Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bibeln är färgblind

Drottningen av Saba kommer med sitt följe

Drottningen av Saba kommer med sitt följe

Jag läser (bit för bit, det går inte undan direkt) i en bok om att läsa bibeln utan västerländska glasögon. Jag lär återkomma till den, det är viktiga grejer.

En sak jag snabbt blev uppmärksammad på och som borde vara rätt självklar är att hudfärg inte syns i bibeln. Självklart är det så, för Bibeln är ju ingen bilderbok. Jag tror dock inte heller att det nämns något om hudfärger mer än möjligen vid något enstaka tillfälle. Belästa läsare får kommentera med bibelställen.

Det betyder inte att det inte finns människor med olika hudfärger i bibeln. Där finns ju människor från jordens (nåja, den då kända antika världens) alla hörn och självklart såg de olika ut. Tyvärr var det förstås så att bibelns människor också hade fördomar mot människor av andra folkslag. Det är bara det att det nämn på sätt som vi som läsare idag inte begriper sig på. Det står om nubier, hettiter, mobitiskor, kananéer, egyptier och så vidare men vi vet kanske inte så noga vad det var för ställen och hur de såg ut som levde där. Vi vet möjligen att israeliterna på Jesu tid inte tyckte om samarier men i övrigt vet vi inte (i gemen) vilka föreställningar man hade om varandra. Här finns mycket under bibeltextens yta att fundera över.

Så när vi läser bibeln kan vi mycket väl, eftersom vi inte ser att det står något om hudfärg och annat vi begriper oss på, föreställa oss att att det såg ut ungefär såhär när drottningen av Saba besökte kung Salomo (jämför med bilden längst upp).

Drottningen av Saba enligt Rafael

Drottningen av Saba enligt Rafael

Samtidigt som någon med annan egen bakgrund mycket väl kan tänka sig att det såg ut såhär:

Drottningen av Saba och Salomon

Drottningen av Saba och Salomon

Och sanningen är kanske något däremellan?

Vad tänker du om detta? På ett sätt gör det kanske det lättare för var och en av oss att identifiera sig med bibelns personer, på ett sätt är det lite lömskt eftersom vi kan tro att bibelns personer är mer lika oss än de i själva verket är?

 

Kommentarer

2 svar till ”Bibeln är färgblind”

  1. Profilbild för Henrik Lindeskog
    Henrik Lindeskog

    Alltid spännande att läsa Bibeln med nya frågor! Däremot står det då och då om hårväxt och skägg… En association: För romarna som väl rakade av skägget var det utmärkande för barbarerna att de var orakade. Barbar=skägg på latin.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tror att det i alla fall finns en del om skägg i GT, folk som får skäggen skamligt avrakade eller tar bort dem i sorg eller så. Lite som kläder kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.