Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den egocentriska världsbilden

Jag i centrum?

Jag i centrum?

Dags för ännu en bloggpost med tankar som väckts utifrån boken ”utan västerländska glasögon”. Jag vill också på en gång passa på att idag har jag gjort mig egen grafik igen (ja, och det syns, säger ni då)…

Min studiekompis Andreas sa vid något tillfälle att:

”Förr trodde alla att jorden var i centrum och allt kretsar kring den, det kallas den geocentriska världsbilden.

Sedan kom insikten att allt snurrar kring solen, det kallas den heliocentriska världsbilden.

Nu tror alla att det allt kretsar kring dem själva. Det måste väl vara den egocentriska världsbilden?

Jag har citerat Andreas vid några tillfällen för jag tycker det ligger mycket i det han sa. Men så dök plötsligt samma tankegångar upp i nämnda glasögonbok. Det är kanske på allvar ett av de största problem vi har att läsa och förstå bibeln och den kristna tron i vår kultur, att vi är så övertygade om att vi själva är i centrum?

Författarna ger exempel på hur bibeltexter rycks ur sitt sammanhang av samtida läsare, eller hur de vrids och vänds tills de blir löften om personlig framgång för just mig idag. På ett sätt är det förstås sant både att bibeln handlar om oss och att Gud är densamme då som nu men det blir fel när vi själva väljer vad som är relevant i bibeln. Egentligen betyder väl oftast relevant då ”tillämpbart och fint för just mig personligen”? Det är också många bibelord vi gärna bortser från, som när hela århundraden av gudsfolkets liv passerar helt obemärkt eller, ännu värre, i fångenskap och lidande.

Kanske parar sig vår bibelläsning med vår ”narcissistiska kultur” och spelar oss spratt oftare än vi är medvetna om?

Så här ska man snarare tänka.

Bibeln är riktad till oss tillsammans, till Guds folk i alla tider. I Bibelns tankevärld är det Gud som är i centrum (den teocentriska världsbilden). De flesta av oss är ingen Mose eller Paulus utan har mer blygsamma roller i världen men vi får öva oss i att inte mäta vår egen betydelse i hur framskjuten roll vi har. I Guds rike är det inte bara hjältarna som räknas. Det är bättre att vara ett barn än en hjälte.

Gud är heller ingen automat som jag använder för att min vilja ska ske, kristen tro handlar om att lägga mitt liv i Guds händer. Det gäller att passa sig, egot smyger sig snabbt tillbaka in bakvägen även om vi tycker vi förstått problemet.

Det handlar inte om mig. Jag tror att om det sjunker in kommer det visa sig att den sanningen är en verklig skatt. Vad tror du?

 

Kommentarer

6 svar till ”Den egocentriska världsbilden”

  1. Profilbild för Maria Hammarström
    Maria Hammarström

    Det här är intressant för å ena sidan är vi den mest individualistiska religionen tänkbart – Gud älskar oss var och en och vi är unika och oändligt värdefulla. Samtidigt är vi den mest egalitära religionen, för detta gäller ALLA, lika mycket. Gud har inga favoriter, eller i så fall inte de favoriter vi tror! 😉 Så hur håller man balansen mellan att förmedla att Gud älskar just DIG och att Gud förväntar sig att du ska älska din nästa lika mycket som Gud älskar dig och vara beredd att glömma dig själv? En utmaning, minst sagt..

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är verkligen knepigt. Det är alltmer svårt tycker jag att förmedla såpass komplexa budskap. Å ena sidan är det så att Just du och ditt liv är viktiga, det är ett budskap om värde och mening med livet som jag tänker är genuint kristet. Å andra sidan är jag inte huvudperson i hela världen heller. På något sätt verkar det vara en åtskillnad som är svår att göra.

      Jag läste någonstans om barnuppfostran att ”bekräftelse lär barnet att det är värdefullt, gränser lär det att andra är det också.” Typ så kanske?

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag trodde din äldsta dotter hade ritat så fint. 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Eh, nä. Signatur Tomas 32 år.

  3. Profilbild för Lena P

    Jag håller med om att tanken ”Det handlar inte om mig” är bra. Men samtidigt tänker jag att man ändå måste hitta sin egen inkörsport i Bibeln och kanske få lov att leta upp det som känns rätt för mig. För hur det än är så måste jag ju ha en personlig relation till Gud, om jag ska kunna samtala, be osv. Det är ju lite som en lärare i ett klassrum som finns till för alla, men utan att känna just mig kan ju lärare liksom inte sätta ett betyg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan ju inte börja någon annanstans än där man är förstås. Intressant liknelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.