Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Fler förlorade söner (och katter!)

Återgivet från någonstans i Afrika

Återgivet från någonstans i Afrika

Jag sprang på så mycket fina bilder när jag letade efter bilder till gårdagens bloggpost ”den förlorade sonen revisited” att jag gör en separat bloggpost av dem. Jag kan passa på att avslöja en av mina hemligheter också; artbible.net är en av guldgruvorna jag öser ur för att hitta bilder till bibeltexter. Grymt bra sida. Nu några bilder till den förlorade sonen alltså.

Här ovan ser vi en afrikansk (var i Afrika är rätt svårt för mig att avgöra annars hade jag gärna varit mer exakt än att dra till med ”världens största land afrika”) version i härligt vackert utförande. Sonen i paltor och fadern i vackra kläder.

 

Vares version

Vares version

Den här bilden talade på något sätt också till mig.

Jag vill passa på att berätta att vi upplevde ett mindre förlorade-sonen-drama här hemma i dagarna. Vår katt Felis (catus) som aldrig är borta länge var plötsligt borta i tre dagar. Jag trodde det var kört för katten men så kom hon tillbaka och klev in som vanligt med ett surt mjauande efter mat.

Grejen med den förlorade sonen är att det i de bibliska motiven ibland vävs ihop återvändande från exil och uppståndelse från de döda. Vår katt var död och lever igen, hon var förlorad men är återfunnen!

Wesley, mycket gripande

Wesley, mycket gripande

Den här vet jag inte vad jag ska skriva om. Mycket gripande.

Ikon av den förlorade sonen och hans far

Ikon av den förlorade sonen och hans far

Och så blev jag glad när jag plötsligt stötte på ikoner av den förlorade sonens återvändande! Lägg märke till att fadern är i språnget. Trots alla hederskoder springer han sonen till mötes (av rädsla för att han ska gå igen?).

En teologiskt genomarbetad ikon. Jesus visar oss Fadern som rusar till mötes.

En teologiskt genomarbetad ikon. Jesus visar oss Fadern som rusar till mötes.

Som kronan på verket då denna. Jesus är den som tar emot med öppna armar (också i språnget som du ser). Jag gissar att det är ett skuldbrev han håller upp för att visa den återvändande att han verkligen är fri från skuld. Det känns som en lite udda ikon men man kan meditera länge över den tror jag.

 

 

Kommentarer

4 svar till ”Fler förlorade söner (och katter!)”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Bilden utav Wesley var gripande. Men den tjuriga brodern ser jag bara på en tavlorna, Vares. Han är kanse inte är så populär att ha med?
    Undra vad er Katt har haft för sig när den varit borta?

  2. Profilbild för Lena P

    Wesley bild rör mig till tårar. Jag har en egen historia om den förlorade sonens återkomst som inte ligger så långt tillbaka i tiden.

  3. Profilbild för Monica Lindqvist
    Monica Lindqvist

    Hej!
    Såg bilden av Wesley, ”Den förlorade sonen” . Den talade djupt till mitt hjärta. Finns den som Poster hos er i svenska kyrkan?

    Vänliga hälsningar,
    Monica Lindqvist

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Monica. Roligt att bilderna grep tag. Jag har hittat de flesta av bilderna på ”artbible.net” men där är de inte särskilt högupplösta. Jag har aldrig sett bilden på något annat ställe tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.