bredda horisonten). Det där med sju punkter är ju snyggt och bra, sju är ju ett heligt tal och allt. Ändå har jag nyligen hört talas om ett åttonde nyckelord.

Det lär vara så att miljökämpen Stefan Edman har nominerat ännu ett ord till samlingen. Nämligen

FÖRUNDRAN

och det är ju en värdig kandidat på alla sätt. Förundran kommer från och leder till mycket gott. Något för pilgrimen att ägna sig åt på väg genom livet så ofta det går alltså. Frågan är kanske hur man gör men det kan nog till stor del komma av sig själv när man rör sig långsammare och betraktar livet noggrannare för en tid som pilgrim.

Jag har på sista tiden funderat på om jag ändå inte tycker att de låter lite för ”fina”, de där nyckelorden. Hur vore det om det fanns med något som lät lite skitigare och ruffigare i listan? Det andliga livet rör ju inte bara det stämningsfulla och friden utan allt som rör sig i själen. Kanske en lista med existentiella ord som ”ensamhet” (som ju är ganska tveeggat) eller ”långtråkighet” (som ju inte direkt låter andligt alls men kanske rymmer något viktigt det med?).

Hur ser du på förundran eller dessa sista skisser? Skriv en kommentar!

 

Luthers bordssamtal for dummies

 

(Playmobil-)Luthers bordssamtal.

(Playmobil-)Luthers bordssamtal.

”Luthers bordssamtal” är en bok som jag hört mycket talas om genom åren. Ofta när någon velat berätta om hur rolig Luther kunde vara. Nu har jag då till slut läst en liten tunn volym med några utdrag från saker Luther sagt mellan skål och vägg vid sitt matsalsbord därhemma.

Det där med ”bordssamtal” är verkligen bokstavligen sant för det rör sig om sådant bordsgästerna (studenter och andra som bodde längre eller kortare tid i Martin och Käthe Luthers hushåll i det gamla augustinerklostret i Wittenberg) skrivit ner för att komma ihåg. Man kan gärna se framför sig hur unga män satt och sög i sig varje ord från Luthers mun för vid det laget var han ju en vida berömd man. Det finns i själva verket ett enormt stort material med Lutherord om allt möjligt och det jag läst är alltså ett urval.

Luther uttalar sig alltså om allt från de dramatiska händelserna kring honom själv och reformationen, till att tala illa om påven, turkarna, Erasmus av Rotterdam, andra kända personer och en hel del vänner och medreformatorer. Till slut kommer han in på äktenskapet (som han håller oerhört högt men utan att blunda för hur svårt det kan vara) och en hel del ganska spridda tankar om både det ena och det andra. Det är inte allt som är riktigt sådär roligt som jag föreställt mig men så är det ju också framförallt en intressant inblick i en annan tid.

Jag ska inte skriva jättemycket mer om detta utan plockar helt enkelt några citat ur boken som belysande exempel på hur det kan låta när Luther talar. Som detta allmänna visdomsord:

”En lögn är som en snöboll. Ju längre man rullar den, desto större blir den”. (okt-nov 1532)

Eller när han likt Jesus ser på himlens fåglar och tar det som utgångspunkt för att fundera på oss människor och Gud:

”En kväll kom två småfåglar flygande och byggde sitt bo i doktorns trädgård. Men de skrämdes ständigt bort av dem som gick förbi. Då sade Luther: ”Herr Schlaginhaufen, fåglarna tror inte, att jag av hjärtat unnar dem att bo här och att jag inte vill göra dem något illa. På samma sätt tror vi inte på vår Gud, som unnar och ger oss allt gott. Han vill inte förgöra oss, han som gett ut sin son för oss” (11 juni 1532, Johannes Schlaginhaufen)

Att håna de ”påviska” teologerna är förstås en favoritsyssla. Här gör han det på ett rätt dråpligt sätt:

”Jag är rikare än alla påviska teologer i världen, ty jag är nöjd. Dessutom har jag tre äkta barn. Det har inte någon påvlig teolog.” (mars-april 1532)

Sista exemplet får vara det här där han talar om astronomin. Som du märker tänker han sig att allt snurrar kring jorden (läs mer om detta under ”den egocentriska världsbilden”, en gammal favoritbloggpost):

”Därpå talade Luther om den trefaldiga himlarörelsen: Den första är urrörelsen och svängningen av himmelssfären, som en ängel kanske sätter i en sådan snabb rörelse. På 24 timmar vrider sig hela himlamaskinen i ett nu ungefär 1000 mil. Det är underligt, hur firmamentets väldiga maskin svängs runt på så kort tid”.

 

Läs gärna bordssamtalen om du får tillfälle. En lättläst liten bok som kanske på många sätt är ganska märklig men också väldigt fascinerande.

Har du läst boken? Skriv gärna en kommentar vare sig eller!

8 blandade tankar på måndagen

Semester i stan?

Semester i stan?

1. Jag har sovit i tält med mina båda största barn för första gången. Det känns stort och äventyrligt även hemma på gräsmattan. Sen är det märkliga tider när tankarna ändå går till föräldrar som får övernatta med sina barn på de svåraste vis på flykt mitt i sånt här fint.

2. Jag har länge tänkt att ge ett podlyssningstips här på bloggen. Lyssna gärna på podden ”Gör din röst #hörd” (på iTunes eller deras egen hemsida). Spännande samtal mellan en sångpedagog som kan mycket om rösten och en retoriker. Mycket som är matnyttigt och väcker tankar för mig och kanske för dig.

3. Jag pratade med en sommarjobbare på jobbet som berättade att hon gärna ville studera retorik och blev eld och lågor. Det är verkligen mycket intressant. Det tyckte jag nog inte i hennes ålder men nu när jag börjat få lite kläm på det så är det desto mer spännande att vässa verktygen lite.

4. Lurigt bara att plötsligt komma på att jag ju inte alls är någon 20åring som ska börja studera utan nån sorts mitt i livet-småbarnsförälder. Det var så nyss jag var där.

5. Det här med semesterbloggandet är allt svårt. Den här bloggposten började jag till exempel med igår men nån gång ska den ju vara klar. Till exempel när du läser detta.

6. När jag ändå tipsar så tycker jag egentligen att du ska lyssna på ljudböcker istället för på poddar. Det känns roligare efteråt att tänka att man läst en bok.

7. Min telefon är för övrigt så sunkig nu att jag inte lyckas synkronisera såna grejer alls. Så jag får väl skaffa transistorradio.

8. Så vad gör du denna vackra måndag? Skriv gärna en rad!