Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Manlig svaghet

Sårade kämpar. Kanske börjar deras svåraste strid nu? Få räknas fast man blivit svag?

Sårade kämpar. Kanske börjar deras svåraste strid nu? Få räknas fast man blivit svag?

Sedan jag skrev om Brene Browns TED-talk häromsistens har jag gått vidare och lyssnat på en längre intervju jag hittade med henne på iTunes. Även den var väldigt givande. Brene Brown berättade att hon hade utmanat sig själv och, typ, för en gångs skull hållit sitt föredrag på ett ganska självutlämnande sätt. Och så plötsligt spreds föredraget som vinden på nätet. När intervjun spelades in hade det setts av 6 miljoner och nu är det över 15 miljoner som sett det. Det intressanta med det är att när man ser att något gjort sådan succé tänker man givetvis att det är en fantastiskt framgångsrik och lyckad person som står bakom. I själva verket var hon mest skakad och rädd över den plötsliga spridningen. Det var ju, som hon sa, svårt för henne att inte ha saker under kontroll.

Hon sade också något specifikt om män och svaghet som jag tänkte dela. Hon berättade om en man hon mött som sa att ”hans fru och barn skulle hellre se honom död än se honom trilla ner från sin vita häst”.

Tanken var så här. I teorin tycker många kvinnor att män ska vara sårbara och kunna prata om känslor. I praktiken kan det mycket väl hända att de är oförmögna att hantera mannens svaghet när den verkligen visar sig. Någon sorts dubbel bestraffning skulle man kunna säga. Det blir fel hur man än gör.

I en kultur som har svårt att hantera svaghet så har jag ingen anledning att ifrågasätta det här egentligen. Jag tror att de flesta, både kvinnor och män, har svårigheter med svaghet. Jag tror jag kan känna igen mig i det hon sagt själv också till viss del. Som präst lever man ju ofta i den konstiga paradoxen att man bär på ett budskap om vila, frihet från prestation (prästation som det kanske borde stavas) och så vidare samtidigt som många arbetar alldeles för mycket. Det finns mycket goodwill att hämta i att tala varmt om svaghet och mjuka värden men när det kommer till kritan förväntas man kanske ändå vara svag?

Som alltid är det svårt att få ihop våra värderingar med hur vi faktiskt lever. Och i ett samhälle genompyrt av förakt för svaghet vill vi kanske gärna undvika allt som kan påminna oss om de sidorna hos oss själva?

Jag vill gärna ta del om dina tankar om det här. Skriv en kommentar, blogga om det själv och fundera på det framöver. Svaghet och styrka är nog något vi alla borde tänka mer på?

 

Kommentarer

11 svar till ”Manlig svaghet”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Oj oj så många tankar som bubblad upp nu hos mig.

    1. Jag är glad att jag snart kan hämta den här boken på biblioteket
    2. Börjar tänka på den fantastiska boken av filosofen Harald Oftstad ”Vårt förakt för svaghet”
    3. Var går gränsen mellan svaghet och självömkan?.
    4. Om märker att nån inte vågar via sin svaghet-hur skapar man då en tillåtande miljö?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att det väckte tankar. Harald Oftstad har jag hört om från flera håll idag men inte stött på tidigare. Det får jag kolla upp.

      Fråga 3 är intressant. Visst måste man få kännas vid smärtan och erkänna att man är ledsen över sånt som händer. För mig handlar kanske annars det här med svaghet mer om att erkänna sina begränsningar (ödmjukhet) än om att tycka synd om sig själv (högmod i omvänd tappning).

      fråga 4 är också mycket bra. Kanske genom att bjuda på sig själv?

  2. Profilbild för Anette
    Anette

    Jag hörde ett föredrag, där en kvinna som hade bipolär sjukdom bl.a talade om, att vi ALLA har olika sårbarhet. Jag tycker om ordet sårbarhet. Jag tror att det är ett mindre laddat ord, som alla kan känna sej bekväma med. Jag gillar människor ( inte bara män;) som vågar visa sårbarhet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där var bra. Klart värt att tänka på vilket ord man använder. Sårbarhet har kanske generellt bättre klang i mångas öron, annars kanske man stänger öronen innan orden nått in.

  3. Profilbild för Ester
    Ester

    Idén om två kön, deras isärhållande och det manligas överordnande straffar alla som har ”kvinnliga” attribut. Föraktet för det svaga är ett uttryck för patriarkatet, som upprätthålls av både kvinnor och män. Uppvärdering av svaghet och tillåtelse för alla att vara svaga och stå för sina brister är en viktig del av (kristen) feminism, enligt mig.

    1. Profilbild för rosa
      rosa

      Ja jag läste en artikel om det i går, som också susade förbi i min hjärna. http://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/06/13/man-patriarkatets-stora-forlorare/

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag är inte alltför påläst i terminologin men jag tycker alla borde kunna hålla med om poängen; det är rätt visset att vara man om det ska innebära att ”insjukna i styrka” (som AA säger).

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kristna borde ju förstå något av det här med svaghet kan man tycka. Det är intressanta paralleller du pekar på mellan det feministiska tankestoffet och det kristna. Här finns mycket gemensam mark att stå på.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Roligt att du hittat hit Ester.

  4. Profilbild för Simon
    Simon

    Men vad är det egentligen som är så bra med att vara svag?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra och bra. Det är bra att vara genuin och inte låtsas något annat än det som är fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.