Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Svag och sårbar och samtidigt stark

svag och sårbar

Jesus på flykt som barn. Verkligen sårbar! Vad gör man inte för att vinna gemenskap med de man älskar?

Sist av alla (eller sist av drygt 15 miljoner i alla fall) har jag nu sett TED-talket av Brene Brown om styrkan i sårbarhet. Gör gärna det du också. Det är sprängstoff:

…..

JO ALLTSÅ, JAG HAR KÄMPAT HÅRT FÖR ATT LYCKAS FÅ FILMEN ATT LIGGA HÄR SÅ MAN KAN KLICKA PÅ DEN MEN DET GÅR INTE AV NÅGON ANLEDNING. *andas och räknar till tio*. Ta en titt via länken här istället: Styrkan i Sårbarheten av Brene Brown.

…..

Brene Brown forskar på mänskliga problem och här beskriver hon sin egen resa. Hur hon forskat på skam, kommit fram till hur avgörande det är att känna sig värdefull och älskad, hur det i sin tur beror på om man låter andra komma nära. Och alltihop kan kokas ner till om man står ut med den sårbarhet som är förutsättningen för närhet. Släpper jag någon nära nog för att betyda något för mig så kan den personen också i värsta fall göra mig illa. Men det är en nödvändig risk att ta.

En del av det hon talar om är sådant jag skrivit om förut på Vandra Vägen och det stämmer bra ihop med min käpphästfras att:

Vi kan bara mötas på djupet utifrån vår svaghet.

Läs gärna svaghet öppnar vägen framåt och den som inte känner något känner ingen glädje. Mycket går igen från Browns föredrag.

Som bilden ovan (från Husaby kyrktak) visar så har sårbarheten en central plats i den kristna tron. Jesus Kristus är Gud som gjort sig sårbar för att vinna oss. Det är kanske den enda sorts förebild som vi kan ha utan att insjukna i styrkedrömmar?

Kommentarer

4 svar till ”Svag och sårbar och samtidigt stark”

  1. Profilbild för GeddFish

    Vilken behaglig och roande kvinna att lyssna till, hon trollband mig i 20 minuter. Det låg mycket i hennes ord. Tack.

  2. Profilbild för Lena P

    Bra att du skriver om det här! Precis det här brukar jag propagera för. Jag själv både accepterar min sårbarhet och vågar visa den för andra, och då – i bästa fall – vågar andra också. Jag läste just häromdagen om Brené Browns bok och tänkte att den bara måste jag läsa, även om det är saker jag redan vet. Riktiga möten med andra människor kan man bara ha utifrån sina svagheter, precis som du skriver. Allt annat blir bara ytligt och leder till att man inte växer som människa. Jesus är väl den absolut bästa förebilden vi kan ha. Mer sårbar än han var i slutet av sitt liv kan man ju knappast bli.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ju en refräng här på bloggen också. Vi får tjata på om det allihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.